Het is bijna Koningsdag, dus tijd om een heerlijk recept te maken. Voor mij altijd een heerlijke dag, vooral omdat Koninginnedag altijd 1 dag voor mijn verjaardag was. Met de switch van datum is dit helaas niet meer zo, maar het blijft alsnog een erg leuk feest zo vlak voor mijn verjaardag. Omdat ik dus veel van Koningsdag houd, heb ik speciaal deze tompouce vlaai gemaakt!
Een tompouce vlaai dus, maar wel een speciale Koningsdag vlaai! Met een vleugje sinaasappel is dit echt geschikt voor deze feestelijke dag. Dus in plaats van die kleffe tompoucen uit de supermarkt kan je nu deze maken! Of gewone oranje tompoucen volgens dit recept!
Tompouce vlaai
Dit heb je nodig:
Vlaaibodem
- 200 gram tarwebloem
- 100 milliliter melk
- 2 eetlepels suiker
- 2 eetlepels olijfolie of andere plantaardige olie
- 2 gram zout
- 1 eidooier
- 15 gram roomboter
- 5 gram gist
Bakkersroom
- 500 ml volle melk
- 150 gram suiker
- 1 zakje vanillesuiker optioneel
- 4 eidooiers
- 45 gram custardpoeder
- Geraspte schil van 1 biologische sinaasappel
Topping
- 6 blaadjes bladerdeeg ontdooid 1 is reserve
- 1 zakje glazuur dr. Oetker, deze vind ik toch het lekkerste
- Oranje kleurstof
- Rood-wit-blauwe spikkels
- 500 milliliter slagroom
- 250 gram mascarpone
- 4 el suiker
Verder
- spuitzak met gekarteld spuitmondje
Zo maak je het:
Deeg
- Verwarm de melk totdat deze lauw aanvoelt en los de gist hier in op
- Meng de bloem met het zout en maak in de bloem een kuiltje
- Vul het kuiltje met alle andere ingrediënten voor het deeg, giet de melk met gist er langzaam in
- Roer beetje bij beetje wat bloem door het midden totdat alles goed met elkaar vermengd is
- Kneed het deeg tot een soepel deeg
- Vorm een bal van het deeg en laat hem afgedekt 30 minuten rijzen op een warme en tochtvrije plek
Bakkersroom
- Breng 3/4e van de melk samen met de suiker en vanillesuiker aan de kook
- Maak in een andere kom een papje van de eidooiers, custardpoeder en de overige melk, roer goed totdat alle klontjes er uit zijn
- Doe wat van de geraspte sinaasappelschil bij dit papje
- Giet wat van de gekookte melk bij de eidooiers, roer goed en giet dan alles in de pan met de gekookte melk
- Breng het mengsel al roerend aan de kook totdat er blubjes ontstaan, laat de room even indikken
- Haal daarna van het vuur en dek af met plastic folie
Vullen en bakken
- Verwarm de oven voor op 170 graden (boven- en onderwarmte)
- Rol het deeg uit tot een plak net iets groter dan de vlaaivorm, vet de vlaaivorm van te voren even in
- Bekleed de vlaaivorm met het deeg, druk goed aan en verwijder de randjes
- Prik met de vork wat gaatjes in de bodem zodat de lucht tijdens het bakken kan ontsnappen
- Vul de vorm met de bakkersroom en bak de vlaai in 30 minuten gaar, laat daarna even afkoelen in de vorm
- Leg een groot bord op de bovenkant van de taart, keer de taart om zodat de bodem er uit valt, leg een taartkartonnetje op de onderkant en draai dan weer om, nu is de vlaaibodem uit de vorm gehaald, laat de taart helemaal afkoelen
Topping
- Leg de ontdooide plakjes bladerdeeg op een met bakpapier beklede bakplaat, verwarm de oven voor op het aantal graden zoals de verpakking van het bladerdeeg aangeeft
- Prik met de vork veel gaatjes in het bladerdeeg zodat het bladerdeeg niet opbolt in de oven
- Bak de bladerdeeg gaar totdat ze goudbruin eruit zien, laat ze daarna goed afkoelen
- Snijd 2 ‘taartpuntjes’ uit 1 plakje bladerdeeg met een broodmes
- Verwarm de glazuur in een pannetje en breng op kleur met de kleurstof, roer goed zodat al het glazuur vloeibaar is
- Besmeer de puntjes bladerdeeg met het glazuur en versier met de spikkels
- Klop vervolgens de slagroom samen met de mascarpone en suiker tot een stevig en luchtig room
- Besmeer de afgekoelde vlaai met een laagje slagroom en versier de vlaai daarna met 10 toefjes
- Beleg de toefjes slagroom met de puntjes bladerdeeg trapsgewijs en spuit in het midden van de vlaai nog een toefje en versier dit met bijvoorbeeld een chocolaatje
No Comments