Herinneren jullie de lekkere slagroomvlaai nog? Ik moest plots van mijn broer drie taarten bakken en daar was de slagroomvlaai een van. Ik had toen ook deze heerlijke kruimelvlaai met bakkersroom gemaakt. Een simpel vlaaitje, maar zo lekker! Soms is een simpel taartje juist het lekkerst. Deze vlaai heb je eigenlijk best snel gemaakt, het hoeft alleen gedecoreerd te worden met poedersuiker en that’s it. Geen afkoeltijden voor de room want deze kan je gewoon warm in de vorm doen. Maar goed, ik ben gewoon dol op het bakken van vlaaien. Genoeg gebazeld, bij deze het recept voor deze lekkere kruimelvlaai:
KRUIMELVLAAI
Voor 10-12 punten
Ingrediënten:
Vlaaideeg
– 200 gram bloem
– 2 el suiker
– 2 el olijfolie
– 100 ml melk
– 5 gram instant gist
– 2 gram zout
– 1 eidooier
– 15 gram roomboter
Vulling
– 750 ml volle melk
– 3 el bloem
– 220 gram suiker
– 3 zakjes vanillesuiker
– 1 vanillestokje
– 6 eidooiers
Kruimeldeeg
– 110 gram suiker
– 100 gram koude roomboter
– 150 gram bloem
– Snuf zout
+ Poedersuiker, vlaaivorm 26 cm diameter, taartkartonnetje
Bereiding:
- Deeg: verwarm de melk totdat deze lauw aanvoelt en los de gist hier in op
- Meng de bloem met het zout en maak in de bloem een kuiltje
- Vul het kuiltje met alle andere ingrediënten voor het deeg, giet de melk met gist er langzaam in
- Roer beetje bij beetje wat bloem door het midden totdat alles goed met elkaar vermengd is
- Kneed het deeg tot een soepel deeg
- Vorm een bal van het deeg en laat hem afgedekt 30 minuten rijzen op een warme en tochtvrije plek
- Room: breng 3/4e van de melk samen met de suiker, vanillesuiker en het merg van het vanillestokje aan de kook
- Maak in een andere kom een papje van de eidooiers, bloem en de overige melk, roer goed totdat alle klontjes er uit zijn
- Giet wat van de gekookte melk bij de eidooiers, roer goed en giet dan alles in de pan met de gekookte melk
- Breng het mengsel al roerend aan de kook totdat er clubjes ontstaan, laat de room even indikken
- Haal daarna van het vuur en dek af met plastic folie
- Kruimeldeeg: meng de bloem samen met de suiker en het zout door elkaar
- Snijd de koude roomboter in blokjes en doe deze bij het bloemmengsel
- Wrijf alles door elkaar totdat er een kruimelig deeg ontstaat, zorg ervoor dat alles goed vermengd is
- Verwarm ondertussen de oven voor op 160 graden Celsius
- Vet de vlaaivorm in met wat boter en bloem of bakspray
- Rol het deeg uit tot een plak net iets groter dan de vlaaivorm
- Bekleed de vlaaivorm met het deeg, druk goed aan en verwijder de randjes
- Prik met de vork wat gaatjes in de bodem zodat de lucht tijdens het bakken kan ontsnappen
- Vul de vorm met de bakkersroom net iets onder de rand en bedek het met de kruimels
- Bak de vlaai in circa 25 minuten gaar, laat daarna even afkoelen in de vorm
- Leg een groot bord op de bovenkant van de taart, keer de taart om zodat de bodem er uit valt, leg een taartkartonnetje op de onderkant en draai dan weer om, nu is de vlaai uit de vorm gehaald
- Laat de taart helemaal afkoelen en laat hem daarna koud worden in de koelkast
- Bestrooi de kruimelvlaai voor serveren met poedersuiker
Eetsmakelijk!
13 Comments
Lotte
30 oktober 2016 at 11:09Hoi Dorien,
In je recept staat dat de gist opgelost moet worden in lauwwarme melk. De gist die ik gebruik (instant/gedroogd van dr. oetker) zegt dat de gist niet opgelost hoeft te worden in een warme vloeistof maar meteen gebruikt kan worden. Hoe moet ik deze gist in jouw recept gebruiken?
Dorien
30 oktober 2016 at 11:42Klopt! Ik gebruik ook instantgist maar ik vind het altijd fijn om de gist in de melk te doen zodat het mooi gemengd is, ik denk dat het een gevoelskwestie is haha!
Nathalie
14 januari 2017 at 18:57Hallo,ik zou graag de kruimelvlaai willen maken .Maar welke bloem gebruik je voor de banketbakkersroom?
Dorien
23 januari 2017 at 13:30Kan zowel gewone tarwebloem als custard gebruiken. Kijk anders bij mijn recept van bakkersroom!
Annelie
4 mei 2018 at 20:52Doortje, ik heb de vlaai net in de oven geschoven maar kan het kloppen dat het deeg maar heel beperkt rijst? Heb het recept volledig gevolgd (en niet de suiker vergeten) maar het deeg is amper gerezen. Heb ook nog een noodgreep toegepast (na 45 mins normaal rijzen in de oven gedaan met een bak heet water) maar helemaal niets….
Ankie
6 juni 2018 at 08:56Hi,
Ik wil graag een kersen kruimelvlaai met gele room maken. Kan ik hiervoor ook dit recept gebruiken, of moet ik dan nog iets speciaals doen met de kersen (behalve ontpitten natuurlijk 😉
Gr. Ankie
arie de groot steendalerstraat 6591 ec gennep
27 oktober 2018 at 14:51oud bakker in ruste wij maakte ook kruimel vlaaien van harde bodem deeg ,die ging goed over de toonbank zo als pudding en afrikosen en ook met kersen dat ging prima ,ik vond met harder deeg vlaai lekkere als de met gist gemaakt maar dat is persoonlijk ,
Mariella
28 februari 2021 at 11:43De banketbakkersroom blijft te dun, ook na een nacht opstijven in de koelkast, waardoor het bij hem aansnijden volledig uitloopt. Smaakt verder goed.
Dorien
3 maart 2021 at 11:57Wat jammer! Heb je voldoende bloem toegevoegd? Heb je de bakkersroom goed laten opstijven tijdens het koken?
Anne Peters
25 april 2021 at 11:00Ook hier de banketbakkersroom veel te dun. Jammer.
Dorien
25 april 2021 at 14:03Wat jammer zeg! Ik heb er nooit problemen mee. Probeer de volgende keer de bakkersroom op basis van custard. Die is wat steviger en gaat geheid niet uitlopen!
Jytte Viveen
11 oktober 2021 at 13:35Hallo!
Zou dit ook kunnen met een vorm van 28cm diameter.
Ik hoor het graag!?
Groetjes!
Dorien
17 oktober 2021 at 10:35Ja dat kan! Qua deeg kom je wel goed uit, alleen qua kruimels zou je het recept iets groter moeten maken.