IJs zonder ijsmachine

ijs zonder ijsmachine

Met het heerlijke weer van vorige week had ik ineens het idee om zelf ijs te maken. Helaas heb ik zelf geen ijsmachine. Ik wil er wel graag eentje hebben, maar hier thuis hebben we niet zoveel vriesruimte. Gelukkig na wat gegoogle ben ik erachter gekomen dat je prima zelf ijs zonder ijsmachine kunt maken. Roomijs waar geen ijskristalletjes inzitten, ijs waarvoor je niet om het half uur hoeft te roeren en ijs wat ontzettend lekker smaakt en simpel te maken is.

Nu moet ik zeggen dat dit recept poging 1 was, lekker, maar nog niet alles. Het scheppen ging erg lastig, dus het ijs moet minstens 30 minuten voor serveren uit de vriezer. Niet echt handig als je gelijk een bakje ijs wilt. Maar goed, erg lekker dus het is Doortjes Keuken waardig! Maar ik blijf proberen totdat ik het perfecte recept heb gemaakt want zowel lekker smaakt als fijn schept.

Ik geef jullie nu het recept voor zowel basis vanille ijs en chocolade ijs!

IJs zonder ijsmachine

VANILLE IJS
Voor 1 liter ijs

Ingrediënten:
– 500 ml ongeklopte slagroom
– 220 gram gecondenseerde melk (Friesche vlag)
– 1 vanillestokje
– 1 dopje vanille essence

CHOCOLADE IJS
Voor 1 liter ijs

Ingrediënten:
– 500 ml ongeklopte slagroom
– 220 gram gecondenseerde melk
– 3 a 4 el cacao
– Chocoladesnippers/stukjes

ijs zonder ijsmachine

Bereiding:

 1. Vanille ijsdoe de slagroom en gecondenseerde melk samen met de vanille essence in een mengkom
 2. Splijt het vanillestokje, schraap het merg er uit en doe deze bij de slagroom
 3. Klop dit samen tot een luchtig mengsel totdat er duidelijke strepen te zien zijn in het mengsel
 4. Vul een 1 liter bak met dit ijs en zet het voor minimaal 10 uur in de vriezer
 5. Haal een half uur voor het serveren het ijs uit de vriezer
 6. Chocolade ijs: doe de slagroom en gecondenseerde melk in een mengkom
 7. Klop beetje bij beetje de cacaopoeder door het mengsel en klop dit tot een luchtig mengsel totdat er duidelijke strepen te zien zijn in het mengsel
 8. Roer de chocoladesnippers of stukjes door het ijs
 9. Vul een 1 liter bak met dit ijs en zet het voor minimaal 10 uur in de vriezer
 10. Haal een half uur voor het serveren het ijs uit de vriezer

Eetsmakelijk!

ijs zonder ijsmachine
About Author

Hoi ik ben Dorien! Op doortjeskeuken.nl deel ik mijn passie voor bakken met jullie. Bak je een recept van mijn blog? Deel het op social media met #doortjeskeuken, dit vind ik echt heel leuk! Volg mij verder op Facebook en Instagram en blijf op de hoogte van alle nieuwe recepten.

1 Comment

 • Vincent
  8 december 2017 at 10:07

  Een superrecept voor chocoladeijs! Zeer makkelijk en heel lekker. Moest ijs maken voor gasten zonder gluten en zonder fructose / vanille en dat is hiermee goed gelukt.

  Reply

Leave a Reply