Jullie kennen vast allemaal wel de schnitt als gebak. Eigenlijk alles wat een normale slagroomtaart heeft, alleen dan rechthoekig en super ideaal om in makkelijke plakken te kunnen snijden. Zelf ben ik echt dol op de mokka schnitt en deze stond al eventjes op mijn verlanglijstje om te bakken. Het is wel even een klusje, maar dan heb je ook wat: een heerlijke schnitt van biscuit, romige mokkaroom en krokante hazelnootjes.
Het is even een bewerkelijk gebak om te maken, dus lees het recept van te voren goed door! Ik raad je aan om de bakkersroom een dag van te voren te maken, dat scheelt een hoop in afkoeltijd.
Dit heb je nodig:
Biscuit
- 4 eieren
- 150 gram suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 90 gram bloem
- 30 gram maizena
- Snufje zout
Verder
- 1 bakplaat 30×36
Trempeersiroop
- 50 gram suiker
- 50 gram water
- Scheutje Koffielikeur
- 1 stick oplos espresso
Bakkersroom
- 500 milliliter volle melk
- 4 eidooiers
- 150 gram suiker
- 45 gram custard
Mokkacrème
- ½ portie bakkersroom
- 350 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
- 1 kop sterke espresso
- 50 gram poedersuiker
Mokkaroom
- 300 milliliter slagroom
- 150 gram mascarpone
- 3 eetlepels suiker
- 1 eetlepel mokka essence/aroma
Garnering
- Nougatinenootjes en gehakte hazelnootjes
- Mokkaboontjes
- Chocoladestrooisels
- Spuitzak met gekarteld spuitmondje
Zo maak je het:
Bakkersroom
- Breng 2/3e van de melk aan de kook samen met de suiker en roer de eidooiers samen met de custard en overige melk tot een papje
- Giet wat van de gekookte melk bij het custardpapje en giet dan alles terug, breng al roerend aan de kook tot het mooi ingedikt is, dek af met plastic folie en laat helemaal afkoelen
Biscuit
- Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een bakplaat met bakpapier
- Klop de eieren samen met de suiker luchtig tot een geel schuim en voeg dan de bloem, zout en maizena toe, spatel dit door het beslag en stort dit op de bakplaat, verdeel gelijkmatig erover en bak de plak in circa 25 minuten gaar, haal direct van de bakplaat en laat afkoelen. Verwijder dan het bakpapier
Mokkacrème
- Klop de roomboter samen met de poedersuiker tot een luchtig en witte crème, voeg beetje bij beetje de espresso toe tot het is opgenomen door de boter, voeg eventueel nog wat extra mokka essence toe voor een intensere smaak
- Pak de helft van de bakkersroom en voeg nu lepel voor lepel bakkersroom toe tot een mooi egale mokkacrème, zet dit even aan de kant
Trempeer
- Breng het water samen met de suiker aan de kook en laat dit koken totdat het ietsjes siroperig is, haal van het vuur en roer de oploskoffie en scheutje likeur er door heen
Mokkaroom
- Klop de slagroom samen met de mascarpone en suiker tot een stevig en luchtig room, voeg als laatste de mokka essence toe en klop tot het goed verdeeld is
Opbouwen
- Snijd de plak biscuit in 3 gelijkmatige plakken zodat ze goed op elkaar passen en je 3 rechthoekige plakken hebt
- Leg de onderste plak van het biscuit met de kant waar het bakpapier zat naar boven en besprenkel deze met de trempeersiroop. Besmeer deze met een laagje mokkacrème, bewaar genoeg om straks de schnitt af te smeren
- Leg vervolgens de middelste plak van het biscuit erop en besprenkel ook deze met de trempeersiroop. Pak de andere helft van de bakkersroom en spuit deze op de middelste plak biscuit. Dek af met de laatste plak biscuit, maar dit keer met de gebakken kant naar boven
- Smeer de zijkanten in met de mokkacrème, garneer deze met de nougatinenootjes en hazelnootjes en zet de schnitt in de koelkast om goed op te stijven
- Vul een spuitzak met spuitmondje met de mokkaroom en versier de schnitt met de mokkaslagroom en garneer daarna na wens met mokkaboontjes en chocoladestrooisels
No Comments