Als wij hier thuis een verjaardag vieren, maak ik vrijwel altijd een monchoutaart met kersen. Ik vind dat toch een van de lekkerste taarten en het is helemaal niet zo heel moeilijk om te maken. Dus voor mij is het heel logisch om andere varianten te bedenken op de monchoutaart. Met de cheesecake stukjes met bosbessen in mijn achterhoofd, bedacht ik mij om deze kersen cheesecake met bastogne kruimels te maken. En oh oh oh, deze zijn toch lekker! Dus als je geen zin hebt om met gelatine in de weer te gaan of je mag deze niet, dan is deze cheesecake echt een heerlijke vervanger!
Ik heb er voor gekozen om deze taart net als die bosbessenstukjes af te bakken in een vierkante bakvorm, zodat je mooie blokjes hebt om te snijden, maar je kunt prima voor deze taart een springvorm gebruiken met een diameter van circa 22 cm.
Dit heb je nodig:
Bodem & cheesecake
- 1 pak kandijkoekjes 260 gram
- 100 gram roomboter
- 600 gram roomkaas Philadelphia
- 3 eieren
- 1 zakje vanillesuiker
- 75 gram kristalsuiker
- 1 blik kersenvlaaifruit
Kruimels
- 100 gram roomboter
- 100 gram kristalsuiker
- 75 gram bloem
- 100 gram bastogne kruimels
Verder
- Vierkante bakblik 24×24
Zo maak je het:
Cheesecake
- Bekleed de bakvorm helemaal met bakpapier, verwarm de oven voor op 180 ℃
- Vermaal de koekjes voor de bodem en smelt de roomboter op middelhoog vuur, roer de gesmolten boter door de koekkruimels en verdeel deze over de bodem en strijk glad met de bolle kant van een lepel, zet deze aan de kant
- Roer de roomkaas kort glad en voeg dan de suiker en vanillesuiker toe, spatel kort door elkaar. Spatel dan de eieren door de mix, maar niet te hard want het mengsel mag niet te luchtig worden. Klop met de kom met het beslag daarna op het aanrecht om de lucht eruit te kloppen
- Giet het beslag in de bakvorm en verdeel de kersen hierover
Kruimels
- Smelt voor de kruimels de roomboter en vermaal de bastognekoekjes tot kruimels
- Meng alle ingrediënten voor de kruimels (behalve de boter) door elkaar en giet dan de gesmolten boter erbij
- Roer alles door elkaar en kneed tot kruimeltjes, het is wat vetter dan normaal, maar dit hoort erbij
- Verdeel de kruimels over de cheesecake en bak de cheesecake in zo'n 40 minuten gaar, aat daarna afkoelen in de oven, dan op het aanrecht en dan voor minstens 3 uur in de koelkast, liever een nacht
- Verwijder voorzichtig de bakvorm en snijd de cheesecake in 16 gelijk matige stukjes
4 Comments
Sanne
10 juli 2024 at 18:17Hoe kan het dat deze cheesecake zo kort en hoog gebakken wordt? Normaal scheurt het dan toch?
Dorien
10 juli 2024 at 18:25Klopt! Maar doordat er kersen en kruimels op liggen, zie je de eventuele scheuren niet en ik heb ze ook niet gezien! Het geheim is vooral om de cheesecake niet bloot te stellen aan enorme temperatuurschommelingen want zo scheurt hij dus ook sneller, dus vandaar het af laten koelen in de oven!
Danielle de Rijk
23 september 2024 at 17:48En laat je hem afkoelen met de oven deur dicht of zet je die op een kier?
Dorien
19 oktober 2024 at 08:07Eerst met de deur dicht en daarna met de deur op een kiertje