Ja het is oktober en dat betekend: het is weer herfst. De afgelopen dagen waren overigens heerlijk. Het zonnetje scheen volop, ‘s morgens lekker koud dus eigenlijk nog niet echt een spatje te bekennen. Maar die tijd van regen en donkere dagen zit er wel aan te komen en dan is een heerlijk versgebakken stukje speculaasbrok heerlijk. Ik wilde eigenlijk nog wachten met het maken van speculaas want tegen de tijd van sinterklaas heb ik er geen trek meer in. Maar hoe lekker is speculaasbrok?!
Voor het afbakken: ik heb de plak speculaas verdeeld in 3 delen voor het afbakken. Dit omdat anders het midden eventueel zacht blijft
O en dan dit nog: het is een groot recept dus ik heb twee keer een bakplaat vol speculaas moeten bakken!
speculaasbrok
Voor lekker veel speculaas
Ingrediënten:
– 250 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
– 280 gram bruine basterdsuiker
– 500 gram Zeeuws of tarwebloem
– 5 gram zout
– 2 tl baking soda
– 1 el citroensap
– 50 ml melk
– 16 gram speculaaskruiden
– 1 el azijn
+ 1 ei
+ huishoudfolie
Bereiding:
- Doe alle ingrediënten in een kom en kneed dit tot een samenhangend deeg
- Verdeel het deeg in 2 stukken en verpak deze in huishoudfolie
- Laat het deeg minstens 2 uur koud worden in de koelkast, het liefste 24 uur want zo trekt de smaak goed in het deeg
- Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier
- Kneed het deeg even goed door en rol uit tot een plak van circa 5 mm dik, verdeel in 3 stukken en leg deze op de bakplaat met 1 cm ruimte tussen de stukken
- Klop het ei los en smeer de bovenkant van het speculaas hiermee in
- Bak het speculaas gaar in circa 45 minuten
- Laat afkoelen op een rooster
- Bewaar het speculaas in een luchtdichte trommel
Eetsmakelijk!
No Comments