Jan Hagel, een echt Nederlands koekje. Het is een rechthoekig, bros koekje, bedekt met grove suiker (de hagel) en amandelschaafsel. Het is een oud koekje maar wel echt een heerlijk koekje! Ik was eerst helemaal niet zo van het bakken van koekjes, omdat ik nooit precies wist wat voor bloem ik hiervoor moest gebruiken en de koekjes nooit echt lekker werden. Totdat ik te horen kreeg van Zeeuwse bloem. Ik kocht een aantal pakken en was toen om: koekjes bakken is heerlijk! Het resultaat dat je krijgt wanneer je gebruik maakt van Zeeuwse bloem is echt perfect. De koekjes worden hierdoor brosser en knapperiger. Ik ga ooit nog eens een uitgebreid artikel schrijven waarin de verschillen van de bloemsoorten goed duidelijk worden, zodat je precies weet wat voor je bloem je waarvoor gebruikt. Voorlopig nu het recept voor deze heerlijke Jan Hagel!
jan hagel
Ingrediënten:
– 250 gram roomboter
– 230 gram kristalsuiker
– 20 gram ei
– 390 gram Zeeuwse bloem
– 7 gram bakpoeder
– 7 gram kaneel
– 3 gram zout
– 1 ei voor bestrijken, losgeklopt
– Amandelschaafsel en parelsuiker
Bereiding:
- Roer de boter zacht
- Voeg de suiker toe, klop egaal
- Voeg 20 gram ei toe
- Voeg de bloem met bakpoeder toe samen met de kaneel en het zout
- Bol op, wikkel in plastic folie en leg het deeg in de koelkast voor minstens 1 uur
- Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier
- Rol het deeg uit op het bakpapier tot een plak van 3 mm dik, bestrijk met ei en bestrooi met suiker en amandelschaafsel en druk dit lichtelijk aan met de deegroller
- Bak de koekjes gaar in ongeveer 20 minuten
- Snijd de Jan Hagel direct in repen en stukjes en laat daarna op een rooster afkoelen, de koekjes worden in dit proces lekker bros
- Bewaar de koekjes luchtdicht
Eetsmakelijk!
No Comments