Kerststol

Tijd voor vernieuwing van deze heerlijke kerststol! 9 jaar geleden zette ik het recept van deze heerlijke kerststol op mijn blog, de foto’s waren toen niet al te best, dus ik ben vorige week de keuken ingedoken om deze kerststol helemaal opnieuw te maken en ook mijn huidige kennis over brood toe te passen. Niets is leuker dan zelf iets lekkers bakken en met dit recept maak je zelf deze lekkere kerststol rijk gevuld met rozijnen, krenten, stukjes hazelnoot en amandelspijs. Echt een feest om op tafel te zetten tijdens het kerstontbijt!

Dit recept komt oorspronkelijk van de foodblog van Levine, iemand die ontzettend veel weet over het bakken van brood en waar je zeker heerlijke recepten aantreft.

Qua vulling kan je je eigen creativiteit toepassen, wil je sukade in het brood? Dan doe je sukade er in. Wil je in plaats van stukjes hazelnoot amandelen er in? Dan doe je dat er in.

kerststol
kerststol

Kerststol

Maak met dit recept zelf een heerlijk rijk gevulde kerststol!
No ratings yet
Afdrukken Pin Rate

Dit heb je nodig:

Deeg

  • 375 gram Amerikaanse patentbloem te koop bij de betere bakwinkels
  • 10 gram droge gist
  • 50 gram kristalsuiker
  • 160 gram melk
  • 1 groot ei losgeklopt
  • ┬Ż theelepel koek- of speculaaskruiden
  • 7 gram zout
  • 75 gram zachte ongezouten roomboter in blokjes

Vulling 1

  • 50 gram krenten
  • 100 gram blauwe rozijnen
  • 100 gram gele rozijnen
  • Rasp van 1 biologische sinaasappel
  • 100 gram gehakte hazelnootstukjes

Vulling 2

  • 200 gram amandelspijs
  • 20 gram citroenrasp
  • 1 losgeklopt ei

Afwerking

  • 30 gram gesmolten roomboter
  • Poedersuiker

Zo maak je het:

Deeg

  • Doe de melk in een steelpannetje en verwarm deze tot het lauw aanvoelt
  • Doe alle ingredi├źnten voor het deeg, behalve de boter, in een kom en kneed dit met een deeghaak voor circa 10 minuten
  • Voeg dan de klontjes boter toe en blijf kneden tot er een soepel deeg ontstaat waar je een vliesje van kunt trekken
  • Laat het deeg na het kneden 15 minuten afgedekt rusten

Vulling

  • Wel de rozijnen voor 30 minuten en laat daarna goed uitlekken, rasp de sinaasappel en meng het rasp door de rozijnenvulling
  • Stort het deeg op een met wat olie ingevette werkplek en rol het met een deegroller uit tot een lap ontstaat ter grootte van een A4
  • Verdeel 1/3e van de vulling over de deeglap
  • Vouw de linkerkant van het deeg net over het midden en doe dit ook met de rechterkant, de deegranden overlappen elkaar nu iets
  • Druk de naden aan de zijkant met je vingers dicht
  • Draai het deeg nu een kwartslag en herhaal stap 2 tot 6
  • Herhaal stap 6 nog een keer
  • Vorm het deeg tot een bal en doe het over in een licht met zonnebloemolie ingevette kom en laat dit bij kamertemperatuur 60 minuten rijzen

Amandelspijs

  • Meng de amandelspijs met de citroenrasp en het losgeklopte ei, draai hier een rol van
  • Stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek en rol het met een deegroller uit tot een ovaal van 2 cm dik, laat de boven- en onderkant van het deeg iets dikker, dus het midden van het ovaal mag iets dunner uitgerold worden
  • Leg de rol amandelspijs in het midden van het deeg
  • Vouw de bovenkant van het deeg over de amandelspijs en druk de naad met de zijkant van hand goed dicht (voor meer duidelijkheid voor het vormen van het brood: kijk op de website van Levine voor een filmpje)

Rijzen en afbakken

  • Leg het brood op een met bakpapier beklede bakplaat en dek het brood af met plastic en laat het 45 tot 55 minuten rijzen, niet langer, anders zakt de stol in!
  • Verwarm ondertussen de oven op 180 graden
  • Bak de stol in het midden van de oven in 40 minuten gaar en bruin. Verlaag na 20 minuten de temperatuur naar 160 graden
  • Leg de stol direct na het bakken op een rooster en bestrijk deze na 10 minuten met gesmolten boter en bestrooi het met poedersuiker
  • Laat de stol nu helemaal goed afkoelen
kerststol
About Author

Hoi ik ben Dorien! Op doortjeskeuken.nl deel ik mijn passie voor bakken met jullie. Bak je een recept van mijn blog? Deel het op social media met #doortjeskeuken, dit vind ik echt heel leuk! Volg mij verder op Facebook en Instagram en blijf op de hoogte van alle nieuwe recepten.

No Comments

    Leave a Reply

    Recipe Rating