Slagroomvlaai

Slagroomvlaai

slagroomvlaai

Gisteren was echt een hectische dag. De dag begon rustig, lekker fijn wakker worden, douchen, totdat ik een berichtje kreeg van mijn broer of ik even 3 taarten wou gaan bakken voor het werk om te trakteren. Mijn stresslevel schoot toen flink omhoog. 3 taarten? Hoe gaat mij dat lukken zonder enige voorbereiding? Ik houd er van om bij zulke bakprojecten goed voorbereid te zijn, dus alle ingrediënten in huis, een plannetje hoe en wanneer ik alles ga bakken et cetera. Maar dat had ik dus niet! Gelukkig mocht ik van mijn broer vlaaien maken, dus daar was ik wel blij mee want deze nemen niet zo heel veel tijd in beslag.

Een van die taarten die ik heb gemaakt is deze lekkere slagroomvlaai. Ik had nog wat bakkersroom over van de kruimelvlaai die ik ook heb gemaakt voor mijn broer dus deze heb ik samen met zelfgebonden aardbeien als vulling gebruikt. Het recept van deze kruimelvlaai komt uiteraard binnenkort op de blog. Maar goed, een slagroomvlaai dus! Ik ben echt gek op het bakken van vlaaien, ze zijn tot nu toe altijd lekker geworden. Ik zie vlaaien bakken als een van mijn specialiteiten. De een is goed in laagjes taarten, de ander weer in koekjes versieren, en ik vind het heerlijk om vlaaien te bakken!

Of de vlaaien goed zijn? Dat laat ik aan jullie over!

SLAGROOMVLAAI 
Voor 10-12 punten

Ingrediënten:
Vlaaideeg
– 200 gram bloem
– 2 el suiker
– 2 el olijfolie
– 5 gram instant gist
– 1 eidooier
– 100 ml melk
– 15 gram roomboter
– 2 gram zout

Vulling
– 250 ml volle melk
– 1 el bloem
– 75 gram kristalsuiker
– 1 vanillestokje
– 1 zakje vanillesuiker
– 2 eidooiers

Gebonden aardbeien
– 450 gram aardbeien (vers of diepvries)
– 100 gram water
– 2 gelatineblaadjes
– 50 gram suiker
– 10 gram maizena

slagroomvlaai

Topping
– 750 ml slagroom
– 250 tot 300 gram mascarpone
– 6 a 7 el suiker
– 3 zakjes klopfix Dr. Oetker
– Garneerchocolaatjes
– Fruit
– Hazelnootstukjes

+ Vlaaivorm 26 cm diameter, spuitzak met gekarteld spuitmondje, taartkartonnetjes, schuin paletmesje

Bereiding:

  1. Deeg: Verwarm de melk totdat deze lauw aanvoelt en los de gist hier in op
  2. Meng de bloem met het zout en maak in de bloem een kuiltje
  3. Vul het kuiltje met alle andere ingrediënten voor het deeg, giet de melk met gist er langzaam in
  4. Roer beetje bij beetje wat bloem door het midden totdat alles goed met elkaar vermengd is
  5. Kneed het deeg tot een soepel deeg
  6. Vorm een bal van het deeg en laat hem afgedekt 30 minuten rijzen op een warme en tochtvrije plek
  7. Room: breng 3/4e van de melk samen met de suiker, vanillesuiker en het merg van de vanillestokje aan de kook
  8. Maak in een andere kom een papje van de eidooiers, bloem en de overige melk, roer goed totdat alle klontjes er uit zijn
  9. Giet wat van de gekookte melk bij de eidooiers, roer goed en giet dan alles in de pan met de gekookte melk
  10. Breng het mengsel al roerend aan de kook totdat er blubjes ontstaan, laat de room even indikken
  11. Haal daarna van het vuur en dek af met plastic folie
  12. Aardbeien: was de aardbeien, verwijder de kroontjes en snijd ze door de midden òf ontdooi de aardbeien
  13. Doe de aardbeien in een pan met dikke bodem en voeg de suiker en 85 gram water toe
  14. Laat ondertussen 2 blaadjes gelatine weken in koud water
  15. Laat het aardbeimengsel koken totdat de aardbeien wat zachter worden
  16. Maak een papje van de overige 15 gram water met maïzena en giet deze in de pan, roer eventjes door
  17. Laat de aardbeien nog even doorpruttelen
  18. Haal de pan van het vuur, knijp de gelatineblaadjes uit en roer deze door de aardbeien totdat ze gesmolten zijn
  19. Verwarm ondertussen de oven voor op 160 graden Celsius (heteluchtoven)
  20. Rol het deeg uit tot een plak net iets groter dan de vlaaivorm, vet de vlaaivorm van te voren even in
  21. Bekleed de vlaaivorm met het deeg, druk goed aan en verwijder de randjes
  22. Prik met de vork wat gaatjes in de bodem zodat de lucht tijdens het bakken kan ontsnappen
  23. Vul de vorm met de bakkersroom en bak de vlaai in 25 minuten gaar, laat daarna even afkoelen in de vorm
  24. Leg een groot bord op de bovenkant van de taart, keer de taart om zodat de bodem er uit valt, leg een taartkartonnetje op de onderkant en draai dan weer om, nu is de vlaaibodem uit de vorm gehaald
  25. Besmeer de bodem met de aardbeienvulling, laat circa 1 cm van de rand vrij
  26. Laat de bodem nu helemaal afkoelen
  27. Topping: doe de mascarpone, suiker, klopfix en ongeklopte slagroom in een kom
  28. Klop dit tot een luchtig en stevig schuim
  29. Besmeer de taart met een flinke dot slagroom, verdeel dit met een schuin paletmesje gelijkmatig over de taart, maak het midden van de taart iets hoger zodat er een mooie bolling ontstaat
  30. Vul een spuitzak met slagroom en spuit mooie rozetten op de taart
  31. Bestrooi het midden van de taart met de hazelnootstukjes
  32. Garneer de taart met de chocolaatjes en het fruit
  33. Laat de taart goed koud worden

Eetsmakelijk!

slagroomvlaai
About Author

Hoi ik ben Dorien! Op doortjeskeuken.nl deel ik mijn passie voor bakken met jullie. Bak je een recept van mijn blog? Deel het op social media met #doortjeskeuken, dit vind ik echt heel leuk! Volg mij verder op Facebook en Instagram en blijf op de hoogte van alle nieuwe recepten.

6 Comments

  • Floor
    11 december 2016 at 11:05

    Wanneer moeten bij het deeg het suiker en de olijfolie?

    Reply
    • Dorien
      12 december 2016 at 10:59

      De suiker en olijfolie moeten tegelijkertijd met alle andere ingrediënten in het midden van het hoopje bloem gedaan worden. Succes!

      Reply
  • Chaima
    26 maart 2017 at 14:05

    Kan ik de gelatine blaadjes vervangen met iets anders???

    Reply
    • Dorien
      29 maart 2017 at 18:59

      Je zou kunnen kijken naar Agar Agar. Zelf heb ik hier nooit mee gebakken, maar op het internet staan genoeg tips! succes!

      Reply
  • Hermien
    11 april 2017 at 12:28

    Heerlijk! Al vaak gemaakt….

    Reply
  • Melissa
    31 mei 2021 at 05:37

    Ik heb alleen de vlaaibodem van dit recept gebruikt, maar o wat is dit een goed recept!
    Ga ik zeker vaker gebruiken!

    Reply

Laat een antwoord achter aan Dorien Cancel Reply