Spekkoek ziet er misschien indrukwekkend uit – al die dunne, perfect gebakken laagjes – maar laat je niet afschrikken. Met een beetje geduld en mijn duidelijke stappenplan maak je deze Indonesische klassieker gewoon zelf thuis. Het is kruidig, romig, licht kleverig en verslavend lekker. Ideaal voor bij de koffie, als dessert of om indruk te maken op je gasten (die gegarandeerd om het recept gaan vragen).
Dus: oven aan, specerijen in de aanslag, en bakken maar. Want echt, als je dit eenmaal geproefd hebt, wil je nooit meer anders!
Tip: onthoud goed hoeveel schepjes beslag je per laagje doet, zo krijg je gelijkmatige laagjes!


Dit heb je nodig:
- 500 gram ongezouten roomboter zacht
- 10 eieren
- 450 gram witte basterdsuiker
- 8 gram vanillesuiker of 1 tl vanille essence
- 250 gram patentbloem
- 10 theelepels spekkoekkruiden van de Toko
- ½ theelepel gemalen anijszaad indien deze niet in de spekkoekkruiden zit
- Snufje zout
Verder
- Springvorm 24 cm Ø
- Wat citroensap
Zo maak je het:
- Klop de roomboter zalvig en luchtig, in een standmixer gaat dit makkelijker
- Ontvet ondertussen 1 kom met wat citroensap, splits de eieren en doe de eiwitten in de ontvette kom en de eidooiers in een andere kom
- Klop de eidooiers los en giet dit al kloppend bij de boter, roer tot een egaal mengsel, voeg dan straalsgewijs de suikers toe, zet dit beslag aan de kant
- Klop nu de eiwitten op tot stevige pieken, zorg dat zowel de kom als garde ontvet zijn
- Spatel de eiwitten beetje voor beetje door het boterbeslag, zeef dan beetje bij beetje de bloem samen met snuf zout boven het beslag en spatel voorzichtig door
- Verdeel het beslag in twee gelijke delen, roer dan in 1 kom de specerijen/kruiden voor een mooi donker beslag
- Verwarm de oven voor op 180℃ en bekleed de springvorm met bakpapier en vet de rand in met boter of bakspray
- Begin met het lichte beslag, doe hiervan een dun randje van ongeveer 2 tot 3 mm op de bodem en strijk dit met de bolle kant van de lepel of kleine paletmes glad, zet de springvorm in de oven en bak deze laag voor ongeveer 5 tot 7 minuten
- Haal daarna uit de oven en zet de grillstand aan (alleen bovenwarmte), test of de laag stevig genoeg is en verdeel dan hetzelfde aan donker beslag over de bodem, door de hitte zal het beslag wat smelten en zal het uitsmeren makkelijker gaan
- Bak deze laag onder de grillstand in circa 5 minuten, besmeer dan weer met een laag wit beslag en zet deze weer voor 5 minuten onder de grill
- Herhaal de bovenstaande stappen tot het beslag op is
- Haal de koek uit de oven, bedek met aluminiumpapier en zet de koek terug in de ovenop 150℃ voor circa 10 minuten. Laat daarna helemaal afkoelen en verwijder dan de springvorm
Notities

No Comments