Een koningsdagtaart! Met een weekje is het koningsdag en ik vond het tijd worden om iets lekkers te maken. Om in de oranjesferen te blijven is dit taartje gevuld met sinaasappelbavarois, afgetopt met de Nederlandse vlag. Krijgen jullie hier geen Vaderlands gevoel van? Nou ik wel hoor!
Daarnaast ben ik helemaal in de feestelijke stemming. Hebben jullie de foto’s goed bestudeerd? Ik heb namelijk een nieuwe camera! Nu dan eindelijk een echte spiegelreflexcamera met een speciale lens voor objectfotografie. Hierdoor krijg je die mooie wazige achtergrond. Heerlijk!
Momenteel is de lettertype wat anders dan normaal, maar dat komt omdat het bewerkingsprogrammaatje niet helemaal goed werkt.
KONINGSDAGTAART:
Ingrediënten:
Biscuit
– 2 eieren
– 60 gram suiker
– 4 gram vanillesuiker
– 40 gram bloem
– 15 gram maizena
– Snuf zout
Bavarois:
– 300 ml sinaasappelsap
– 150 ml yoghurt
– 150 ml slagroom
– 75 gram suiker
– 7 blaadjes gelatine
Topping:
– 250 ml slagroom
– 100 gram mascarpone
– 1 zakje klopfix
– 2 el suiker
– 2 aardbeien
– Handje bosbessen
– Sinaasappelschil geraspt
+ vierkante bakvorm 16 x 16
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius
- Klop de eieren met de suiker, zout en vanillesuiker tot een luchtig schuim, circa 10 minuten
- Zeef de bloem en maïzena er boven en spatel deze voorzichtig door de eieren
- Bekleed de vierkante vorm in met bakpapier en vet de randen in
- Vul de bakvorm met het beslag en bak in 20-25 minuten gaar
- Laat het biscuit helemaal afkoelen
- Week de gelatineblaadjes in koud water
- Giet de sinaasappelsap in een steelpannetje door een zeef zodat het vruchtvlees eruit blijft
- Voeg de suiker toe en breng deze samen met de sap aan de kook
- Haal van het vuur, knijp de gelatineblaadjes uit en doe deze in het pannetje, roer goed door
- Laat daarna de sinaasappelsap afkoelen tot kamertemperatuur
- Klop de slagroom lobbig en voeg de yoghurt toe
- Meng 2 el van dit mengsel door de afgekoelde sinaasappelsap
- Giet al roerend met een garde het sap door het slagroommengsel zodat alles goed gemengd is
- Snijd het biscuit horizontaal door de midden
- Leg een plak biscuit op de bodem en giet hier 2/3e van de bavarois bij
- Leg voorzichtig de tweede plak biscuit hier boven op en giet voorzichtig de overige bavarois er bij
- Laat de taart minstens 2 uur opstijven in de koelkast
- Klop de slagroom samen met de suiker, klopfix en mascarpone tot een luchtig en stevige massa
- Besmeer de taart met een dun laagje slagroom
- Versier de rand van de taart met slagroom
- Was het fruit en snij de kroontjes van de aardbeien
- Snijd de aardbeien in plakjes en beleg de bovenste helft hiermee
- Beleg de onderste helft met de bosbessen, laat voldoende ruimte over voor de slagroom die in het midden moet
- Spuit de slagroom in het midden
- Versier de rand met wat sinaasappelrasp
Eetsmakelijk!
5 Comments
Lianne
20 april 2016 at 16:31Wat gaaf die taart en hele mooie foto’s!
Oranje inspiratie Koningsdag • Deb's Bakery & Kitchen
24 april 2018 at 09:41[…] Koningsdagtaart van Doortjes Keuken […]
Grietje
25 april 2020 at 06:56Ziet er heerlijk uit, ga deze vandaag proberen! Hoe warm moet de oven?
Dorien
25 april 2020 at 07:02160 graden Celsius!
Grietje
25 april 2020 at 07:39Top, dankjewel!