Gangmakers, vroeger waren het echt mijn lievelingskoeken! Door de jaren heen kom je steeds vaker in aanraking met al het andere lekkers, maar toch bleef de gangmaker hoog in mijn lievelingslijstje staan. Al lang was ik op zoek naar een recept voor gangmakers tot ik het recept van gangmakers tegenkwam op Bakkersbaas. Het recept iets aangepast, zodat het de aantallen nog een beetje normaal blijven, want zeg nou zelf, wat moet je met 30 gangmakers?! Haha! De koeken zijn bij mij helaas niet echt plat gebleven, mijn ovenstand stond iets te hoog. Maar zeg nou zelf, ze zien er toch erg lekker uit!
GANGMAKERS
Voor circa 12 stuks
Ingrediënten:
Wenerdeeg
– 300 gram Zeeuwse bloem
– 15 gram ei
– 100 gram witte basterdsuiker
– 200 gram roomboter
– 3 gram zout
Cake
– 250 gram roomboter
– 250 gram tarwebloem
– 250 gram suiker
– 5 eieren
– 2 gram zout
– 1 zakje vanillesuiker
Garnering
– Frambozenjam
– 200 gram melkchocolade
– 50 gram pure chocolade
+ Ringen met diameter 8 cm
Bereiding:
- Wenerdeeg: klop de boter egaal
- Voeg de suiker en het zout toe en klop tot een egaal mengsel
- Voeg het ei toe en klop wederom tot een egaal mengsel
- Doe in een keer de bloem erbij en klop tot een glad deeg
- Wikkel het deeg in plastic folie en laat het minstens een uur in de koelkast liggen
- Cake: klop de boter zacht en voeg de suiker met vanillesuiker toe
- Klop een voor een de eieren door het beslag
- Voeg de bloem met zout toe en klop tot een luchtig beslag
- Vul een spuitzak met het cakebeslag
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 180 graden (Hetelucht)
- Rol het wenerdeeg uit tot een plak van 2 mm
- Steek met behulp van de ringen de plakjes uit en leg deze op de bakplaat met de ring er om heen
- Zet op ieder stukje deeg een dop frambozenjam, ongeveer een theelepeltje
- Spuit een laagje cakebeslag in de ring, de cake komt iets omhoog tijdens het bakken
- Zet de bakplaat in de oven en bak de gangmakers af in circa 15 minuten
- Haal de koeken uit de oven en leg ze voorzichtig op een rooster, verwijder na aantal minuten de ringen, pas op: de koeken zijn erg fragiel!
- Laat de koeken helemaal afkoelen
- Garnering: smelt 2/3e van de chocolade au bain marie, haal van het vuur en roer dan de overige chocolade er door heen
- Dip een voor een de gangmakers door de gesmolten chocolade en laat opharden (eventueel in de koelkast)
- Bewaar de gangmakers droog in een afgesloten doos.
Eetsmakelijk!
3 Comments
Lotte
1 juli 2017 at 22:27Hoi!
Verspreid je de jam ook over de bodem? Of laat je die op een hoopje?
Dorien
17 juli 2017 at 14:19Ik laat de jam op een hoopje, tijdens het bakken wordt het verspreid.
Ellouisa
16 juli 2017 at 19:09Zo leuk en lekker! Die gaan op mijn lijstje voor Hollandse baksels!