

Een van die vlaaien die ik ontzettend lekker vind is de Zwitserse roomvlaai. Ik had hem hier op mijn website staan, maar de foto’s, te erg! Dit weekend wou ik eigenlijk weer de grote variant maken, maar aangezien ik nog een taart wilde maken heb ik er voor gekozen om de taart in mini variant te maken, mini Zwitserse room vlaaitjes. Hoe schattig zijn deze? Zoals jullie misschien al wel weten ben ik verliefd op kleine gebakjes dus dit was echt een topper. Met dit recept kan je 6 mini Zwitserse room vlaaitjes.
Het recept voor de grote Zwitserse roomvlaai vind je hier!
MINI ZWITSERSE ROOM VLAAITJES
Voor 6 gebakjes
Ingrediënten:
– 200 gram bloem
– 5 gram instant gist
– 2 el olijfolie
– 15 gram roomboter
– 2 el suiker
– 2 gram zout
– 1 eidooier
– 100 ml melk
– 1/2 portie bakkersroom
– 300 ml slagroom
– 120 gram mascarpone
– 1 zakjes klopfix
– 3 el suiker
– nougatinenootjes
– minichocolaatjes
– Poedersuiker
+ 6 tartelettevormpjes


Bereiding:
- Verwarm de melk totdat deze lauw is, los de gist hier in op
- Meng 200 gram bloem met de zout
- Maak een kuiltje in de bloem en doe daar de olijfolie, de boter, de eidooier, de suiker en de melk met de gist bij en roer beetje bij beetje de bloem hier door heen
- Kneed het deeg goed door totdat je voelt dat het soepel is en niet meer plakt
- Bol het deeg op, bestuif met bloem, leg hem in een kom en dek af met plastic folie
- Laat het deeg 30 minuten rijzen
- Bereid de bakkersroom zoals staat aangegeven
- Verwarm de oven voor op 160 graden (hetelucht) en vet de tartelettevormpjes in
- Rol het deeg uit tot een plak van 3 mm, verdeel in 6 stukken en beleg ieder vormpje met het deeg
- Druk aan, verwijder de randjes en prik met de vork gaatjes in de bodem
- Verdeel de bakkersroom over het deeg
- Bak de vlaaitjes in 30 minuten gaar
- Laat afkoelen en verwijder daarna de vormpjes
- Roer de mascarpone glad en doe daarbij de slagroom met de suiker en klopfix
- Klop de slagroom stijf
- Besmeer de vlaaitjes met slagroom, strijk mooi glad
- Maak een mengsel van nougatinenootjes en chocolaatjes en verdeel dit over de vlaaitjes
- Bestuif de vlaaitjes met poedersuiker
Eetsmakelijk!
13 Comments
Hayat
27 maart 2016 at 07:43Allereerst mijn complimenten je recepten zien er echt super lekker uit.
Ik zou graag deze heerlijke vlaai willen proberen alleen dan de grote variant. Zou je me kunnen vertellen hoeveel slagroom ik dan moet gebruiken? Alvast bedankt
Dorien
27 maart 2016 at 08:03Dank je wel! Voor een grote variant zou ik de volgende ingrediënten gebruiken als het om de slagroom met mascarpone gaat:
– 500 ml slagroom
– 200 gram mascarpone
– 2 zakjes klopfix
– 4 el suiker
De bereiding is hetzelfde zoals boven staat beschreven. Veel bakplezier!
Dinie de Kreek
3 augustus 2016 at 11:43Heerlijk recept en ik ga het zeker uit proberen. En je site ziet er erg mooi uit!
Dorien
4 augustus 2016 at 19:12Bedankt voor je compliment, dat vind ik altijd erg leuk om te horen!
Inge
13 juli 2017 at 19:08Klopt het dat het banketbakkersroom mee gaat in de oven?
Dorien
17 juli 2017 at 14:19Klopt! Je kan de bakkersroom er ook uithalen, maar dan moet je de vlaaitjes bakken met een vulling zoals blindbakbonen.
Dory
16 augustus 2017 at 22:33Hoi! Ik heb ze gemaakt, heerlijk!
Binnenkort ga ik een proeverijtje maken met kleine gebakjes.. nu zou ik deze ook graag willen maken met tartelette vormpjes van 5 cm.
Wat zou je me adviseren met de baktijd te doen?
Groetjes en bedankt!
Catherine
25 april 2019 at 10:01Kunnen mij uitleggen hoe dat je de vulling maakt stap per stap
MVG Catherine
Dorien
26 april 2019 at 16:41Bij de ingrediëntenlijst staat een linkje voor bakkersroom!
Wendy
13 augustus 2021 at 20:53Hallo, een vraagje welke maat tartelette vormpjes heb je gebruikt? Alvast bedankt.
Wendy
7 januari 2022 at 18:59Hallo,
Ik heb een vraagje had de Zwitserse roomvlaaitjes gemaakt. Maar het deeg bleef erg nat hoe kan dat? Mini chocolaatjes koop je die zo? Of gebruik je een reep chocola en rasp je die?
Groetjes Wendy
Dorien
10 januari 2022 at 09:09Waren alle ingrediënten goed afgewogen? Heb je goed genoeg gekneed? Ik heb die minichocolaatjes toen gekocht als een mix in een supermarkt, maar het kan zo dat het nu niet meer te koop is.
Wendy
12 januari 2022 at 19:28Hallo,
Bedankt voor het beantwoorden van mijn vragen.
Ik heb alle ingrediënten goed afgewogen. Misschien niet genoeg gekneed. Zal het de volgende keer nog een keer maken en laat dan weten of het dan wel gelukt is. Ik kon geen mix vinden van de minichocolaatjes. Misschien inderdaad niet meer te koop.
Groetjes Wendy