Voor mij is het echt officieel herfst als ik weer overheerlijke stoofpeertjes kan koken, alleen al over die geur gesproken, hemels! Als ik stoofpeertjes maak, doe ik dat eigenlijk zonder teveel poespas, puur bruine suiker en kaneel. Zo vind ik ze echt het lekkerste en eigenlijk ook het puurst. Goed, mocht jij je stoofpeertjes anders koken voor deze taart, is het ook helemaal prima. Maar wat voor taart roept meer herfst dan deze stoofpeertjes speculaas taart?
Dit heb je nodig:
Biscuit
- 175 gram ei
- 100 gram kristalsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 75 gram bloem
- 25 gram maizena
Vulling + topping
- 1000 gram stoofpeertjes + sap gegaard
- 375 milliliter slagroom
- 250 gram mascarpone
- 3 eetlepels suiker
- 20 Speculaasjes
Verder
- Ronde bakvorm 17 cm
- Ronde bakring verstelbaar
- Acetaatfolie
Zo maak je het:
Biscuit
- Verwarm de oven voor op 180℃ en bekleed de ronde bakvorm met bakpapier
- Klop de eieren samen met de suiker en vanillesuiker tot een luchtig geel schuim, dit duurt circa 10 minuten
- Zeef bloem en maizena boven de eieren en spatel dit door het mengsel, pas op dat je niet teveel lucht verliest
- Giet het beslag in de bakvorm en bak het biscuit gaar in zo'n 25 tot 30 minuten, het biscuit is gaar als deze lichtjes terugveert bij het indrukken
- Stort het biscuit uit de vorm en laat het helemaal afkoelen
Vulling
- Klop de slagroom samen met de suiker en mascarpone tot een luchtig en stevig room, zet deze even terug in de koelkast
- Verdik eventueel wat sap van de stoofpeertjes met wat maizena op middelhoog vuur, dit wordt je trempeersiroop
- Snijd de stoofpeertjes in plakjes, snijd het biscuit in 3 gelijkmatige plakken en breek 2/3e van de speculaasjes in stukjes
Opbouw
- Leg de onderste plak biscuit op een groot bord en zet hieromheen de verstelbare bakring en zorg dat deze goed aansluit, doe dan de acetaatfolie langs de binnenkant van deze ring
- Drizzle wat van het stoofpeertjesvocht op het biscuit en spuit hier een laag slagroom op, beleg vervolgens met stoofpeertjes en bestrooi met stukjes speculaas, duw wat aan met de onderkant van een glas
- Leg hierop de middelste plak biscuit en bouw deze net zo op als de vorige stap
- Eindig met de laatste plak biscuit, besmeer deze met nog een laagje slagroom
- Verkruimel de laatste speculaasjes tot fijne kruimels en bestrooi de taart hiermee
- Zet de taart voor 2 uur in de koelkast om goed op te stijven
Notities
Het is een lastige taart om aan te snijden, maar de smaak is echt subliem!
No Comments