Appelkruimel plaatcake

Wat zal ik er over zeggen? Deze appelkruimel plaatcake is echt ontzettend lekker! Heerlijke brosse kruimels met amandelmeel, luchtige cake met een rijke appelvulling. Een lekker gebakje dat je kunt afbakken in een rechthoekige vorm, dus je hebt er gelijk een heleboel! Perfect om te maken als je een groot gezelschap verwacht, natuurlijk lekker met een flinke dot slagroom.

appel kruimel plaatcake
appel kruimel plaatcake

Appel kruimel plaatcake

Een heerlijke luxe cake met appeltjes en kruimels
3.67 van 3 stemmen
Afdrukken Pin Rate
Porties: 12 stukjes

Dit heb je nodig:

Cake

  • 150 gram roomboter
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 3 eieren
  • theelepel bakpoeder
  • 100 gram bloem
  • 50 gram amandelmeel
  • 2 gram zout
  • 2 theelepels citroenrasp

Kruimels

  • 125 gram koude roomboter
  • 100 gram bloem
  • 75 gram amandelmeel
  • 100 gram suiker
  • 1 eetlepel kaneel

Appelvulling

Verder

  • Bakvorm 40×25
  • Poedersuiker

Zo maak je het:

Appelvulling

  • Bereid de appelvulling zoals beschreven staat in het recept
  • Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed de bakvorm met bakpapier

Cake

  • Klop de roomboter zacht en voeg de suiker, vanillesuiker en citroenrasp toe
  • Klop één voor één de eieren er door heen en klop tot een egaal mengsel
  • Voeg als laatste de bakpoeder, zout, bloem en amandelmeel toe en klop tot alles goed gemengd is. Stort dit beslag vervolgens in de bakvorm

Kruimels

  • Doe alle ingrediënten voor de kruimels in een kom en kneed met de handen dit tot kruimels

Opbouwen

  • Verdeel de appelvulling over het cakebeslag en dek af met de kruimels**
  • Bak de plaatcake in circa 45 minuten gaar en goudbruin, laat daarna helemaal afkoelen en snijd in 12 (ongeveer) gelijkmatige stukken
  • Bestuif voor het serveren met poedersuiker

Notities

* Je kan in plaats van de appelvulling ook normale appelstukjes gebruiken samen met wat suiker en kaneel, maar bij de beschreven appelvulling blijft het vocht lekker in de appeltjes zitten en blijven de appeltjes lekker een bite houden na het bakken.
** Voor wat extra’s bestrooi de cake op het laatste moment met gehakte of geschaafde amandelen en bak deze nog een paar minuten mee
appel kruimel plaatcake
About Author

Hoi ik ben Dorien! Op doortjeskeuken.nl deel ik mijn passie voor bakken met jullie. Bak je een recept van mijn blog? Deel het op social media met #doortjeskeuken, dit vind ik echt heel leuk! Volg mij verder op Facebook en Instagram en blijf op de hoogte van alle nieuwe recepten.

11 Comments

  • Angela
    31 maart 2023 at 08:25

    5 sterren
    Heerlijk deze Appelkruimel plaatcake. Al verschillende gemaakt die waren niet om nog eens te maken.
    Deze vind iedereen heerlijk in het gezin.
    Bedankt voor je leuke recepten.

    Reply
    • Dorien
      31 maart 2023 at 20:54

      Wat leuk om te horen, dankjewel!

      Reply
      • Jennifer
        21 april 2023 at 20:29

        Hoi, ik ga dit recept morgen proberen. Ik vraag mij alleen af hoe groot de vorm/ plaat is?

        Reply
    • Hannie
      2 april 2023 at 22:30

      Appelvulling…. wat is 1 portie appelvulling?

      Reply
  • Marijke Burger-Krol
    4 april 2023 at 20:27

    Ik kan geen recept vinden van de appelvulling💁‍♀️

    Reply
  • Marijke
    5 april 2023 at 08:04

    Niet goed gekeken

    Reply
  • Jennifer
    21 april 2023 at 22:18

    Hoi, ik ga dit recept morgen proberen. Ik vraag mij alleen af hoe groot de vorm/ plaat is?

    Reply
    • Dorien
      21 april 2023 at 22:28

      Het staat in het recept bij ingrediënten, maar de afmeting is 40×25! Succes!

      Reply
      • Jennifer
        22 april 2023 at 21:11

        5 sterren
        Ja sorry, met mijn neus gekeken 😁
        Inmiddels is de taart klaar, en echt heerlijk. Heb alleen iets meer meel in het kruimeldeeg gedaan. Verder niets op aan te merken. Geweldig recept, Bedankt!

        Reply
  • Fenneke
    9 september 2023 at 19:41

    De cake was heerlijk nadat hij was afgekoeld. Heerlijk krokante toplaag. Nadat de cake volledig was afgekoeld heb ik stukken gesneden en in een afgesloten trommel gedaan. De volgende dag was de toplaag jammer genoeg niet neer krokant. Wat moet ik doen zodat de toplaag krokant blijft.

    Reply
    • Dorien
      13 september 2023 at 15:52

      Ik zou het niet durven zeggen. Ik zelf bewaarde de cake in de koelkast en bij mij bleven de kruimels wel krokant!

      Reply
3.67 from 3 votes (1 rating without comment)

Leave a Reply

Recipe Rating