Twee weken geleden mocht ik mijn 26e verjaardag vieren. Ik heb toen hele leuke cadeaus gekregen van mijn man, namelijk een Nordic Ware tulbandvorm, een suikerthermometer maar ook hele fijne tartelette vormpjes. Ik kon natuurlijk niet wachten met het bakken met deze spullen dus ik ben lekker de keuken ingedoken en heerlijke tartelettes gebakken .
Tartelettes zijn kleine gebakjes met een knapperige bodem die je naar keuze kunt vullen. Erg leuk en je kunt lekker veel variëren ermee. Ik heb toen twee soorten gemaakt, eentje met bakkersroom en aardbeien (komt binnenkort online) en deze heerlijke tiramisu tartelettes. Zoals jullie vast wel weten ben ik dol op tiramisu. Als je goed door mijn recepten bladert, kom je genoeg tiramisu tegen.
Deze tiramisu tartelettes zijn gevuld met een pure chocolade ganache met espresso en afgewerkt met heerlijke mascarponeroom met koffielikeur.
TIRAMISU TARTELETTES
Voor 10 stuks
Ingrediënten:
Bodem
– 200 gram bloem
– 30 gram amandelmeel
– 2 gram zout
– 80 gram poedersuiker
– 125 gram koude roomboter
– 1/2 ei losgeklopt
– 8 gram vanillesuiker
Ganache
– 150 gram pure chocolade
– 150 ml slagroom
– 2 sticks oplos espresso
Topping
– 250 ml slagroom
– 250 gram mascarpone
– 2 el suiker
– Scheut koffielikeur
– Cacao
+ tartelette vormpjes, spuitzak met glad spuitmondje
Bereiding:
- Bodem: doe de droge ingrediënten bij elkaar en kneed de boter door het deeg
- Voeg als laatste het ei toe, kneed kort door tot een samenhangend deeg en verpak dit in plastic folie, leg het voor minimaal 1 uur in de koelkast
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en bekleed de bakplaat met bakpapier, vet de vormpjes in
- Rol het deeg uit tot ongeveer een dikte van 3 mm en bekleed de tartelette vormpjes hiermee, prik gaatjes in de bodem zodat het niet op gaat bollen, bewaar het deeg dat je over hebt weer in plastic folie in de koelkast
- Zet de bakplaat met de bakvormpjes voor minimaal 15 minuten in de koelkast zodat het deeg wat kouder word, hierdoor blijft het zijn vorm houden tijdens het bakken
- Bak de tartelettes in circa 15-20 minuten goudbruin en laat ze even afkoelen in de vormpjes en verwijder daarna voorzichtig en laat ze helemaal afkoelen
- Ganache: doe de chocolade in een hitte bestendige kom
- Breng de slagroom tot net aan het kookpunt en giet deze over de chocolade, laat dit even staan en roer daarna tot een glad mengsel
- Voeg de espressosticks toe, roer goed en giet daarna in de tartelettevormpjes net tot onder de rand
- Zet de tartelettes in de koelkast en laat de ganache opstijven
- Topping: klop de slagroom samen met de suiker en mascarpone tot een stevig room, voeg ondertussen de likeur toe, pas op niet te veel!
- Vul de spuitzak met de room en spuit mooie toefjes op de tartelettes
- Versier met cacao vlak voor serveren
Eet smakelijk!
2 Comments
Ingrid
15 mei 2020 at 17:30Die zien er lekker uit, lijkt me zeker de moeite om een keer te maken. Moet je de tarteletjes vullen met bakbonen als je ze gaat bakken of kan het zonder?
Dorien
15 mei 2020 at 17:34Door dit berichtje weet ik ineens dat ik een stap vergeten ben. Door de vormpjes nog even in de koelkast te zetten voor het bakken, hoef je geen bakbonen te gebruiken en blijft het zijn vorm houden! Ik heb deze stap er tussen gezet.