Ja jullie lezen het goed: boterkoek! Het is lang geleden dat ik boterkoek gegeten had en was eerlijk gezegd de smaak vergeten, tot ik een puntje gegeten had. Wat lekker zeg! De overheerlijke smaak van de roomboter met de frissigheid van de citroenrasp. Eigenlijk is boterkoek net iets te gevaarlijk maar zo af en toe eentje bakken mag best wel toch? Best raar dat ik boterkoek zo lekker vind, ik lust eigenlijk helemaal geen boter. Ik neem nooit boter op een beschuit of brood, maar in baksels vind ik boter echt heerlijk. Achja genoeg gebazeld, bij deze het recept! Je kan de koek afbakken in een ronde vorm voor de klassieke punten of je bakt hem af in een vierkante, zo vind ik hem net even wat makkelijker voor het snijden van porties.
Dit heb je nodig:
- 350 gram roomboter op kamertemperatuur
- 350 gram bloem
- 220 gram witte basterdsuiker
- 4 gram zout
- Citroenrasp van halve citroen
- 1 ei voor het bestrijken
- 8 gram vanillesuiker
Verder
- Rechthoekige bakvorm 28×18
Zo maak je het:
- Klop de roomboter samen met de suiker, citroenrasp en vanillesuiker glad
- Voeg de bloem met zout toe en klop tot een egaal deeg
- Bekleed de bakvorm met bakpapier en vul deze met het deeg, druk plat met de bolle kant van de lepel en een klein beetje water
- Dek af met plastic folie en laat voor 1 uurtje koud worden in de koelkast
- Haal de koek zo'n 15 minuten van te voren uit de koelkast, bestrijk met een losgeklopt eitje en trek met een vork de strepen in de koek
- Verwarm de oven voor op 180℃ en bak de boterkoek in zo'n 30 minuten gaar en goudbruin
- Laat de koek in de vorm helemaal afkoelen en snijd daarna in stukjes, bewaar luchtdicht
No Comments