Ga terug
+ servings
Taart met bretons deeg en aardbeien

Taart met bretons deeg en aardbeien

Een heerlijke bodem van zanddeeg getopt met een lekkere bakkersroom en lekkerste aardbeien!
No ratings yet
Print Pin
Servings: 10 punten

Dit heb je nodig:

Bretons zanddeeg

  • 200 gram zachte roomboter
  • 4 eidooiers
  • 265 gram tarwebloem
  • 175 gram fijne kristalsuiker
  • 2 gram zout
  • 1 zakje bakpoeder

Bakkersroom

  • 500 milliliter volle melk
  • 150 gram kristalsuiker
  • 4 eidooiers
  • 45 gram custardpoeder
  • 1 merg van vanilleboon of 2 zakjes vanillesuiker

Verder

  • 350 gram aardbeien
  • 1 zakje taartina*
  • Springvorm 24 cm Ø
  • Spuitzak met glad spuitmondje

Zo maak je het:

Bodem

  • Splits de eieren en pak de eidooiers, de eiwitten heb je niet nodig (maar bewaar deze eventueel wel voor lekkere schuimpjes!)
  • Doe de eidooiers en suiker in de kom en mix dit tot een luchtig en stevig geheel, voeg dan de roomboter toe en klop voor een aantal minuten
  • Zeef de bloem samen met de bakpoeder en zout boven de kom en klop dan tot het een deeg is
  • Leg het zachte deeg op een stuk plastic folie en wikkel dit helemaal in en laat het voor minstens 2 uur koud worden in de koelkast

Bakkersroom

  • Bereid ondertussen de bakkersroom door 2/3e van de melk samen met de suiker en vanillesuiker te laten koken
  • Meng de 4 eidooiers met de custardpoeder en overige melk tot een papje
  • Giet wat van de gekookte melk bij het custardpapje, roer door en giet dan alles terug in de pan en laat koken tot het de gewenste dikte heeft bereikt
  • Dek af met plastic folie en laat helemaal koud worden

Bakken

  • Bekleed de springvorm met bakpapier, vet de randen in en verwarm de oven voor op 170℃
  • Haal het deeg uit de koelkast en rol het wat uit tussen 2 lagen plastic folie (tot ongeveer 1 cm dik) en leg het dan in de springvorm, zorg dat de randen iets hoger zijn dan het midden van de bodem
  • Verdeel eventueel de bodem met de vingers wat tot je tevreden bent
  • Bak dan de bodem af in circa 25 tot 30 minuten in de voorverwarmde oven, laat daarna wat afkoelen, verwijder de springvorm en laat dan helemaal afkoelen

Opbouwen

  • Was en snijd de aardbeien en laat deze helemaal opdrogen, roer de afgekoelde bakkersroom door en vul een spuitzak hiermee
  • Bereid ondertussen de taartina* zoals staat beschreven op de verpakking en laat wat afkoelen
  • Pak de afgekoelde bodem en vul de bodem met de lekkere bakkersroom
  • Versier de taart met de aardbeien naar wens en smeer af met de taartina
  • Zet dan de taart nog even in de koelkast zodat de taartina goed kan opstijven

Notities

* De taartina vind ik ideaal om te gebruiken, het houd namelijk de aardbeien wat beter op zijn plek op de taart, het geeft een mooi glanslaagje en de vruchten blijven langer lekker. Mocht je dit  niet willen gebruiken, kan je het uiteraard weg laten. Taartina is trouwens geen gelatine, dus ook te gebruiken door veganisten, vegetariërs en mensen die om geloofsredenen geen gelatine mogen.