Als het gaat om chocolade ben ik niet persé dat ik het moet eten, maar als er witte chocolade is met hazelnootpraliné vulling, verberg het maar want er blijft niks over! Die combinatie vind ik zo ontzettend lekker dat het tijd werd om deze combi te gebruiken in mijn baksels: deze overheerlijke tartelettes met praline en witte chocolade. Ik vond laatst in de supermarkt een pot Uno Penotti Praline en tja, dit is dus echt heel gevaarlijk voor mij, dus zo nu en dan neem ik een hapje eruit. Maar deze Uno Penotti Praline is dus echt heel lekker en geschikt voor deze tartelettes!
Het maken van tartelettes is niet persé heel erg moeilijk, maar het kan wel een gemartel zijn om ze heel uit de vorm te krijgen. Ik ben er gisteren achter gekomen dat ze goed insprayen met bakspray en dan even laten staan heel goed werkt. Tussendoor had ik mijn ringen afgewassen, ingevet en toen meteen bekleed met het deeg. Ik kon ze toen heel moeilijk uit de vorm krijgen. Wil je er zeker van zijn dat de ringen goed uit hun vorm komt, gebruik dan tartelettevormpjes met losse bodem.
Tartelettes met praline en witte chocolade
Dit heb je nodig:
Bodem
- 200 gram bloem
- 30 gram amandelmeel
- 2 gram zout
- 80 gram poedersuiker
- 125 gram koude roomboter
- 1/2 ei losgeklopt
- 8 gram vanillesuiker
Vulling
- Uno Penotti Praliné
Topping
- 200 gram witte chocolade
- 100 milliliter slagroom
- Stukjes hazelnoot of nougatinenootjes
Verder
- Tarteletteringen
Zo maak je het:
Bodem
- Doe de droge ingrediënten bij elkaar en kneed de boter door het deeg
- Voeg als laatste het ei toe, kneed kort door tot een samenhangend deeg en verpak dit in plastic folie, leg het voor minimaal 1 uur in de koelkast
- Bekleed de bakplaat met bakpapier en spray de vormpjes goed in met bakspray
- Rol het deeg uit tot ongeveer een dikte van 3 mm en bekleed de tartelette vormpjes hiermee, druk de rand niet teveel aan, prik gaatjes in de bodem zodat het niet op gaat bollen, bewaar het deeg dat je over hebt weer in plastic folie in de koelkast
- Zet de bakplaat met de bakvormpjes voor minimaal 15 minuten in de koelkast zodat het deeg wat kouder word, hierdoor blijft het zijn vorm houden tijdens het bakken
- Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius (boven- en onderwarmte) en bak de tartelettes in circa 14-17 minuten goudbruin en verwijder direct na het bangen de ringen en laat afkoelen op een rooster
Ganache & vullen
- Breek de chocolade in kleine stukjes en breng de slagroom aan de kook
- Giet de gekookte slagroom op de chocolade, wacht even en roer dan tot alles goed gemengd is
- Vul de tartelettes met een laagje met de praliné pasta en bedek dan tot de rand met de ganache
- Garneer met de stukjes hazelnoot of nougatine
- Laat de tartelettes voor 2 uur opstijven in de koelkast
No Comments