Mini Zwitserse roomvlaaitjes

Ik weet niet of jullie het weten, maar ik ben gek op vlaai. Vlaai eten maar ook vlaai bakken! Hebben jullie al eens gekeken op mijn pagina met al mijn vlaairecepten? Voor nu deze mini Zwitserse roomvlaaitjes. Deze eenpersoonsgebakjes zijn super schattig, maar vooral heerlijk. Lekker met bakkersroom, slagroom, nootjes en chocolade. Een echte traktatie!

mini zwitserse roomvlaaitjes
mini zwitserse roomvlaaitjes

Mini Zwitserse roomvlaaitjes

Lekkere eenpersoonsgebakjes met bakkersroom, slagroom, nootjes en chocolade
5 van 1 stem
Afdrukken Pin Rate
Porties: 8 vlaaitjes

Dit heb je nodig:

Vlaaideeg

  • 200 gram bloem
  • 15 gram roomboter
  • 2 eetlepels suiker
  • 2 eetlepels plantaardige olie
  • 5 gram instant gist
  • 2 gram zout
  • 100 milliliter melk
  • 1 eidooier

Bakkersroom

  • 250 milliliter volle melk
  • 75 gram kristalsuiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 2 eidooiers
  • 20 gram custardpoeder

Slagroom

  • 500 milliliter slagroom
  • 250 gram mascarpone
  • 3 eetlepels suiker

Topping

  • Nougatinenootjes
  • Chocolaatjes

Verder

  • Mini vlaaivormpjes
  • Spuitzak met gekarteld mondje

Zo maak je het:

Vlaaideeg

  • Doe de bloem in een kom en roer de zout er door heen
  • Maak een kuiltje in het midden en doe hierin de suiker, boter, plantaardige olie en eidooier
  • Verwarm de melk tot lichaamstemperatuur en giet dit samen met de gist in het kuiltje
  • Mix alles goed door elkaar en kneed het daarna tot een soepel en glad deeg tot je er een velletje van kunt trekken
  • Doe wat olie in een kom, leg het deeg hierin en dek af met plastic folie. Laat een uurtje rijzen op kamertemperatuur

Bakkersroom

  • Breng 2/3e van de melk samen met de suiker en vanillesuiker aan de kook
  • Klop in een kom de eidooiers, custard en de resterende melk door elkaar
  • Giet wat van de kokende melk bij het custardpapje, roer door en en giet dan alles terug in de pan, blijf roeren tot de bakkersroom goed ingedikt is, dek af met plastic folie

Vlaai bakken

  • Verwarm de oven voor op 170 graden en vet de vlaaivormpjes in met bakspray of boter
  • Bestuif je werkplek met wat bloem en stort hier het deeg op en rol uit tot een grote plak met een dikte van 3 mm
  • Bekleed elk vlaaivormpje met het deeg en druk goed aan, prik gaatjes in de bodem en vul tot net onder de rand met bakkersroom
  • Bak de vlaaitjes af in circa 25 minuten, laat even afkoelen en haal ze uit de vormpjes, laat helemaal afkoelen

Versieren

  • Klop de slagroom samen met de mascarpone en suiker tot een luchtig en stevig room en vul de spuitzak met spuitmondje met de slagroom
  • Spuit een lekkere laag slagroom op de vlaaitjes
  • Maak een mix van nougatinenootjes en chocolaatjes en strooi deze over de vlaaitjes, bestuif eventueel met wat poedersuiker
mini zwitserse roomvlaaitjes
About Author

Hoi ik ben Dorien! Op doortjeskeuken.nl deel ik mijn passie voor bakken met jullie. Bak je een recept van mijn blog? Deel het op social media met #doortjeskeuken, dit vind ik echt heel leuk! Volg mij verder op Facebook en Instagram en blijf op de hoogte van alle nieuwe recepten.

13 Comments

  • Hayat
    27 maart 2016 at 07:43

    Allereerst mijn complimenten je recepten zien er echt super lekker uit.
    Ik zou graag deze heerlijke vlaai willen proberen alleen dan de grote variant. Zou je me kunnen vertellen hoeveel slagroom ik dan moet gebruiken? Alvast bedankt

    Reply
    • Dorien
      27 maart 2016 at 08:03

      Dank je wel! Voor een grote variant zou ik de volgende ingrediënten gebruiken als het om de slagroom met mascarpone gaat:
      – 500 ml slagroom
      – 200 gram mascarpone
      – 2 zakjes klopfix
      – 4 el suiker

      De bereiding is hetzelfde zoals boven staat beschreven. Veel bakplezier!

      Reply
  • Dinie de Kreek
    3 augustus 2016 at 11:43

    Heerlijk recept en ik ga het zeker uit proberen. En je site ziet er erg mooi uit!

    Reply
    • Dorien
      4 augustus 2016 at 19:12

      Bedankt voor je compliment, dat vind ik altijd erg leuk om te horen!

      Reply
  • Inge
    13 juli 2017 at 19:08

    Klopt het dat het banketbakkersroom mee gaat in de oven?

    Reply
    • Dorien
      17 juli 2017 at 14:19

      Klopt! Je kan de bakkersroom er ook uithalen, maar dan moet je de vlaaitjes bakken met een vulling zoals blindbakbonen.

      Reply
  • Dory
    16 augustus 2017 at 22:33

    Hoi! Ik heb ze gemaakt, heerlijk!
    Binnenkort ga ik een proeverijtje maken met kleine gebakjes.. nu zou ik deze ook graag willen maken met tartelette vormpjes van 5 cm.
    Wat zou je me adviseren met de baktijd te doen?

    Groetjes en bedankt!

    Reply
  • Catherine
    25 april 2019 at 10:01

    Kunnen mij uitleggen hoe dat je de vulling maakt stap per stap
    MVG Catherine

    Reply
    • Dorien
      26 april 2019 at 16:41

      Bij de ingrediëntenlijst staat een linkje voor bakkersroom!

      Reply
  • Wendy
    13 augustus 2021 at 20:53

    Hallo, een vraagje welke maat tartelette vormpjes heb je gebruikt? Alvast bedankt.

    Reply
  • Wendy
    7 januari 2022 at 18:59

    Hallo,

    Ik heb een vraagje had de Zwitserse roomvlaaitjes gemaakt. Maar het deeg bleef erg nat hoe kan dat? Mini chocolaatjes koop je die zo? Of gebruik je een reep chocola en rasp je die?

    Groetjes Wendy

    Reply
    • Dorien
      10 januari 2022 at 09:09

      Waren alle ingrediënten goed afgewogen? Heb je goed genoeg gekneed? Ik heb die minichocolaatjes toen gekocht als een mix in een supermarkt, maar het kan zo dat het nu niet meer te koop is.

      Reply
      • Wendy
        12 januari 2022 at 19:28

        Hallo,

        Bedankt voor het beantwoorden van mijn vragen.
        Ik heb alle ingrediënten goed afgewogen. Misschien niet genoeg gekneed. Zal het de volgende keer nog een keer maken en laat dan weten of het dan wel gelukt is. Ik kon geen mix vinden van de minichocolaatjes. Misschien inderdaad niet meer te koop.

        Groetjes Wendy

        Reply
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Recipe Rating