Wanneer ik bij mijn lieve vriend thuis ben in Zaltbommel, waar ik momenteel ook woonachtig ben, hebben we in het weekend meestal wat lekkers. De enige echte schuimgebak van Zaltbommel of een lekkere marsepeincake. Dit weekend waren wij in Kampen vanwege sinterklaas, maar ik had zo onwijs veel zin in een marsepeincake dus dan maar zelf maken. Ik moet zeggen dat ik echt geen ster ben in cakes en taarten bekleden met marsepein, ik doe het namelijk ook echt nooit. Mocht ik ooit meedoen met Heel Holland Bakt, dan moet ik echt oefenen! Maar goed, bij zoiets staat de smaak altijd boven het uiterlijk.
Ik heb een recept voor basiscake online staan, maar voor een cake met marsepein moet de cake net iets harder zijn, niet zo luchtig anders valt ie veel te snel uit elkaar bij het bekleden van. Genoeg gebazeld, hier het recept voor deze overheerlijke marsepeincake:
MARSEPEINCAKE
Ingrediënten:
– 250 gram bloem
– 200 gram roomboter op kamertemperatuur
– 200 gram suiker
– 4 eieren op kamertemperatuur
– 1 zakje vanillesuiker
– 2 gram zout
– 8 gram bakpoeder
– 100 gram ongezouten roomboter
– 100 gram poedersuiker
– 1 dopje vanille essence
– Marsepein
Bereiding:
1. Klop de boter zacht, voeg de suiker, zout en vanillesuiker toe, verwarm de oven voor op 180 graden Celsius
2. Klop een voor een de eieren toe, klop op tot een luchtig mengsel
3. Zeef de bloem samen met de bakpoeder boven de kom en klop alles tot een luchtig en egaal mengsel
4. Vet een cakeblik in en bekleed deze met bakpapier, giet het beslag in de bakblik
5. Bak de cake in circa 60 tot 70 gaar
6. Laat de cake goed afkoelen, snijd de bolle bovenkant van de cake er van af zodat de bovenkant glad is
7. Klop de ongezouten roomboter zacht en luchtig totdat deze wat wit gaat zien
8. Klop de poedersuiker er door heen
9. Voeg nu ook de vanille essence toe en meng alles goed
10. Draai de cake nu om, dus de onderkant is nu de bovenkant
11. Besmeer de bovenkant en de lange zijkanten in met botercrème, de 2 ‘kontjes’ worden niet bekleed met marsepein dus hoeven ook niet ingesmeerd te worden
12. Kneed de marsepein even door en rol deze uit op het aanrecht met wat poedersuiker
13. Leg nu voorzichtig de plak marsepein op de cake en druk deze aan zodat de marsepein goed kan hechten met de botercrème
14. Snijd nu de restjes marsepein weg, ook bij de ‘kontjes’ van de cake
15. Je bewaart de cake het beste om hem in het plastic te verpakken en dan in de koelkast te bewaren vanwege de botercrème
Eetsmakelijk!
3 Comments
ellouisa
8 december 2015 at 20:44Ziet er lekker uit! En wat leuk dat je in Zaltbommel woont, ik kom ook uit die regio (dorpje aan de overkant van de waal).
Dorien
9 december 2015 at 17:48Dankjewel! Dan ken jij deze cake van bakkerij van Keulen ook vast wel? En vast ook wel die lekkere schuimtaartjes van hun?
Maris
10 december 2015 at 13:55Ziet er heerlijk uit! Denk dat ik hier mijn vriend wel blij mee kan maken, die is namelijk gek op marsepein.