Yum yum yum, dat zijn de eerste woorden die in mij opkomen bij het eten van deze appelkruimel cheesecake stukjes. Deze moet je echt maken! Heerlijke romige cheesecake met speculaasbodem, getopt met gekaramelliseerde appeltjes met een heerlijke bite van de kruimels. Perfect voor deze herfst, lekker om gewoon op te eten wanneer het buiten regent en jij lekker warm thuis zit. Haal het ultieme herfstgevoel in huis met deze cheesecake!
Ik had voor deze appelkruimel cheesecake stukjes het huismerk roomkaas gekocht, doe dit niet. Deze is echt te dun. Hierdoor heb ik mijn eerste cheesecakebeslag weg moeten gieten om vervolgens snel naar de winkel te gaan om nieuwe roomkaas te kopen. Ook die was op een of andere manier wat vloeibaarder dan normaal, dus ik heb eerst de cheesecake zonder topping voor 20 minuten in de oven gebakken, toen eruit gehaald, appeltjes en kruimels erop en toen weer verder gebakken. Het gaat tegen de wetten van cheesecake in, want het kan scheuren enz. Maar dat maakt hierbij toch niet uit vanwege de topping die je er op doet en je er als het goed is, niks van ziet.
Dit zal ik ook beschrijven in het recept. Mocht je cheesecakebeslag gewoon dik vloeibaar zijn, dan kan je alles direct er op doen en afbakken (maar dan kunnen de appeltjes wel wat zakken).
Dit heb je nodig:
Bodem & cheesecake
- 300 gram speculaasjes
- 100 gram roomboter
- 800 gram roomkaas Philadelphia
- 4 eieren
- 1 eetlepel bloem
- 100 gram kristalsuiker
Gekaramelliseerde appeltjes
- 4 appels elstar of goudrenette
- klontje roomboter
- 2 eetlepels bruine suiker
- 1 eetlepel kaneel
Kruimels
- 200 gram bloem
- 145 gram suiker
- 135 gram roomboter
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 theelepel kaneel
- 2 gram zout
Verder
- Poedersuiker om te bestuiven
- Bakblik 24 x 24
Zo maak je het:
Bodem & cheesecake
- Verwarm de oven voor op 180℃ met boven- onderwarmte
- Bekleed de bakvorm met bakpapier en vet de randen in met boter of bakspray
- Verkruimel de speculaasjes en smelt ondertussen de roomboter
- Roer de gesmolten boter door de kruimels en verdeel deze over de bodem van het bakblik
- Doe de roomkaas in een kom en voeg bloem en de suiker toe, roer kort tot een egaal beslag
- Voeg dan een voor een de eieren toe en klop kort tot alles goed is gemengd
- Giet het cheesecakebeslag over de bodem en zet de cheesecake voor 20 minuten in de oven *
Gekaramelliseerde appels
- Schil de appels en snijd deze in blokjes. Doe een koekenpan op het vuur en laat daarin een klontje roomboter smelten
- Doe de appeltjes in de pan en bak tot ze iets zachter worden, voeg dan de suiker en kaneel toe en bak deze tot de appeltjes karamelliseren, zet dan het vuur uit
Kruimels
- Doe alle ingrediënten voor de kruimels in een kom, kneed dit tot kruimels
- Haal de cheesecake uit de oven, top af met de gekaramelliseerde appeltjes en kruimels en doe de cheesecake dan voor 30 minuten terug in de oven op 180℃
- Laat daarna de cheesecake afkoelen in een dichte oven en dan op een kiertje tot de oven dezelfde temperatuur heeft als de kamer, laat dan verder afkoelen en zet hem dan, voor minimaal 5 uur in de koelkast, maar liever een hele nacht
- Snijd de cheesecake in gelijkmatige stukken en bestuif met poedersuiker
No Comments