Wie zegt dat crème brûlée alleen geschikt is voor kerstdessert? Dit toetje is geschikt voor ieder moment als er iets te vieren valt. Zo heerlijk romig met een heerlijke vanille. Ik had deze crème brûlée gemaakt voor Pasen, gewoon met vanille, maar er zijn veel variaties op te bedenken! Doe bij deze lentedagen wat citroensap door de room of in de herfst wat kaneel en met wat sinaasappel. Loopt het water jullie al in de mond?
crème brûlée
Voor 4 toetjes
Ingrediënten:
– 400 ml slagroom
– 4 eidooiers
– 1 vanillestokje
– 60 gram kristalsuiker
– Wat rietsuiker voor de topping
+ 4 schaaltjes speciaal voor crème brûlée, grote ovenschaal en brander (of grillstand oven)
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 120 graden Celsius
- Klop de eidooiers samen met de helft van de suiker tot een egaal geel mengsel
- Doe de slagroom in een steelpannetje met de overige suiker
- Snijd de vanillestok door de midden, schraap het merg eruit en doe deze in de slagroom samen met het vanillestokje zelf
- Verwarm de slagroom tot het kookt en verwijder het vanillestokje
- Giet de hete slagroom al roerend bij de eidooiers en meng het goed door elkaar
- Verdeel het mengsel over de 4 schaaltjes en leg de schaaltjes in de ovenschaal
- Breng water aan de kook en giet dit in de ovenschaal tot de helft van de schaaltjes, dit water zorgt ervoor dat de toetjes geleidelijk garen
- Bak de toetjes in circa 50 tot 60 minuten gaar, het midden mag nog een beetje wiebelen
- Haal de brûlées voorzichtig uit de ovenschaal en laat ze afkoelen tot kamertemperatuur, laat ze daarna in de koelkast verder opstijven, voor circa 3 uur
- Voor serveren: bestrooi de toetjes met een dun laagje rietsuiker en brand deze af met de blauwe vlam van de brander of zet ze even kort onder de grill in de oven
Eet smakelijk!
No Comments