Paris brest met verse aardbeien

Het is bijna Pasen! Voor mij is Pasen een hele mooie feestdag. Pasen is ook een dag om het nieuwe leven te vieren, want alles staat weer in bloei. Blaadjes aan de bomen, tulpen die uit de grond schieten, lekker zonnetje, lammetjes die geboren worden maar ook weer heerlijk vers zomerfruit! Met dit alles kreeg ik zin om soezen te maken met aardbeien, maar hoe kan je het feestelijker maken? Nou, door er een Paris brest van te maken. Een soes dat uit de wielrennerij komt, maar nu meer zijn intrede doet in Nederland. Een grote soezenring met geschaafde amandelen. Dit keer aangevuld met bakkersroom en verse aardbeien. Yum, ga je al watertanden?

Tip: maak de bakkersroom een aantal uur van te voren zodat deze mooi op kan stijven in de koelkast, al maak je hem de avond van te voren, nog beter!

paris brest met verse aardbeien 

Voor circa 12 stukjes

Ingrediënten:
Soezendeeg:
1 x basisrecept soezen
– Handje geschaafde amandelen
– Losgeklopt eidooier

Bakkersroom:
– 500 ml volle melk
– 4 eidooiers
– 150 gram kristalsuiker
– 1 vanillestokje
– 1 zakje vanillesuiker 
– 2 el bloem

Slagroom:
– 250 gram mascarpone
– 400 ml slagroom
– 4 el kristalsuiker
– 1 zakje klopfix

– Ontkroonde en gewassen verse aardbeien 
– Poedersuiker

+ 3 spuitzakken, 1 glad spuitmondje en 1 gekarteld spuitmondje

 

paris brest

Bereiding:

  1. Bakkersroom: breng 2/3e van de melk aan de kook met de kristalsuiker en vanillesuiker
  2. Klop de eidooiers samen met het merg van het vanillestokje en roer dan de bloem en overige melk erdoor 
  3. Giet wat van de gekookte melk bij dit papje, roer dit goed door en giet dan alles terug in de pan
  4. Laat de bakkersroom al roerend indikken, giet daarna op een schaal en dek af met plastic folie
  5. Laat de bakkersroom goed koud worden
  6. Soezen: Bereid het soezendeeg volgens dit recept
  7. Verwarm de oven voor op 210 graden Celsius
  8. Teken een cirkel van circa 20 cm op het bakpapier en draai daarna om (tip: gebruik een bord of de bodem van je springvorm)
  9. Vul een spuitzak met glad spuitmondje met het soezendeeg
  10. Spuit 1 dikke ring soezendeeg op de cirkel en daarna een cirkel aan de binnenkant 
  11. Spuit daarna een derde ring in het midden van de grote ring, in totaal heb je 3 ringen gemaakt
  12. Strijk af met wat eigeel en bestrooi met amandelschaafsel
  13. Verlaag de oventemperatuur naar 190 graden Celsius en bak de paris brest gaar in 30 tot 35 minuten
  14. Laat de soes afkoelen en snijd daarna voorzichtig horizontaal door de midden
  15. Slagroom: doe de mascarpone, suiker, klopfix en slagroom in een kom en klop tot een stevig en luchtig room
  16. Vul een spuitzak met gekarteld mondje met de opgesteven bakkersroom en vul de onderste ring hiermee
  17. Vul daarna een spuitzak met gekarteld mondje met de slagroom en garneer de ring hiermee
  18. Snijd de aardbeien in plakjes en versier de ring 
  19. Dek af met de bovenste ring en versier met poedersuiker

Eetsmakelijk! 

 

paris brest
About Author

Hoi ik ben Dorien! Op doortjeskeuken.nl deel ik mijn passie voor bakken met jullie. Bak je een recept van mijn blog? Deel het op social media met #doortjeskeuken, dit vind ik echt heel leuk! Volg mij verder op Facebook en Instagram en blijf op de hoogte van alle nieuwe recepten.

2 Comments

  • elise
    11 april 2019 at 15:26

    Hoii,

    Waarom maak je 3 cirkels?

    Groetjes!

    Reply
    • Dorien
      17 april 2019 at 16:05

      Zodat de soes mooi breed en hoog is!

      Reply

Leave a Reply