Wie kent ze niet, de Bossche bollen uit natuurlijk Den Bosch. Oké, laat ik maar direct duidelijk zijn. Ik weet dat de echte Bossche bollen uit Den Bosch komen en dat deze eigenlijk de naam niet mogen dragen. Maar deze zijn zo lekker en mocht je geen tijd hebben om naar Den Bosch te reizen, kan je deze maken om toch een (heel, iniemienie) beetje het gevoel te krijgen! Een heerlijke grote soes gevuld met slagroom met een coating van chocolade. De ene bol is met harde chocola, dus de chocola die er van af valt als je hem opeet, en de andere bol is met chocoladeglazuur. Deze bol is met chocoladeglazuur. Een laagje dat altijd beetje zacht blijft maar wel ontzettend lekker is. Benieuwd? Lees snel verder!
Bossche bollen (chocolade bollen)
Dit heb je nodig:
Soezendeeg
- 100 milliliter water
- 100 milliliter melk
- 100 gram roomboter
- 100 gram bloem
- Snufje zout
- 3-4 teieren
Chocoladeglazuur
- 100 milliliter water
- 100 milliliter suiker
- 500 gram chocolade puur en melk
Slagroom
- 800 milliliter slagroom
- 400 gram mascarpone
- 8 eetlepels suiker
- 3 zakjes klopfix
- + Meerdere spuitzakken
Zo maak je het:
Soezendeeg
- Leg alle ingrediënten voor het soezendeeg klaar
- Laat de boter op laag vuur smelten, voeg melk en water toe en breng dit aan de kook
- Haal van het vuur en roer de bloem door het mengsel totdat alle bloem is opgenomen
- Zet het mengsel terug op het vuur en blijf goed roeren, circa 4 tot 5 minuten lang, het maakt niet uit als het een wat sissend geluid maakt en dat het wat aanbakt, dit is voor het rijsproces heel belangrijk
- Stort het deeg in een kom, roer goed door en laat daarna voor aantal minuten afkoelen
- Roer 1 voor 1 de eieren door het mengsel, voeg pas het volgende ei toe wanneer de vorige is opgenomen, houd het eerst bij 3 eieren
- Het beslag moet als een trage dikke druppel van de spatel afvallen, mocht het beslag te snel van de spatel afvallen, dan is het iets te droog, klop het 4e ei los en voeg beetje voor beetje toe aan het beslag totdat het wel als een mooie trage dikke druppel van de spatel valt
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 210 graden Celsius
- Vul een spuitzak met het beslag, knip een punt van circa 1,5 tot 2 cm breed af en spuit hoopjes van circa 2 cm breed en 1,5 cm hoog met voldoende tussenruimte tussen de soezen
- Bak de soezen gaar in circa 25 tot 30 minuten, houd de ovenduur gedurende de baktijd dicht
- Laat de soezen na het bakken afkoelen
Glazuur
- Kook het water met de suiker tot het een temperatuur heeft van rond de 110 graden Celsius
- Zet het vuur op zijn zachtst, breek de chocolade in blokjes en en roer reep voor reep door het suikerwater
- Mocht het glazuur korrelig worden, voeg dan wat water toe en roer totdat het weer een glanzend glazuur is
- Laat het glazuur afkoelen tot kamertemperatuur en roer glad voor gebruik
Vulling
- Klop de slagroom met mascarpone, suiker en klopfix tot een stevig en luchtig room en vul een spuitzak hiermee
- Maak een gaatje ter grootte van de tip van de spuitzak en vul de soezen met slagroom
- Haal daarna de soezen door het glazuur en laat eventjes uitlekken, leg daarna in de koelkast om verder af te koelen
- De Bossche bollen zijn het lekkerst wanneer ze vers zijn, maar kunnen daarna nog 2 dagen gegeten worden, mits in de koelkast bewaard
3 Comments
Daniëlle
5 september 2018 at 16:01Wat zien ze er onwijs lekker uit!
Den Bosch evenementen
9 oktober 2018 at 12:47Wat zien die Bossche Bollen er ontzettend lekker uit! Kan niet wachten om ze ook te maken.
Ciska bodde
16 maart 2019 at 16:54Vanmiddag de bollen gemaakt. Ze waren heerlijk. Voor herhaling vatbaar. Top.