Hazelino’s
Een oplettend oog weet dat ik al een recept voor hazelino’s online had staan. Dit klopt helemaal, maar dit recept was zo verouderd en was toe aan vernieuwing, al dan niet gesproken over de foto’s! Gisteren ben ik de keuken ingedoken om deze hazelino’s te maken en wat zijn ze lekker! Door gebrek aan slagroom en mascarpone heb ik botercrème gebruikt voor de vulling en topping, maar mijn voorkeur gaat toch echt uit naar die van (mokka)slagroom. Het recept heeft als resultaat de bovenstaande gebakjes: met botercrème, maar ik geef een suggestie voor die met slagroom! Succes!
HAZELINO’S
Voor circa 8 stuks
Ingrediënten
Schuim
– 3 eiwitten
– 150 gram suiker
– 100 gram poedersuiker
– Snufje zout
– 100 gram gehakte hazelnoten
Botercrème
– 250 gram ongezouten roomboter
– 50 gram poedersuiker
– 1 el mokka-extract
– Bakkersroom*
*Bakkersroom
– 250 ml volle melk
– 2 eidooiers
– 75 gram suiker
– 1 tl vanille-extract
– 1,5 el bloem
Garnering
– Nougatinenootjes
– Chocolaatjes of hazelnoten
+ Spuitzak met glad- en gekarteld spuitmondje
Voor slagroomversie
– 600 ml slagroom
– 5 el suiker
– 2 zakjes klopfix
– 250 gram mascarpone
– 1 el mokka-extract
Bereiding:
- Schuim: Ontvet een kom en garde. Scheid de eieren en doe de eiwitten in deze kom, bewaar 2 eidooiers en verwarm de oven voor op 100 graden Celsius
- Voeg het zout toe en klop de eiwitten stijf, doe de suiker er straalsgewijs door
- Spatel de poedersuiker en hazelnoten er door
- Bekleed een bakplaat met bakpapier, vul een spuitzak met glad spuitmondje met de eiwitten en spuit 20 rondjes** van circa 5 cm doorsnee, druk de puntjes aan met een natte vinger
- Bak het schuim droog in 60 tot 90 minuten, laat helemaal afkoelen
- Bakkersroom: Breng 2/3e van de melk aan de kook met de suiker en vanille-extract
- Meng de bloem door de eidooiers, klop goed door en giet dan de overige melk erbij
- Schenk wanneer de melk kookt, wat van de melk bij de eidooiers, roer dit door elkaar en schenk alles terug in het pannetje
- Breng het room aan de kook totdat het wat dikker wordt en er ‘blubjes’ ontstaan, laat nog even indikken
- Giet de bakkersroom op een bord/plaat en dek af met plastic folie, laat helemaal afkoelen
- Botercrème: klop de boter totdat deze wit word en voeg de poedersuiker toe, klop nogmaals door
- Klop daarna de goed afgekoelde bakkersroom er door heen en voeg de 1 el mokka-extract toe
- Vul een spuitzak met gekarteld spuitmondje met de botercrème en spuit op 8 schuimplakjes wat botercrème en doe hier een schuimplakje bovenop (de gladde kant moet naar boven staan)
- Besmeer de zijkanten in met de crème en rol deze door de nougatinenootjes
- Spuit een mooie toef van crème op de bovenkant en versier met een hazelnootje of chocolaatje
- Voor slagroomversie: Klop de mascarpone glad en voeg de ongeklopte slagroom, suiker en klopfix toe en klop dit tot een luchtig en stevig room
- Voeg 1 el mokka-extract toe en klop dit door de slagroom
- Vul een spuitzak met gekarteld spuitmondje met de slagroom en spuit op 8 plakjes een laagje slagroom en beleg dit met een schuimplakje (gladde kant moet naar boven)
- Besmeer de zijkant in met de slagroom en rol deze door de nougatinenootjes
- Spuit een mooie toef van slagroom op de bovenkant en versier met een hazelnootje of chocolaatje
- Bewaar de hazelino’s in de koelkast
Eetsmakelijk!
** Het kan zijn dat je iets teveel schuim hebt, die kan je afbakken en dan zo opeten. De hoeveelheid crème is namelijk niet genoeg voor alle schuimplakjes die je uit het beslag bakt.
3 Comments
richard
12 december 2017 at 17:16hallo ik heb je recept van de hazelino’s gemaakt
de mokka creme is goed van smaak maar hij is zo slap hoe krijg ik de creme stijfer zodat hij makkelijker op te spuiten is
grt
richard
Dorien
12 december 2017 at 17:52De crème wat langer in de koelkast laten, zo word de boter weer iets harder!
Peter van Dijk
21 februari 2019 at 17:23Hallo Dorien, bij mij begint het schuim binnen een uur al zacht te worden. Kan dat komen doordat het vocht uit de bakkersroom in het schuim trekt? En is daar dan iets aan te doen? Wat is jouw ervaring?
groeten, Peter.