Het is nu officieel winter. Ik vind het altijd wel weer gezellig. December is echt de maand van de lichtjes, overal kerstbomen en lampjes in de tuin. Ik heb dan altijd extra veel zin in een kop hete verse erwtensoep. Ik ben de keuken ingedoken en heb een lekker recept voor jullie! En het is pas lekker als je je lepel er recht op in kunt zetten!
Onderaan het recept een tip om de soep in de snelkookpan te koken!
Dit heb je nodig:
- 500 gram spliterwten
- 2,2 liter water
- 200 gram gerookte spekreepjes
- 2 rookworsten
- 3/4 knolselderij
- 2 winterpeen
- 1 grote prei
- 2 grote kruimige aardappels
- 1 groente bouillonblokje
- 2 stengels bladselderij
- 2 laurierblaadjes
- 4 zwarte pepers gekneusd
- Peper & zout
Zo maak je het:
- Doe de spliterwten in een vergiet en spoel ze af onder lauw water
- Vul een grote pan met 2 liter water en doe hier de spliterwten en bouillonblokje bij, breng aan de kook en laat zachtjes pruttelen tot de erwten gaar zijn, roer af en toe door
- Snijd ondertussen de groentes en aardappelen in stukjes en doe deze samen met de spekjes en rookworsten in de pan
- Breng de soep op smaak met wat peper, zout, de gekneusde pepers en het bladselderij
- Laat de soep minstens 30 minuten zachtjes door pruttelen, roer af en toe door en mocht het te dik worden, voeg beetje bij beetje water toe
- Haal de rookworsten uit de pan en snijd deze in plakjes
Snelkookpan
- Doe alle ingrediënten in de pan, maar nu 2 liter water ipv 2,2 liter, behalve de spek en rookworst en laat de pan circa 40 minuten koken op druk
- Doe als laatste de worst en spek erbij en laat het dan nog even zachtjes doorpruttelen totdat het vlees gaar is
- Haal de worsten uit de pan en snijd deze in plakjes
2 Comments
Ada
9 december 2020 at 11:53Kan ik dit recept ook gebruiken voor in de slow coocker?
Dorien
12 december 2020 at 14:33Ik denk van wel! Ik zou dan dezelfde hoeveelheid vocht aanhouden van de snelkookversie.