Een van mijn guilty pleasures is de Vietnamese loempia. Ik ben er onwijs gek op. Ik kreeg vroeger vaak een loempia als ik met mijn moeder naar de markt ging op maandagochtend en nog steeds haal ik er graag eentje als het kraampje er staat. Het leek mij wel eens leuk om zelf Vietnamese loempia’s te maken.
Na wat gegoogle ben ik er achter gekomen wat ze meestal als vulling gebruiken en heb hier mijn eigen ding van gemaakt. Ik heb filodeeg gebruikt, maar persoonlijk vind ik dit niet zo lekker. Er zit een deegachtige smaak aan, het spul breekt ontzettend snel en wordt niet zo heel erg mooi egaal na het bakken (het zou eventueel ook aan het vet liggen in mijn frituurpan). Dus voor dit recept raad ik jullie aan om echte loempiavellen te halen van de AH of bij de Toko die we hier in Kampen helaas niet hebben. Verder heb ik 2 vellen per loempia gebruikt omdat het filodeeg zo snel brak, maar ik denk dat 1 vel iets lekkerder zou zijn geweest. Dus geen filodeeg maar loempiavellen!
VIETNAMESE LOEMPIA’S
Circa 15 stuks
Ingrediënten:
– 15 (of 30) loempiavellen
– 2 kipfilets
– 1/2e winterpeen
– 1 pakje taugé
– 4 el bleekselderij
– 100 gram mihoen
– 1 chilipeper
– 1/2e ui
– 2 bouillonblokjes
– Peper en zout
– Wokolie
– Sojasaus
– 2 teentjes knoflook
Bereiding:
- Laat de loempiavellen ontdooien onder een natte theedoek, anders drogen ze uit
- Snijd de kipfilet in blokjes en breng deze op smaak met zout en peper, bak deze gaar in een nokpan met scheutje wokolie
- Laat de mihoen weken in heet maar niet kokend water
- Laat de bouillonblokjes oplossen in niet al te veel heet water
- Schil de winterpeen en rasp deze
- Snijd de taugé, ui, knoflook en bleekselderij fijn
- Snijd ook de peper fijn, doe dit met handschoentjes aan
- Haal de kipfilet uit de pan en pureer deze fijn met de staafmixer
- Giet de mihoen af en knip deze in kleine stukjes
- Wok de groentes met de mihoen in wat wokolie gaar, voeg de bouillon toe en breng op smaak met sojasaus. De vulling moet net iets te zout zijn anders worden de loempia’s met het bakken heel flauw. Het zout gaat namelijk in de velletjes zitten
- Doe de kip bij de groentes
- Pak 1 loempiavel en bevochtig deze. Leg de punt naar je toe, leg de natte theedoek terug over de andere vellen
- Doe op ongeveer een kwart van de loempiavel en vouw de punt daarover heen
- Rol het nu op tot halverwege, vouw de punten aan de zijkant naar binnen en rol hem verder op
- Bevochtig de overgebleven punt en druk deze op de loempia
- Herhaal stap 11 tot 14 totdat de vulling op is
- Leg de loempia’s daarna in de vriezer, laat deze een nachtje er in liggen
- Verhit de frituurpan op 180 graden en bak de loempia’s (3 max per keer) in circa 5 tot 7 minuten gaar en bruin
- Serveer met een lekkere zoetzure saus
Eetsmakelijk!
No Comments