Soezen basisrecept

Soezen basisrecept

Oeh soezen, toch wel een van de lekkernijen waarvan ik heel blij word nu ik zwanger ben. Iets dat vooral bestaat uit vulling. Je kunt trouwens echt zoveel doen met soezen. Je maakt er slagroomsoesjes van, of je vult ze met bakkersroom of ga de hartige kant op met kaassoesjes of zalmsoezen. Ik ben nu toch meer van de zoete variant, maar he, wees zelf zo vrij om te variëren!

Wat belangrijk is bij soezen bakken:
- Weeg alle ingrediënten goed af, een verschil tussen droge en vochtige ingrediënten kunnen ervoor zorgen dat de soezen niet willen rijzen of gaar willen worden
- Laat de boter en, zodra de melk en het water erbij zit, niet te lang koken, want zo verdampt er teveel vocht
- Laat het deeg goed garen op de warmtebron zodra de bloem erdoor heen is geroerd, zo neemt het straks beter het vocht op
- Houd de ovendeur tijdens het bakken gesloten, anders storten de soezen in

 

soezen

SOEZEN BASISRECEPT 

Voor circa 30 kleine soesjes

Ingrediënten:
- 100 gram roomboter
- 100 gram bloem
- 100 ml melk
- 100 ml water
- Snufje zout
- 3 tot 4 eieren

Bereiding:

  1. Zet alle ingrediënten voor de soezen alvast klaar en verwarm de oven voor op 210 graden Celsius
  2. Snijd de boter in blokjes en laat deze langzaam smelten in een steelpan op het vuur
  3. Voeg zodra de boter is gesmolten het water en de melk toe en verwarm dit tot het begint te koken
  4. Haal de pan van het vuur, roer de bloem erdoor tot een bal en zet vervolgens op het vuur
  5. Laat het deeg circa 5 minuten al roerend garen op het vuur
  6. Stort het beslag in een koude kom en laat aantal minuten afkoelen
  7. Voeg een ei toe en spatel dit stevig door het beslag tot het ei is opgenomen, voeg dan pas het volgende ei toe. Mocht het beslag bij 3 eieren al als een dikke druppel van je spatel afvallen is het goed, zo niet, voeg dan beetje bij beetje het 4e ei toe tot het wel goed is
  8. Vul een spuitzak met spuitmondje met het beslag en spuit de soezen op
  9. Bak kleine soesjes in circa 20 minuten gaar, wat grotere 25 tot 30 minuten
Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *