Wij zijn alweer twee weken thuis na een heerlijke vakantie in de regio Allgäu in Zuid-Duitsland. Dat is echt mijn happy place en daar kom ik echt tot rust. De geur, de natuur, alles daar klopt gewoon. En wat daar ook klopt zijn de zoete broodjes en de taartjes! Een van die lekkere taartjes die ik heb gehad is biscuit obst blechkuchen of ook wel biscuit fruit plaattaart. Een laagje koek met jam, daarop biscuit, daar weer een laagje bakkersroom op getopt met vers fruit en afgedekt met gelei. Dit laatste is echt iets typisch Duits en vind je hier in Nederland niet zo snel. Met een ode aan de heerlijke vakantie en de heerlijke Duitse taartjes heb ik voor jullie dit heerlijke recept voor deze biscuit fruit plaattaart!
Voor deze taart heb ik gebruik gemaakt van een rechthoekige bakvorm van 27×18 cm. Mocht je eentje aanschaffen, kijk dan of je een verstelbare kunt vinden. Deze vind ik ideaal en scheelt je een hele hoop met geld.
Dit heb je nodig:
Wenerdeeg
- 50 gram kristalsuiker
- 100 gram roomboter
- 150 gram bloem
- 2 gram zout
Biscuit
- 175 gram eieren
- 100 gram kristalsuiker
- 8 gram vanillesuiker
- 75 gram bloem
- 25 gram maizena
Bakkersroom
- 250 milliliter volle melk
- 2 eidooiers
- 25 gram custardpoeder
- 75 gram kristalsuiker
- Eventueel nog wat extra vanillesuiker
Topping
- 2 zakjes taartina
- (Vers) fruit zoals perzik*, ananas, kiwi, druif, aardbei, rode bessen geschild/gesneden/gewassen
Verder
- Jam aardbei/framboos
- Acetaatfolie
Zo maak je het:
Wenerdeeg
- Doe alle ingrediënten voor het deeg bij elkaar en kneed dit tot een samenhangend deeg, wikkel het in plastic folie en laat voor minstens 30 minuten koud worden in de koelkast
Bakkersroom
- Bereid ondertussen de bakkersroom door 2/3e van de melk aan de kook te brengen samen met de suiker en vanillesuiker
- Klop in een aparte kom de eidooiers met de custardpoeder door elkaar en voeg dan de overige melk toe
- Giet zodra de melk kookt wat hiervan bij de eidooiers, klop even goed door elkaar en giet dan alles terug in de pan en breng het in zijn geheel al roerend aan de kook tot het de gewenste dikte heeft
Biscuit
- Klop de eieren samen met de suiker en vanillesuiker circa 10 minuten tot een geel schuim, zeef bloem samen met de maizena boven de kom en spatel dit door het eiermengsel
- Doe de hete bakkersroom in een kom en dek af met plastic folie, laat helemaal afkoelen
Bakken
- Verwarm ondertussen de oven voor op 180℃, bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de rechthoekige bakvorm hierop, vet de bakvorm wel even in
- Haal het wenerdeeg uit de koelkast, kneed even door en bedek de bodem met dit deeg
- Smeer een laagje jam op de bodem en giet dan het biscuit hierop
- Bak dit in ongeveer 25 minuten gaar en laat daarna helemaal afkoelen
Taartina
- Bereid de taartina alvast, dan kan deze iets afkoelen voordat je hem gaat gieten, doe dit met in totaal 450 tot 500 milliliter vocht. Ik gebruikte het vocht van de ingeblikte perziken, mocht je water gebruiken, voeg dan wat suiker toe. Je kunt ook vruchtensap hiervoor gebruiken
Topping
- Mocht de bakvorm niet hoog genoeg zijn, maak dan een rand van acetaatfolie langs het biscuit (maar nog wel in de bakvorm houden)
- Giet de bakkersroom op het biscuit en verdeel het goed
- Garneer het biscuit rijkelijk met het fruit en giet dan als laatste de wat afgekoelde taartina over de taart
- Zet de taart voor 1 uur in de koelkast om goed stevig te worden
- Snijd de taart daarna in 12 gelijke stukken
No Comments