Gangmakers

Gangmakers, vroeger waren het echt mijn lievelingskoeken! Door de jaren heen kom je steeds vaker in aanraking met al het andere lekkers, maar toch bleef de gangmaker hoog in mijn lievelingslijstje staan. Al lang was ik op zoek naar een recept voor gangmakers tot ik het recept van gangmakers tegenkwam op Bakkersbaas. Het recept iets aangepast, zodat het de aantallen nog een beetje normaal blijven, want zeg nou zelf, wat moet je met 30 gangmakers?!

gangmakers
gangmakers

Gangmakers

No ratings yet
Print Pin Rate
Servings: 8 koeken

Dit heb je nodig:

Wenerdeeg

  • 150 gram Zeeuws bloem of tarwebloem
  • 50 gram witte basterdsuiker
  • 100 gram roomboter
  • 10 gram ei
  • 2 gram zout

Cake

  • 125 gram roomboter
  • 125 gram kristalsuiker
  • 3 kleine eieren
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 125 gram tarwebloem
  • Snufje zout

Verder

  • Frambozenjam
  • 200 gram pure chocolade
  • 50 gram witte chocolade
  • Bakringen circa 7 cm Ø

Zo maak je het:

Wenerdeeg

  • Wrijf de boter egaal en voeg de suiker en het zout toe en wrijf tot een egaal mengsel
  • Voeg het ei toe en kneed wederom tot een egaal mengsel
  • Doe in een keer de bloem erbij en kneed tot een glad deeg
  • Wikkel het deeg in plastic folie en laat het minstens een uur in de koelkast liggen

Cake

  • Klop de boter zacht en voeg de suiker met vanillesuiker toe
  • Klop een voor een de eieren door het beslag, voeg de bloem met zout toe en klop tot een luchtig beslag
  • Vul een spuitzak met het cakebeslag
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 180 graden ℃(boven- onderwarmte) en vet de bakringen in met bakspray
  • Rol het wenerdeeg uit tot een plak van 2 mm
  • Steek met behulp van de ringen de plakjes uit en leg deze op de bakplaat met de ring er om heen
  • Zet op ieder stukje deeg een dop frambozenjam, ongeveer een theelepeltje
  • Spuit een laagje cakebeslag in de ring, de cake komt iets omhoog tijdens het bakken
  • Zet de bakplaat in de oven en bak de gangmakers af in circa 20 minuten, mochten ze halverwege toch een bolle kant krijgen, leg er dan een vel bakpapier op en daarop een bakplaat, zo blijven de koeken plat
  • Haal de koeken uit de oven en leg ze voorzichtig op een rooster, verwijder na aantal minuten de ringen. Je kunt nu ook de koeken ondersteboven laten afkoelen op een vel bakpapier, zo worden de koeken ook plat
  • Laat de koeken helemaal afkoelen

Chocolade

  • Smelt ongeveer 2/3e van de chocolade au bain marie, haal van het vuur en roer dan beetje bij beetje de overige chocolade er door heen, wanneer de toegevoegde chocolade moeilijk smelt, is de chocolade goed van temperatuur
  • Doop een voor een de gangmakers door de gesmolten chocolade en laat uitharden
  • Smelt eventueel nog wat witte chocolade voor de zebra streepjes op de koeken, doe dit gelijktijdig met de bovenste stappen, anders is je chocolade te hard om nog de streepjes mooi te krijgen
  • Bewaar de gangmakers droog in een afgesloten doos
gangmakers
About Author

Hoi ik ben Dorien! Op doortjeskeuken.nl deel ik mijn passie voor bakken met jullie. Bak je een recept van mijn blog? Deel het op social media met #doortjeskeuken, dit vind ik echt heel leuk! Volg mij verder op Facebook en Instagram en blijf op de hoogte van alle nieuwe recepten.

3 Comments

  • Lotte
    1 juli 2017 at 22:27

    Hoi!

    Verspreid je de jam ook over de bodem? Of laat je die op een hoopje?

    Reply
    • Dorien
      17 juli 2017 at 14:19

      Ik laat de jam op een hoopje, tijdens het bakken wordt het verspreid.

      Reply
  • Ellouisa
    16 juli 2017 at 19:09

    Zo leuk en lekker! Die gaan op mijn lijstje voor Hollandse baksels!

    Reply

Leave a Reply

Recipe Rating