Nog een goede week en dan is het alweer kerst 2018. Wauw, wat gaat de tijd snel zeg! Helaas heb ik de laatste weken heel weinig energie om te bakken, maar gelukkig heb ik de energie bij elkaar kunnen schrapen en deze kersttulband kunnen bakken. Wat maakt deze tulband nou een echte kersttulband? Wat denken jullie van alleen al die mooie kleuren? En dan over de smaak nog niet gesproken. Cranberry’s en sinaasappels gaan heel goed samen. Om het zure een goede tegenhanger te geven de heerlijke romige witte chocoladebotercreme. Al met al een match made in heaven. Genoeg gebazeld: hier het recept voor deze heerlijke kersttulband!
Oja, de cranberry’s uit de diepvries kunnen nogal zuur zijn dus misschien zijn verse wat beter om te gebruiken.
Kersttulband
Ingrediënten:
Cake:
– 300 gram zelfrijzend bakmeel
– 300 gram fijne kristalsuiker
– 300 gram ongezouten roomboter
– 4 eieren
– 100 gram zure room
– 3 gram zout
– Rasp en sap van 1 biologische sinaasappel
– 200 gram cranberry’s (vers of uit diepvries)
– 1 el bloem
Botercrème:
– 225 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
– 100 gram poedersuiker
– 1 tl vanille-essence
– 175 gram witte chocolade
Gesuikerde cranberry’s:
– 200 gram kristalsuiker
– 60 gram water
– 15 cranberry’s (die uit de diepvries niet ontdooien)
– 4 el grove kristalsuiker
Topping:
– Rasp van 1 biologische sinaasappel
– Garneeramandelen
+ tulbandvorm
Bereiding:
- Cake: klop de roomboter zacht en voeg de suiker toe
- Klop dit tot het goed gemengd is en klop 1 voor 1 de eieren erdoor
- Voeg dan de zure room, de rasp en sap van de sinaasappel toe en klop tot egaal mengsel
- Doe dan de zelfrijzend bakmeel met zout bij het beslag en spatel dit er door heen totdat alles goed gemengd is
- Roer de cranberry’s door de bloem en doe deze bij het beslag
- Vet de tulband goed in en vul deze met het beslag, verwarm de oven voor op 170 graden Celsius
- Bak de tulband in circa 60-70 minuten gaar en goudbruin en laat hem afkoelen
- Los de cake uit de tulband en laat verder afkoelen
- Botercrème: klop de roomboter wit en luchtig en voeg dan de poedersuiker en vanille-essence toe
- Smelt de chocolade au bain marie en laat afkoelen tot kamertemperatuur
- Giet de chocolade bij de botercrème en klop tot egaal mengsel
- Besmeer de tulband met de botercrème, ook aan de binnenkant
- Rooster de amandelen kort in een koekenpan zonder vet en laat afkoelen
- Garneer de cake met wat sinaasappelrasp en amandelen
- Gesuikerde cranberry’s: doe de kristalsuiker en water in een steelpannetje en laat circa 5 minuten koken tot het een siroop is
- Leg bakpapier klaar
- Haal circa 5 cranberry’s per keer door de suikersiroop en laat deze opharden op het bakpapier
- Haal wanneer de cranberry’s zijn afgekoeld door de grove suiker en versier de tulband hiermee
- Bewaar de tulband in een luchtdichte doos in de koelkast
Eetsmakelijk!
3 Comments
Ruki
16 december 2018 at 14:31Hoi, wat is de diameter van je bakvorm?
Wietze
19 december 2018 at 13:32Echt super lekker deze kerst tulband! Het hele gezin heeft ervan gesmuld. Dank je wel Dorien!
Arianne
31 december 2020 at 12:54Heerlijke cake/kerst taart!! Ik ga dit recept bewaren!