Eindelijk, het weer wordt steeds mooier! Blauwe luchten, lekker zonnetje en dat betekend dus ook weer zomerfruit. Ik ben echt gek op aardbeien, laat staan alle taarten en gebak met aardbeien. Zo ook deze aardbeienslof. Ik zag deze in de supermarkt liggen en toen dacht ik van ja, die moet ik maken! De sloffenbodem komt van Rutger uit zijn eigen bakboek. De slof is afgetopt met Zwitserse room, aardbeien, slagroom en lekkere chocolaatjes. De aardbeien heb ik op glans gebracht met gelatine maar deze zou je prima achterwege kunnen laten. Een lekker fris gebak met overheerlijke room. Ik heb maar 1 vorm voor een sloffenbodem, dus ik heb een bodem per keer afgebakken. Doe door het bakken het restant van het deeg weer in de koelkast met plastic folie er om heen.
Dit heb je nodig:
Bodem
- 125 gram tarwe bloem
- 125 gram Zeeuws bloem
- 2 theelepels bakpoeder
- 180 gram roomboter
- 100 gram kristalsuiker
- 80 gram bruine suiker
- 1 eidooier
- 2 theelepels citroenrasp
- 3 gram zout
Vulling
- 175 gram spijs
- 1 klein ei
- Wat citroenrasp
Bakkersroom
- 500 milliliter volle melk
- 150 gram kristalsuiker
- 45 gram custardpoeder
- 4 eidooiers
- 1 zakje vanillesuiker
Slagroom
- 250 milliliter slagroom
- 100 gram mascarpone
- 2 eetlepels suiker
Verder
- Verse aardbeien gewassen
- 1 zakje taartina*
- Amandelschaafsel
Verder
- Sloffenring
- Spuitzakken met gekartelde spuitmondjes
Zo maak je het:
Slof + spijs
- Kneed alle ingrediënten voor de bodem door elkaar tot een samenhangend deeg, maak er een bol van en wikkel deze in plastic folie, laat minstens 1 uur koud worden in de koelkast
- Snijd de spijs in kleine blokjes en meng deze met het ei en citroenrasp, het spijs moet goed uit te smeren zijn
- Verwarm de oven voor op 180℃ en bekleed een bakplaat met bakpapier en rol het deeg uit tot een plak van 1 cm dik
- Druk met de vorm een passende deegplak uit het deeg, verwijder het omliggend deeg en leg deze plak op de bakplaat, doe de sloffenring er om heen. Verrdeel het spijsmengsel in het midden tot circa 1,5 cm van de rand af en bak de slof af in 25 tot 30 minuten
- Verwijder direct de vorm en laat daarna helemaal afkoelen
Bakkersroom
- Doe 2/3e deel van de melk in een steelpannetje samen met de suiker en vanillesuiker en breng dit aan de kook
- Meng in een andere kom de eidooiers, de custard en de overige melk tot een papje
- Giet, zodra de melk kookt, wat van deze melk bij het eipapje, roer goed door, giet alles terug in de steelpan en breng al roerend aan de kook tot het de perfecte dikte heeft. Haal van het vuur en dek af met plastic folie. Koel af tot kamertemperatuur en laat daarna koud worden in de koelkast
Slagroom
- Doe de slagroom samen met de mascarpone en suiker in een kom en klop dit tot een stevig en luchtig room
Versieren
- Vul een spuitzak met gekarteld spuitmondje met de bakkersroom en versier de sloffen hiermee
- Halveer de aardbeien en beleg de slof hiermee en spuit af met de slagroom, garneer met de geschaafde amandelen
- Bewaar de sloffen in de koelkast
2 Comments
Hayat
17 mei 2016 at 19:39Zou je een foto kunnen plaatsen van de bakvorm voor de slof? Alvast bedankt
Dorien
17 mei 2016 at 19:42Ik kan geen foto hier plaatsen, maar ik heb de bakvorm gekocht bij http://www.bouwhuis.com SLOFFENRING RVS 24X9X5CM!