Weten jullie de lekkere frambozen cheesecake nog? Ik heb nu deze lekkere espresso cheesecake gemaakt, een beetje op dezelfde manier, maar toch heel anders! Een lekkere cheesecake met oreobodem, roomkaas en chocoladeglazuur. Eigenlijk wilde ik vloeibare chocolade boven op de taart hebben, maar ik wist even niet gauw hoe. Misschien is chocoladesaus wel iets, maar dat is weer iets te vloeibaar. Maar goed, een espresso cheesecake dus. Voor deze taart heb ik gebruik gemaakt van de roomkaas merk Viking maar deze heeft best een specifieke smaak. Misschien is een andere roomkaas net iets beter, eventueel de philadelphia naturel. Een klein puntje is al groot zat, want hij is machtig!
De chocoladeglazuur kan je op de taart doen wanneer deze nog in de springvorm zit (zoals ik) maar ik bedenk mij nu hoe mooier het zou zijn geweest als de glazuur naar beneden zou druppen. Just a thought!
ESPRESSO CHEESECAKE
Ingrediënten:
Bodem
– 200 gram oreo koekjes
– 100 gram roomboter
Cheesecake
– 800 gram roomkaas
– 150 gram kristalsuiker
– 25 gram bloem
– 230 gram zure room
– 3 eieren
– 2 sticks oplosespresso Nescafé
Chocoladeglazuur
– 100 gram pure chocolade
– 100 gram poedersuiker
– 50 gram roomboter
– 4 el water
+ springvorm 20 cm
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en bekleed de springvorm met bakpapier
- Bodem: Verkruimel de oreo tot kleine kruimels
- Smelt de boter en roer de kruimels hier door heen
- Verdeel het mengsel over de springvorm en duw met de achterkant van een lepel plat
- Bak de bodem 5 minuten in het midden van de oven en laat afkoelen
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius
- Cheesecake: Klop de roomkaas en suiker met de garde tot een luchtig mengsel
- Voeg de bloem toe en klop 3 tot 4 minuten met de hand verder
- Los de koffie op in de zure room en roer deze door de roomkaas
- Voeg een voor een de eieren toe en roer tot een egaal mengsel
- Vul de springvorm met de vulling
- Bak de taart 10 minuten in de oven, verlaag daarna de temperatuur naar 110 graden Celsius en bak de taart in 55 minuten, laat de ovendeur dicht
- Zet de oven uit maar laat de taart nog 50 minuten in een dichte oven staan
- Haal de taart uit de oven en laat deze afkoelen
- Zet de taart voor minstens 6 uur in de koelkast
- Topping: smelt de chocolade au bain marie
- Haal van het vuur en roer de roomboter er door heen totdat deze gesmolten is
- Zeef de poedersuiker boven de gesmolten chocolade en roer goed door
- Roer het water door het glazuur tot een egaal mengsel
- Versier de bovenkant van de taart met de chocoladeglazuur
- Garneer met eventueel mokkaboontjes
Eetsmakelijk!
No Comments