Madeleines, het heerlijke schelpvormig cakeje uit Frankrijk. Ik maak hem met een deel amandelmeel. Textuur wordt iets anders, maar het maakt het cakeje wel extra lekker en bijzonder, vooral met de beurre de noissette. Nu hoor ik jullie denken: beurre de noissette? Dit is boter dat zolang verhit is dat het wat donkerder is en daardoor een nootachtige smaak krijgt. Heerlijk in combinatie met de amandelmeel in het cakeje.
Om dat typische buikje te krijgen moet het beslag eerst goed koud worden om vervolgens te schrikken in de hete oven. Daarom bak ik de cakejes eerst op een hoge temperatuur en vervolgens verlaag ik deze.
Madeleines met beurre de noissette
Dit heb je nodig:
- 125 gram roomboter
- 2 eieren
- 100 gram bloem
- 50 gram amandelmeel
- 90 gram suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 theelepel citroenrasp
- Scheutje melk
- 2 gram zout
- Poedersuiker om te bestrooien
Verder
- Madeleinevorm
- Eventueel spuitzak
Zo maak je het:
- Smelt de roomboter en blijf deze doorverhitten tot het een mooie caramelkleur heeft, haal dan van het vuur. Zeef de gesmolten roomboter een aantal keer totdat alle stukjes er uit zijn. Laat vervolgens afkoelen
- Klop de eieren samen met de suiker, vanillesuiker en citroenrasp luchtig
- Voeg de bloem, amandelmeel, zout en bakpoeder toe en meng dit tot een egaal mengsel
- Giet als laatste de beurre de noissette toe en een scheutje melk
- Doe het beslag in een spuitzak en leg deze voor minstens 2 uur in de koelkast
- Verwarm de oven voor op 220 graden °C en vet de bakvorm in met boter of bakspray
- Spuit in elk vormpje een beetje beslag, niet teveel want het rijst voldoende in de oven
- Bak de madeleines voor circa 3 minuten op 220 graden °C en verlaag de temperatuur naar 190 °C en bak nog zo'n 5 minuten
- Haal na het bakken uit de vorm en laat afkoelen, bestuif met poedersuiker voor het opdienen!
No Comments