Deze snelle mac & cheese met spek is een van mijn favoriete maaltijden als ik even geen zin heb om uitgebreid te koken maar wel zin heb in iets lekkers. Voor deze versie hoef je geen roux/bechamel te maken en dat geeft tijdswinst. Oké, mac & cheese is niet de meest gezonde keuze, het bevat aardig wat koolhydraten en vetten, maar zo nu en dan moet je dit loslaten en gewoon genieten!


Dit heb je nodig:
- 350 gram pasta zoals penne, fusilli, macaroni
- 250 milliter slag- of kookroom
- 200 gram gerookte spekreepjes
- 150 gram geraspte kaasmix dat goed smelt mozzarella, jong belegen
- 50 gram geraspte pittige oude kaas
- 100 gram ovengratin geraspte kaas
- Peper
- Ovenschaal
Zo maak je het:
- Kook de pasta zoals staat beschreven op de verpakking, giet daarna af, verwarm de oven voor op 200℃
- Pak een hapjespan en bak hierin de spekjes in hun eigen vet, maar bak ze niet te ver door
- Giet de kookroom in de pan en roer even goed door, voeg dan alle geraspte kaas toe, behalve die voor de gratin
- Roer door de saus tot alle kaas gesmolten is, mocht de saus te dik worden, voeg dan wat melk toe, breng op smaak met wat peper
- Roer de kaassaus door de gekookte pasta en stort dan alles in de ovenschaal
- Strooi de geraspte kaas voor de gratin over de pasta en zet dan voor circa 10 minuten in de oven, zet eventueel de grill aan voor een knapperig goud korstje
Notities
Deze pasta schotel is nog lekkerder met een frisse salade ernaast!
Uiteraard kan je deze pasta ook heel makkelijk vega makken door de spekreepjes eruit te laten of vega spekjes te gebruiken. Mocht je geen spekjes gebruiken, voeg dan nog wel wat zout toe!

No Comments