Taart met Bretons deeg en aardbeien

Ik heb nu toch een lekker taartje voor jullie! Namelijk een taart met Bretons deeg en aardbeien. Ik hoor jullie nu al meteen denken: wat is Bretons deeg? Nou Bretons deeg is een zanddeeg dat heerlijk smaakt naar boter, knapperig is en vol van smaak. Het komt zoals de naam al vermeld uit Bretagne en daar wordt dit deeg gebruikt voor koekjes of ook als soort van tartelettebodems. Van de buitenkant lijkt het ergens op een sloffenbodem, maar dat is het niet. Ik vind ‘m heel verrassend en ga het zeker vaker gebruiken voor lekkere koeken en kleine taartjes!

Taart met bretons deeg en aardbeien

Ik bedacht mij dat dit ook wel een hele lekkere bodem moest zijn voor een wat groter taartje en dat is het zeker! Schrik bij het maken van de bodem niet, want het is eigenlijk een heel zacht deeg en het moet wel even koelen (ook voor smaakontwikkeling), maar het is makkelijk met de hand te vormen in de springvorm, dus denk vooral niet te moeilijk!

Taart met bretons deeg en aardbeien

Ik heb deze taart met Bretons deeg en aardbeien lekker gevuld met bakkersroom, maar je kunt uiteraard ook een laagje spijs op de bodem leggen en dit mee afbakken. Zo zal de taart nog rijker zijn van smaak!

Taart met bretons deeg en aardbeien

Taart met bretons deeg en aardbeien

Een heerlijke bodem van zanddeeg getopt met een lekkere bakkersroom en lekkerste aardbeien!
No ratings yet
Afdrukken Pin Rate
Porties: 10 punten

Dit heb je nodig:

Bretons zanddeeg

  • 200 gram zachte roomboter
  • 4 eidooiers
  • 265 gram tarwebloem
  • 175 gram fijne kristalsuiker
  • 2 gram zout
  • 1 zakje bakpoeder

Bakkersroom

  • 500 milliliter volle melk
  • 150 gram kristalsuiker
  • 4 eidooiers
  • 45 gram custardpoeder
  • 1 merg van vanilleboon of 2 zakjes vanillesuiker

Verder

  • 350 gram aardbeien
  • 1 zakje taartina*
  • Springvorm 24 cm Ø
  • Spuitzak met glad spuitmondje

Zo maak je het:

Bodem

  • Splits de eieren en pak de eidooiers, de eiwitten heb je niet nodig (maar bewaar deze eventueel wel voor lekkere schuimpjes!)
  • Doe de eidooiers en suiker in de kom en mix dit tot een luchtig en stevig geheel, voeg dan de roomboter toe en klop voor een aantal minuten
  • Zeef de bloem samen met de bakpoeder en zout boven de kom en klop dan tot het een deeg is
  • Leg het zachte deeg op een stuk plastic folie en wikkel dit helemaal in en laat het voor minstens 2 uur koud worden in de koelkast

Bakkersroom

  • Bereid ondertussen de bakkersroom door 2/3e van de melk samen met de suiker en vanillesuiker te laten koken
  • Meng de 4 eidooiers met de custardpoeder en overige melk tot een papje
  • Giet wat van de gekookte melk bij het custardpapje, roer door en giet dan alles terug in de pan en laat koken tot het de gewenste dikte heeft bereikt
  • Dek af met plastic folie en laat helemaal koud worden

Bakken

  • Bekleed de springvorm met bakpapier, vet de randen in en verwarm de oven voor op 170℃
  • Haal het deeg uit de koelkast en rol het wat uit tussen 2 lagen plastic folie (tot ongeveer 1 cm dik) en leg het dan in de springvorm, zorg dat de randen iets hoger zijn dan het midden van de bodem
  • Verdeel eventueel de bodem met de vingers wat tot je tevreden bent
  • Bak dan de bodem af in circa 25 tot 30 minuten in de voorverwarmde oven, laat daarna wat afkoelen, verwijder de springvorm en laat dan helemaal afkoelen

Opbouwen

  • Was en snijd de aardbeien en laat deze helemaal opdrogen, roer de afgekoelde bakkersroom door en vul een spuitzak hiermee
  • Bereid ondertussen de taartina* zoals staat beschreven op de verpakking en laat wat afkoelen
  • Pak de afgekoelde bodem en vul de bodem met de lekkere bakkersroom
  • Versier de taart met de aardbeien naar wens en smeer af met de taartina
  • Zet dan de taart nog even in de koelkast zodat de taartina goed kan opstijven

Notities

* De taartina vind ik ideaal om te gebruiken, het houd namelijk de aardbeien wat beter op zijn plek op de taart, het geeft een mooi glanslaagje en de vruchten blijven langer lekker. Mocht je dit  niet willen gebruiken, kan je het uiteraard weg laten. Taartina is trouwens geen gelatine, dus ook te gebruiken door veganisten, vegetariërs en mensen die om geloofsredenen geen gelatine mogen. 
Taart met bretons deeg en aardbeien
About Author

Hoi ik ben Dorien! Op doortjeskeuken.nl deel ik mijn passie voor bakken met jullie. Bak je een recept van mijn blog? Deel het op social media met #doortjeskeuken, dit vind ik echt heel leuk! Volg mij verder op Facebook en Instagram en blijf op de hoogte van alle nieuwe recepten.

No Comments

    Leave a Reply

    Recipe Rating