De herfst schreeuwt om iets lekkers. Weten jullie waarom? Het is buiten guur, het regent en het waait. Dus echt tijd om het binnen gezellig te maken. Daar hoort zoals ik al zei echt wat lekkers bij. Deze notenkaramel tartelettes passen heel goed bij dit weer. Een heerlijke krokante bodem gevuld met geroosterde noten met een lekkere laag gezouten karamel.
NOTENKARAMEL TARTELETTES
Voor 9 tartelettes
Ingrediënten:
Bodem
– 200 gram bloem
– 30 gram amandelmeel
– 2 gram zout
– 80 gram poedersuiker
– 125 gram koude roomboter
– 1/2 ei losgeklopt
– 8 gram vanillesuiker
Vulling
– 200 gram suiker
– 100 gram water
– 50 gram roomboter
– 75 ml slagroom
– Zeezout
– 250 gram gemixte noten zoals pecannoten, hazelnoten, amandelen en paranoten (maar doe wat je zelf lekker vind!)
+ tartelettevormpjes 8 cm diameter
Bereiding:
- Bodem: doe de droge ingrediënten bij elkaar en kneed de boter door het deeg
- Voeg als laatste het ei toe, kneed kort door tot een samenhangend deeg en verpak dit in plastic folie, leg het voor minimaal 1 uur in de koelkast
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en bekleed de bakplaat met bakpapier, vet de vormpjes in
- Rol het deeg uit tot ongeveer een dikte van 3 mm en bekleed de tartelette vormpjes hiermee, prik gaatjes in de bodem zodat het niet op gaat bollen, bewaar het deeg dat je over hebt weer in plastic folie in de koelkast
- Zet de bakplaat met de bakvormpjes voor minimaal 30 minuten in de koelkast zodat het deeg wat kouder word, hierdoor blijft het zijn vorm houden tijdens het bakken
- Bak de tartelettes in circa 15-20 minuten goudbruin en laat ze even afkoelen in de vormpjes en verwijder daarna voorzichtig en laat ze helemaal afkoelen
- Geroosterde noten: verwarm de oven voor op 180 graden celsius, bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hier de noten op
- Rooster de noten circa 10 minuten in de oven en laat daarna wat afkoelen
- Karamelsaus: doe het water met de suiker in een steelpan met dikke bodem en laat deze op middelhoog vuur koken tot het een mooie karamelkleur heeft
- Voeg de roomboter toe, roer voor 2 minuten door en giet dan voorzichtig de slagroom bij de karamel (pas op, dit kan erg sissen!)
- Haal de karamel van het vuur, laat wat afkoelen en doe er een beetje zeezout doorheen
- Giet op elke bodem een klein laagje karamel
- Roer de noten door de karamelsaus en verdeel de noten over de tartelettevormpjes
- Laat de noten en karamel nog wat afkoelen als ze nog heet zijn
Eet smakelijk!
No Comments