Ik ben ruim een jaar op zoektocht naar het lekkerste recept voor het welbekende Fries suikerbrood. Na aantal mislukte broden had ik de hoop opgegeven. Die broden bevatte wel suiker, maar was niet klef, de smaak was het niet, het was gewoon niet lekker. Totdat ik het recept van Cees Holtkamp tegenkwam uit het boek ‘Van Tartetin tot Garnalenkroket, de Banketbakker’. Nu hoef je nooit meer een suikerbrood te kopen, want deze is veel lekkerder, en weet je wat zo leuk is? Het bereiden van dit brood kost eigenlijk helemaal niet zoveel tijd! Zo snel dat ik het aandurfde om nog voor schooltijd dit brood te gaan bakken. Benieuwd hoe je zo’n ontzettend lekker Fries suikerbrood maakt? Kijk gauw hieronder!
Helaas is het brood in het midden iets ingezakt, hier heb ik normaal geen last van bij dit recept dus als het goed is, wordt jullie brood mooi hoog!
Dit heb je nodig:
- 300 gram Amerikaans patentbloem
- 10 gram instant gist
- 15 gram witte basterdsuiker
- 6 gram zout
- 1 tl citroenrasp
- 200 gram melk
- 200 gram parelsuiker
- 50 gram roomboter + nog wat extra
- 3 gram kaneel + wat extra
- 1 Ei
- Kristalsuiker
Verder
- Medium cakevorm
Zo maak je het:
- Doe de melk in een steelpannetje en verwarm deze tot het lauw aanvoelt
- Kneed bloem, gist, suiker, citroenrasp, 2 tl kaneel en melk door elkaar, doe dit in de keukenmachine, het is anders veel te zwaar
- Voeg de boter en het zout toe aan het deeg en kneed het door het deeg, wederom met keukenmachine, kneed tot het deeg mooi elastisch is en de boter is opgenomen
- Laat het deeg 30 minuten afgedekt op een warme plek rijzen
- Meng de parelsuiker met de 3 gram kaneel
- Rol het deeg uit tot een plak en leg de suiker erop, kneed het deeg zodat het suiker goed verdeeld is
- Bol het deeg op en laat 5 minuten rusten, dek af met een vochtige theedoek
- Verwarm de oven voor op 180 ℃ en bekleed de cakevorm met bakpapier
- Rol het deeg uit tot een plak met dezelfde breedte als de cakevorm
- Bestrooi met eventueel wat kaneelsuiker en smeer dit uit
- Smelt de overige boter, besmeer hier de cakevorm mee en bestrooi de bodem met kristalsuiker
- Rol het deeg op en leg deze in de cakevorm met de sluitrand op de bodem, laat 30 minuten afgedekt met vochtige theedoek rijzen
- Bestrijk het brood met een losgeklopt eitje en bestrooi met nog wat parelsuiker en kristalsuiker
- Bak de suikerbrood in 30 tot 40 minuten gaar
- Haal het brood direct uit de cakevorm door deze op te tillen aan het bakpapier, pas op, het brood is zeer heet!
- Laat het brood goed afkoelen
8 Comments
oum younes
23 februari 2016 at 17:23zou je hier ook stukjes appel in kunnen doen.
Dorien
23 februari 2016 at 17:38Ik zou het eerlijk gezegd niet weten! Je kunt het altijd proberen maar zorg dan voor iets koud bindmiddel, dit houd het vocht in de appel en zorgt er voor dat deze niet het brood vochtig maakt. Dit koud bindmiddel (circa 1 tl met kop) mix je met wat suiker en dan door de appeltjes en deze weer in het brood. Deze is te krijgen bij de bakker.
oum younes
25 februari 2016 at 07:59dankjewel ga het een keer proberen
Danielle
16 december 2017 at 15:47Hoi
Heb je brood vorige week uitgetest. Heerlijk.
Maar hoe kan ik het het best bewaren?? Heb binnenkort een brunch,maar het gast me niet lukken om alles op de dag zelf te bakken. Dus de dag ervoor bakken zou fijn zijn.
Groetjes Danielle
Dorien
17 december 2017 at 13:02Wat fijn dat ie lekker is! Het kan prima de dag van te voren gemaakt worden, ik heb hem ingewikkeld met aluminiumfolie en toen was het brood de dag daarna nog lekker klef.
henniw
21 april 2019 at 10:10hoe kan je het het beste eten moet er boter op of zo het is wel heel lekker
Kecks
3 april 2021 at 20:49Hi Dorien, waar haal je de 30min rijzen vandaan? Ik zie alleen 15min na het kneden staan en nog eens 5min na het uitrollen ?
Dorien
7 april 2021 at 10:08Het brood moet nog 15 minuten in broodvorm rijzen! Dus dan kom je op 35 minuten rijzen uit.