Het zal jullie vast niet meer verbazen, wéér een tiramisu recept op de blog! Maar jullie weten onderhand denk ik ook al wel dat ik tiramisu heel lekker vind, dus dan is het niet meer zo raar. Wat ik in tiramisu het lekkerst vind is toch wel koffielikeur. Het versterkt de overheerlijke koffiesmaak. Maar mocht je amaretto of massalawijn willen gebruiken, wees hier gewoon lekker vrij in. Vanwege de rauwe eieren en alcohol is dit niet geschikt voor zwangere vrouwen en kleine kinderen.
Dit heb je nodig:
Vlaai
- 200 gram bloem
- 100 milliliter melk
- 5 gram gist
- 15 gram roomboter
- 2 eetlepels plantaardige olie
- 2 eetlepels suiker
- 1 eidooier
- 2 gram zout
Cakeplak
- 100 gram roomboter
- 100 gram suiker
- 100 gram zelfrijzend bakmeel
- 2 eieren
- 1 zakje vanillesuiker
- snufje zout
Tiramisuvulling
- 250 gram mascarpone
- 2 verse eieren
- 30 gram suiker
- koffielikeur
Topping
- 250 gram mascarpone
- 500 milliliter slagroom
- 4 eetlepels suiker
- cacao
- 2 lange vingers
Verder
- 1 sterke kop espresso afgekoeld
- spuitzak met glad spuitmondje
- vlaaivorm 24 cm diameter
- blindbakbonen
Zo maak je het:
Vlaai
- Verwarm de melk totdat deze lauw aanvoelt en los de gist hier in op
- Meng de bloem met het zout en maak in de bloem een kuiltje
- Vul het kuiltje met alle andere ingrediënten voor het deeg, giet de melk met gist er langzaam in
- Roer beetje bij beetje wat bloem door het midden totdat alles goed met elkaar vermengd is
- Kneed het deeg tot een soepel deeg
- Vorm een bal van het deeg en laat hem afgedekt 30 tot 60 minuten rijzen op een warme en tochtvrije plek
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius (boven- en onderwarmte) en vet de vlaaivorm in, leg eventueel een velletje bakpapier op de bodem
Cakeplak
- klop de roomboter zacht en voeg de suiker en vanillesuiker toe, voeg 1 voor 1 de eieren toe en klop tot een egaal mengsel
- Voeg als laatste de zelfrijzend bakmeel en zout toe en klop circa 2 minuten tot een mooi glad beslag
- Giet het cakebeslag in de vlaaivorm en bak deze in circa 20 tot 25 minuten gaar, laat daarna helemaal afkoelen, mocht de plak cake bol zijn, snijd dan met een taartmes de plak recht
Vlaai
- Was de vlaaivorm af en vet deze wederom opnieuw in, verhit de oven voor op 170 graden Celsius (boven- en onderwarmte)
- Rol het deeg uit tot een plak van circa 4 mm dik en bekleed de vlaaivorm met het deeg en druk goed aan
- Leg een velletje bakpapier op de bodem en leg hierop de blindbakbonen en bak de bodem voor 20 minuten, verwijder dan de blindbakbonen en het bakpapier en bak voor nog circa 5 minuten tot de bodem mooi goudbruin is, laat daarna helemaal afkoelen
Tiramisuvulling
- Maak een kom en garde vetvrij en splits de eieren, doe het eiwit in de vetvrije kom en zet dit even aan de kant
- Klop de eidooiers met de mascarpone en suiker glad
- Klop de eiwitten tot een stevig schuim en spatel dit voorzichtig door de eidooiermengsel en voeg een scheutje likeur toe
Topping
- Klop de slagroom samen met de mascarpone en suiker tot een stevig en luchtig room
Opbouwen
- Vul de vlaaibodem tot net onder de rand met de tiramisuvulling en leg hierop de cakeplak, besprenkel deze rijkelijk met de espresso en eventueel nog wat koffielikeur
- Smeer de taart dicht met de slagroom en strijk dit glad
- Vul de spuitzak met glad spuitmondje met de slagroom en garneer de taart met mooie toefjes
- Zet de taart voor circa 2 uur in de koelkast zodat de tiramisuvulling goed op kan stijven
- Bestuif voor garneren met cacao en versier de taart met de lange vingers
1 Comment
Caridad
21 november 2021 at 12:59Komt zeker op mijn to do lijst te staan! Ik ben gek op tiramisu