Het is bijna Pasen! Voor mij is Pasen een hele mooie feestdag. Pasen is ook een dag om het nieuwe leven te vieren, want alles staat weer in bloei. Blaadjes aan de bomen, tulpen die uit de grond schieten, lekker zonnetje, lammetjes die geboren worden maar ook weer heerlijk vers zomerfruit! Met dit alles kreeg ik zin om soezen te maken met aardbeien, maar hoe kan je het feestelijker maken? Nou, door er een Paris brest van te maken. Een soes dat uit de wielrennerij komt, maar nu meer zijn intrede doet in Nederland. Een grote soezenring met geschaafde amandelen. Dit keer aangevuld met bakkersroom en verse aardbeien. Yum, ga je al watertanden?
Tip: maak de bakkersroom een aantal uur van te voren zodat deze mooi op kan stijven in de koelkast, al maak je hem de avond van te voren, nog beter!
paris brest met verse aardbeien
Voor circa 12 stukjes
Ingrediënten:
Soezendeeg:
– 1 x basisrecept soezen
– Handje geschaafde amandelen
– Losgeklopt eidooier
Bakkersroom:
– 500 ml volle melk
– 4 eidooiers
– 150 gram kristalsuiker
– 1 vanillestokje
– 1 zakje vanillesuiker
– 2 el bloem
Slagroom:
– 250 gram mascarpone
– 400 ml slagroom
– 4 el kristalsuiker
– 1 zakje klopfix
– Ontkroonde en gewassen verse aardbeien
– Poedersuiker
+ 3 spuitzakken, 1 glad spuitmondje en 1 gekarteld spuitmondje
Bereiding:
- Bakkersroom: breng 2/3e van de melk aan de kook met de kristalsuiker en vanillesuiker
- Klop de eidooiers samen met het merg van het vanillestokje en roer dan de bloem en overige melk erdoor
- Giet wat van de gekookte melk bij dit papje, roer dit goed door en giet dan alles terug in de pan
- Laat de bakkersroom al roerend indikken, giet daarna op een schaal en dek af met plastic folie
- Laat de bakkersroom goed koud worden
- Soezen: Bereid het soezendeeg volgens dit recept
- Verwarm de oven voor op 210 graden Celsius
- Teken een cirkel van circa 20 cm op het bakpapier en draai daarna om (tip: gebruik een bord of de bodem van je springvorm)
- Vul een spuitzak met glad spuitmondje met het soezendeeg
- Spuit 1 dikke ring soezendeeg op de cirkel en daarna een cirkel aan de binnenkant
- Spuit daarna een derde ring in het midden van de grote ring, in totaal heb je 3 ringen gemaakt
- Strijk af met wat eigeel en bestrooi met amandelschaafsel
- Verlaag de oventemperatuur naar 190 graden Celsius en bak de paris brest gaar in 30 tot 35 minuten
- Laat de soes afkoelen en snijd daarna voorzichtig horizontaal door de midden
- Slagroom: doe de mascarpone, suiker, klopfix en slagroom in een kom en klop tot een stevig en luchtig room
- Vul een spuitzak met gekarteld mondje met de opgesteven bakkersroom en vul de onderste ring hiermee
- Vul daarna een spuitzak met gekarteld mondje met de slagroom en garneer de ring hiermee
- Snijd de aardbeien in plakjes en versier de ring
- Dek af met de bovenste ring en versier met poedersuiker
Eetsmakelijk!
2 Comments
elise
11 april 2019 at 15:26Hoii,
Waarom maak je 3 cirkels?
Groetjes!
Dorien
17 april 2019 at 16:05Zodat de soes mooi breed en hoog is!