Kerstcake met marsepein

Zin om iets bijzonders op tafel te zetten met kerst, maar geen zin in moeilijke bouwwerken? Maak dan deze kerstcake met marsepein en lekkere vulling van jam en Swiss meringue botercrème. Lekkere luchtige roombotercake met de super romige botercrème met de heerlijke smaak van marsepein. Hoe luxe klinkt dit wel niet? Kijk gauw bij het recept hoe je deze kerstcakee met marsepein maakt!

Kerstcake met marsepein
Kerstcake met marsepein

Kerstcake met marsepein

Het recept voor een heerlijke cake met marsepein
No ratings yet
Afdrukken Pin Rate
Porties: 1 cake

Dit heb je nodig:

Cake

  • 250 gram roomboter
  • 250 gram witte basterdsuiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 4 eieren
  • 50 milliliter slagroom
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 gram zout

Swiss meringue botercréme

  • 125 gram eiwit
  • 250 gram kristalsuiker
  • 375 gram roomboter ongezouten
  • 2 theelepels vanille aroma of merg van 1 vanilleboon
  • Citroensap

Vulling & topping

  • 250 gram rode marsepein of witte marsepein met rode kleurstof
  • Kerstsprinkels
  • Eetbare gouden glitters
  • Aardbeienjam
  • Poedersuiker

Verder

  • 1 cakeblik 25 cm
  • Spuitzakken met glad spuitmondje en gekarteld mondje

Zo maak je het:

Cake

  • Verwarm de oven voor op 180℃ en bekleed een cakeblik met bakpapier of vet deze in
  • Klop de boter zacht en zalvig, voeg dan de suikers toe en klop tot een egaal geheel
  • Voeg nu een voor een de eieren toe en doe als laatste de slagroom erbij
  • Voeg dan het zelfrijzend bakmeel samen met het zout toe, klop nog voor een aantal minuten door en stort het beslag in de cakevorm
  • Bak de cake in circa 55 tot 60 minuten gaar, laat eventjes afkoelen en haal dan uit het blik, laat dan helemaal afkoelen

Swiss meringue botercrème

  • Scheid de eieren en doe de eiwitten in een vetvrije kom en maak een garde vetvrij met wat citroensap en keukenpapier
  • Zet een pannetje met water op het vuur en klop de eiwitten samen met de suiker au bain marie luchtig tot het een temperatuur heeft rond de 73 ℃
  • Klop de eiwitten, het liefst met een standmixer, tot een luchtig en afgekoeld meringue
  • Snijd de boter in blokjes en voeg blokje voor blokje toe tot alles goed is opgenomen
  • Voeg als laatste de vanille-essence of vanillemerg toe en klop tot een egale crème

Vullen en topping

  • Pak de cake en snijd wanneer deze een bolle bovenkant heeft deze er van af en draai de cake om (de onderkant is nu de bovenkant)
  • Snijd de cake door de midden, doe het gladde spuitmondje in een spuitzak en doe hier wat botercrème in, spuit op de onderkant langs de rand van de cake een dijkje en vul het midden met aardbeienjam, spuit vervolgens deze dicht met wat botercrème. Bewaar wat crème voor de bovenkant
  • Leg de bovenkant van de cake hierop en besmeer de cake (behalve aan de kopse kant) met een dun laagje botercrème
  • Kneed het marsepein goed door en rol deze uit op een met poedersuiker bestoven werkplek tot een plak die precies om de cake past, en leg voorzichtig de marsepein over de cake en druk goed aan, verwijder de randjes die buiten de cake vallen

Versieren

  • Vul een spuitzak met gekarteld spuitmondje met de overige botercrème n versier de bovenkant hiermee, versier deze vervolgens met de sprinkels
  • Maak de cake af door deze te versieren met gouden glitters

Notities

Bewaar de cake het liefste buiten de koelkast, maar wel op een koele plek. 
Kerstcake met marsepein
About Author

Hoi ik ben Dorien! Op doortjeskeuken.nl deel ik mijn passie voor bakken met jullie. Bak je een recept van mijn blog? Deel het op social media met #doortjeskeuken, dit vind ik echt heel leuk! Volg mij verder op Facebook en Instagram en blijf op de hoogte van alle nieuwe recepten.

No Comments

    Leave a Reply

    Recipe Rating