Mini Zwitserse room vlaaitjes

zwitserse room vlaaitjes

Een van die vlaaien die ik ontzettend lekker vind is de Zwitserse roomvlaai. Ik had hem hier op mijn website staan, maar de foto’s, te erg! Dit weekend wou ik eigenlijk weer de grote variant maken, maar aangezien ik nog een taart wilde maken heb ik er voor gekozen om de taart in mini variant te maken, mini Zwitserse room vlaaitjes. Hoe schattig zijn deze? Zoals jullie misschien al wel weten ben ik verliefd op kleine gebakjes dus dit was echt een topper. Met dit recept kan je 6 mini Zwitserse room vlaaitjes.
Het recept voor de grote Zwitserse roomvlaai vind je hier!

MINI ZWITSERSE ROOM VLAAITJES
Voor 6 gebakjes

Ingrediënten:
– 200 gram bloem
– 5 gram instant gist
– 2 el olijfolie
– 15 gram roomboter
– 2 el suiker
– 2 gram zout
– 1 eidooier
– 100 ml melk

– 1/2 portie bakkersroom 

– 300 ml slagroom
– 120 gram mascarpone
– 1 zakjes klopfix
– 3 el suiker
– nougatinenootjes
– minichocolaatjes
– Poedersuiker

+ 6 tartelettevormpjes

zwitserse room vlaaitjes

Bereiding: 

  1. Verwarm de melk totdat deze lauw is, los de gist hier in op
  2. Meng 200 gram bloem met de zout
  3. Maak een kuiltje in de bloem en doe daar de olijfolie, de boter, de eidooier, de suiker en de melk met de gist bij en roer beetje bij beetje de bloem hier door heen
  4. Kneed het deeg goed door totdat je voelt dat het soepel is en niet meer plakt
  5. Bol het deeg op, bestuif met bloem, leg hem in een kom en dek af met plastic folie
  6. Laat het deeg 30 minuten rijzen
  7. Bereid de bakkersroom zoals staat aangegeven
  8. Verwarm de oven voor op 160 graden (hetelucht) en vet de tartelettevormpjes in
  9. Rol het deeg uit tot een plak van 3 mm, verdeel in 6 stukken en beleg ieder vormpje met het deeg
  10. Druk aan, verwijder de randjes en prik met de vork gaatjes in de bodem
  11. Verdeel de bakkersroom over het deeg
  12. Bak de vlaaitjes in 30 minuten gaar
  13. Laat afkoelen en verwijder daarna de vormpjes
  14. Roer de mascarpone glad en doe daarbij de slagroom met de suiker en klopfix
  15. Klop de slagroom stijf
  16. Besmeer de vlaaitjes met slagroom, strijk mooi glad
  17. Maak een mengsel van nougatinenootjes en chocolaatjes en verdeel dit over de vlaaitjes
  18. Bestuif de vlaaitjes met poedersuiker

Eetsmakelijk!

About Author

Hoi ik ben Dorien! Op doortjeskeuken.nl deel ik mijn passie voor bakken met jullie. Bak je een recept van mijn blog? Deel het op social media met #doortjeskeuken, dit vind ik echt heel leuk! Volg mij verder op Facebook en Instagram en blijf op de hoogte van alle nieuwe recepten.

13 Comments

  • Hayat
    27 maart 2016 at 07:43

    Allereerst mijn complimenten je recepten zien er echt super lekker uit.
    Ik zou graag deze heerlijke vlaai willen proberen alleen dan de grote variant. Zou je me kunnen vertellen hoeveel slagroom ik dan moet gebruiken? Alvast bedankt

    Reply
    • Dorien
      27 maart 2016 at 08:03

      Dank je wel! Voor een grote variant zou ik de volgende ingrediënten gebruiken als het om de slagroom met mascarpone gaat:
      – 500 ml slagroom
      – 200 gram mascarpone
      – 2 zakjes klopfix
      – 4 el suiker

      De bereiding is hetzelfde zoals boven staat beschreven. Veel bakplezier!

      Reply
  • Dinie de Kreek
    3 augustus 2016 at 11:43

    Heerlijk recept en ik ga het zeker uit proberen. En je site ziet er erg mooi uit!

    Reply
    • Dorien
      4 augustus 2016 at 19:12

      Bedankt voor je compliment, dat vind ik altijd erg leuk om te horen!

      Reply
  • Inge
    13 juli 2017 at 19:08

    Klopt het dat het banketbakkersroom mee gaat in de oven?

    Reply
    • Dorien
      17 juli 2017 at 14:19

      Klopt! Je kan de bakkersroom er ook uithalen, maar dan moet je de vlaaitjes bakken met een vulling zoals blindbakbonen.

      Reply
  • Dory
    16 augustus 2017 at 22:33

    Hoi! Ik heb ze gemaakt, heerlijk!
    Binnenkort ga ik een proeverijtje maken met kleine gebakjes.. nu zou ik deze ook graag willen maken met tartelette vormpjes van 5 cm.
    Wat zou je me adviseren met de baktijd te doen?

    Groetjes en bedankt!

    Reply
  • Catherine
    25 april 2019 at 10:01

    Kunnen mij uitleggen hoe dat je de vulling maakt stap per stap
    MVG Catherine

    Reply
    • Dorien
      26 april 2019 at 16:41

      Bij de ingrediëntenlijst staat een linkje voor bakkersroom!

      Reply
  • Wendy
    13 augustus 2021 at 20:53

    Hallo, een vraagje welke maat tartelette vormpjes heb je gebruikt? Alvast bedankt.

    Reply
  • Wendy
    7 januari 2022 at 18:59

    Hallo,

    Ik heb een vraagje had de Zwitserse roomvlaaitjes gemaakt. Maar het deeg bleef erg nat hoe kan dat? Mini chocolaatjes koop je die zo? Of gebruik je een reep chocola en rasp je die?

    Groetjes Wendy

    Reply
    • Dorien
      10 januari 2022 at 09:09

      Waren alle ingrediënten goed afgewogen? Heb je goed genoeg gekneed? Ik heb die minichocolaatjes toen gekocht als een mix in een supermarkt, maar het kan zo dat het nu niet meer te koop is.

      Reply
      • Wendy
        12 januari 2022 at 19:28

        Hallo,

        Bedankt voor het beantwoorden van mijn vragen.
        Ik heb alle ingrediënten goed afgewogen. Misschien niet genoeg gekneed. Zal het de volgende keer nog een keer maken en laat dan weten of het dan wel gelukt is. Ik kon geen mix vinden van de minichocolaatjes. Misschien inderdaad niet meer te koop.

        Groetjes Wendy

        Reply

Leave a Reply