Kersttulband met cranberry’s, sinaasappel en witte chocolade

Nog een goede week en dan is het alweer kerst 2018. Wauw, wat gaat de tijd snel zeg! Helaas heb ik de laatste weken heel weinig energie om te bakken, maar gelukkig heb ik de energie bij elkaar kunnen schrapen en deze kersttulband kunnen bakken. Wat maakt deze tulband nou een echte kersttulband? Wat denken jullie van alleen al die mooie kleuren? En dan over de smaak nog niet gesproken. Cranberry’s en sinaasappels gaan heel goed samen. Om het zure een goede tegenhanger te geven de heerlijke romige witte chocoladebotercreme. Al met al een match made in heaven. Genoeg gebazeld: hier het recept voor deze heerlijke kersttulband!

Oja, de cranberry’s uit de diepvries kunnen nogal zuur zijn dus misschien zijn verse wat beter om te gebruiken.

 

Kersttulband 

Ingrediënten:
Cake: 
– 300 gram zelfrijzend bakmeel
– 300 gram fijne kristalsuiker
– 300 gram ongezouten roomboter
– 4 eieren
– 100 gram zure room
– 3 gram zout
– Rasp en sap van 1 biologische sinaasappel
– 200 gram cranberry’s (vers of uit diepvries)
– 1 el bloem

Botercrème: 
– 225 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
– 100 gram poedersuiker
– 1 tl vanille-essence
– 175 gram witte chocolade

Gesuikerde cranberry’s:
– 200 gram kristalsuiker
– 60 gram water
– 15 cranberry’s (die uit de diepvries niet ontdooien)
– 4 el grove kristalsuiker

Topping: 
– Rasp van 1 biologische sinaasappel
– Garneeramandelen

+ tulbandvorm

kersttulband

Bereiding: 

  1. Cake: klop de roomboter zacht en voeg de suiker toe
  2. Klop dit tot het goed gemengd is en klop 1 voor 1 de eieren erdoor
  3. Voeg dan de zure room, de rasp en sap van de sinaasappel toe en klop tot egaal mengsel
  4. Doe dan de zelfrijzend bakmeel met zout bij het beslag en spatel dit er door heen totdat alles goed gemengd is
  5. Roer de cranberry’s door de bloem en doe deze bij het beslag
  6. Vet de tulband goed in en vul deze met het beslag, verwarm de oven voor op 170 graden Celsius
  7. Bak de tulband in circa 60-70 minuten gaar en goudbruin en laat hem afkoelen
  8. Los de cake uit de tulband en laat verder afkoelen
  9. Botercrème: klop de roomboter wit en luchtig en voeg dan de poedersuiker en vanille-essence toe
  10. Smelt de chocolade au bain marie en laat afkoelen tot kamertemperatuur
  11. Giet de chocolade bij de botercrème en klop tot egaal mengsel
  12. Besmeer de tulband met de botercrème, ook aan de binnenkant
  13. Rooster de amandelen kort in een koekenpan zonder vet en laat afkoelen
  14. Garneer de cake met wat sinaasappelrasp en amandelen
  15. Gesuikerde cranberry’s: doe de kristalsuiker en water in een steelpannetje en laat circa 5 minuten koken tot het een siroop is
  16. Leg bakpapier klaar
  17. Haal circa 5 cranberry’s per keer door de suikersiroop en laat deze opharden op het bakpapier
  18. Haal wanneer de cranberry’s zijn afgekoeld door de grove suiker en versier de tulband hiermee
  19. Bewaar de tulband in een luchtdichte doos in de koelkast

Eetsmakelijk! 

 

kersttulband
About Author

Hoi ik ben Dorien! Op doortjeskeuken.nl deel ik mijn passie voor bakken met jullie. Bak je een recept van mijn blog? Deel het op social media met #doortjeskeuken, dit vind ik echt heel leuk! Volg mij verder op Facebook en Instagram en blijf op de hoogte van alle nieuwe recepten.

3 Comments

  • Ruki
    16 december 2018 at 14:31

    Hoi, wat is de diameter van je bakvorm?

    Reply
  • Wietze
    19 december 2018 at 13:32

    Echt super lekker deze kerst tulband! Het hele gezin heeft ervan gesmuld. Dank je wel Dorien!

    Reply
  • Arianne
    31 december 2020 at 12:54

    Heerlijke cake/kerst taart!! Ik ga dit recept bewaren!

    Reply

Leave a Reply