Jaaaa de lente is weer begonnen en wat een lekker weer was het afgelopen week! Voor mij de aftrap om weer heerlijke fruitige baksels te maken. Zo ook deze frisse fruitvlaai met yoghurtbavarois. Een frisse taart met fruit, yoghurt en een lekkere romige bakkersroom. Ik vind het nog steeds heerlijk om vlaaien te maken. Ik was zo benieuwd of een vlaai wel wilde lukken in mijn oven. Nou het is gelukt! De gistbodem heerlijk luchtig en vol van smaak, overal gaar zonder extra heet of extra lang te moeten bakken. Ik mis mijn oven in het ouderlijk huis wel heel erg, maar ik begin steeds meer te wennen aan mijn grote combimagnetron. Helaas is het verse fruit nog niet heel erg makkelijk voor het oprapen, dus voor deze taart heb ik een aantal vruchten uit blik/pot moeten halen, maar nog steeds zo lekker en fris! Kijk snel:
FRUITVLAAI MET YOGHURTBAVAROIS
Ingrediënten:
Vlaaibodem:
– 200 gram bloem
– 5 gram instant gist
– 15 gram roomboter
– 2 el olijfolie
– 100 ml lauwe melk
– 2 el suiker
– 1 eidooier
– 2 gram zout
Bakkersroom:
– 250 ml volle melk
– 75 gram suiker
– 1 volle el bloem
– 2 eidooiers
– 1 vanillestokje
– 1 zakje vanillesuiker
Yoghurtbavarois:
– 250 ml magere yoghurt
– 250 ml slagroom
– 4 blaadjes gelatine
– 30 gram suiker
– 1 el citroensap
– 2 el water
Topping:
– 1 kiwi
– 3 aardbeien
– 700 gram kersen op sap
– 5 el maizena
– 1 el suiker
– Perzik
– Ananas
– 1 zakje taartina
+ vlaaivorm 24 cm
Bereiding:
- Bodem: Maak de melk lauw
- Meng de bloem met het zout en maak een kuiltje in de bloem
- Doe in dit kuiltje de boter, de eidooier, de suiker, de olie en de melk
- Doe de gist in de melk
- Roer beetje bij beetje het bloem door het midden en kneed tot een soepel deeg
- Het deeg is goed wanneer je er een vliesje van kan trekken
- Vet een kom in met wat olie, leg het deeg hierin, dek af en laat 30 minuten op een warme, tochtvrije plaats rijzen
- Room: doe 2/3e van de melk samen met de suiker, vanillesuiker en het vanillemerg in een pan en breng aan de kook
- Maak in een ander bakje een papje van de eidooiers, bloem en de overige melk
- Giet wat van de gekookte melk bij de eieren en doe dan alles terug in de pan, breng al roerend aan de kook totdat er clubjes ontstaan
- Dek af met plastic folie en zet weg
- Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius en vet de vlaaivorm in
- Los het deeg op een met bloem bestoven werkplek en rol uit tot een lap ter grootte van de vlaaivorm
- Leg het deeg in de vlaaivorm, druk goed aan, verwijder de randjes en prik gaatjes in de bodem
- Vul de vlaaivorm met de bakkersroom en bak de taart in 30 minuten gaar
- Los de vlaai uit de bodem en laat goed afkoelen, leg hem daarna in de koelkast om goed koud te worden
- Bavarois: laat de gelatineblaadjes weken in een schaaltje met koud water
- Roer de suiker samen met het citroensap door de yoghurt
- Klop de slagroom luchtig tot dat deze de dikte heeft van yoghurt
- Knijp de gelatineblaadjes uit en doe deze in een steelpan samen met 2 el water
- Laat op laag vuur smelten, laat daarna even afkoelen
- Doe 2 el van het yoghurtmengsel door de gelatine, roer goed en doe dan alles bij de yoghurt, spatel goed door
- Spatel daarna de slagroom door het yoghurtmengsel totdat alles goed gemengd is
- Giet de yoghurtbavarois in de vlaaibodem tot aan de rand en laat 3 uur opstijven in de koelkast
- Topping: Doe de kersen met siroop en kristalsuiker in een pannetje en verwarm dit totdat de kristalsuiker is gesmolten
- Neem 3 eetlepels van het siroop uit de pan en roer dit door de maizena totdat er geen klontjes meer in zitten
- Doe dit papje bij de kersen in de pan en roer goed door tot het geheel dikker begint te worden, zet het vuur uit en laat de kersen helemaal koud worden
- Schil de kiwi en snijd deze in plakjes
- Snijd de ananas, aardbeien en perziken in partjes/stukjes
- Beleg de rand van de vlaai met de kersen en versier daarna het midden met het overige fruit
- Bereid de taartina zoals staat aangegeven op de verpakking met 200 ml water en 1 el suiker en bestrijk de bovenkant van de fruitvlaai hiermee
- Laat de fruitvlaai nog 20 minuten in de koelkast koud worden
Eetsmakelijk!
6 Comments
Lydia
29 november 2018 at 21:14Hoi, zou ik de bodem ook na het bakken kunnen invriezen? En het na ontdooien verder bereiden? Dan heb ik altijd iets op voorraad als ik onverwachts visite krijg..?
Groetjes Lydia
Astrid
14 november 2020 at 19:45Hallo,
Deze wil ik graag maken en ik was benieuwd of de bodem ook in te vriezen is!
Groeten Astrid
Dorien
16 november 2020 at 10:05Bedoel je bodem inclusief bavarois? Het zou volgens mij wel mogelijk zijn, maar ik weet niet of dit ten goede is aan de smaak. Ongebakken kan je het gistdeeg wel invriezen.
anne
22 april 2021 at 08:23heerlijke site. mag ik vragen hoe het komt dat als ik een recept zoek, dit als niet vindbaar aan gegeven word. met enig zoeken dan toch op de site staat. in dit geval was het de fruitvlaai met yoghurtbaverois. die ga ik vandaag namelijk maken.
en is het ook mogelijk om je recepten uit te printen?
alvast bedankt
Carlinde
7 april 2022 at 19:20Is 5 eetlepels maïzena niet te veel? Mijn kersensap is nu heel lichtroze geworden. Of komt het goed als het afgekoeld is?
Dorien
9 april 2022 at 07:20In het begin is het inderdaad lichtroze, maar als het even ingekookt is, zal het weer helder worden.