Oranje boven, oranje boven, leve de Ko-ooo-ning! Met deze koningsdag koekjes krijg je gegarandeerd het Hollandsche gevoel van koningsdag. Een heerlijk feest als je het mij vraagt! Dus ook weer een reden om de keuken in te duiken en wat lekkers te bakken. Dit jaar kwam mijn inspiratie wat aan de late kant, maar hé, deze koekjes zijn zo gemaakt!
Koningsdag koekjes
Een lekker recept voor heerlijke versierde koningsdag koekjes
Afdrukken
Pin
RatePorties: 20 koekjes
Dit heb je nodig:
Suikerkoekjes
- 400 gram Zeeuws bloem of tarwe
- 200 gram ongezouten roomboter
- 160 gram witte basterdsuiker
- 40 gram vanillesuiker dit zijn 5 zakjes
- 4 gram zout
- 1 ei
- Rasp van 1 sinaasappel
Witte chocolade botercrème
- 250 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
- 175 gram witte chocolade
- 1 theelepel vanille essence
- Eventueel nog wat poedersuiker naar smaak
Versiering
- 150 gram glazuur
- Oranje kleurstof
- Rood-wit-blauw sprinkles
- Eventueel extra versiering zoals vlaggetjes, chocolaatjes et cetera
Verder
- Koekjesuitsteker kroon 7,5 cm
- Spuitzak met klein gekarteld spuitmondje
Zo maak je het:
Suikerkoekjes
- Klop de roomboter zalvig en voeg de suiker, vanillesuiker en de sinaasappelrasp toe, klop tot een homogene massa
- Klop het ei er door heen en voeg de bloem met zout toe, kneed tot een egaal deegje en verpak dit in plastic folie en laat voor minstens 1 uur koud worden in de koelkast
- Verwarm de oven voor op 175 ℃ (onder-bovenwarmte) en bekleed de bakplaat met bakpapier
- Kneed het deeg nog even kort door en rol uit tot een plak van ½ cm dik en steek hier de kroontjes uit, leg deze op de bakplaat en bak de koekjes ongeveer in 15 minuten gaar en goudbruin. De koekjes zijn gaar als de randjes mooi bruin zijn
- Laat de koekjes afkoelen op een rooster
Botercrème
- Klop de roomboter totdat deze mooi wit kleurt en zalvig is, voeg daarna de vanille essence toe
- Smelt ondertussen de witte chocolade au bain marie en laat deze afkoelen tot kamertemperatuur
- Giet vervolgens de gesmolten chocolade bij de boter en klop tot een egale massa, voeg eventueel nog wat poedersuiker toe mocht het nog niet zoet genoeg zijn
- Zet de botercrème nog heel even in de koelkast om iets op te stijven
Versieren
- Verhit de glazuur au bain marie tot deze goed vloeibaar is en maak deze mooi oranje met behulp van de kleurstof*
- Besmeer de koekjes met het glazuur en laat deze uitharden
- Vul de spuitzak met de witte chocoladebotercrème en spuit een mooi randje langs de buitenkant van het kroontje en versier deze met de sprinkles en de overige versiering
- Bewaar de koekjes in de koelkast
Notities
* Voeg eventueel een paar druppeltjes sinaasappelsap toe aan het glazuur voor nog meer sinaasappelsmaak! Let op: niet te veel, want dan wordt het glazuur te dun
No Comments