Dit is zo’n gerecht dat je niet even snel maakt, maar waar je rustig de tijd voor neemt. Boeuf bourguignon is een Franse klassieker met zacht gestoofd rundvlees, rode wijn en groenten die samen een heerlijke saus vormen. In de ecostoof kan alles langzaam verder garen zonder dat je erbij hoeft te blijven. Terwijl jij iets anders doet, doen de smaken hun werk. Het resultaat? Een warme, volle stoofpot die perfect is voor een ontspannen dag aan tafel.
Op zoek naar een feestelijk gerecht dat je grotendeels van tevoren kunt maken? Deze boeuf bourguignon is ideaal voor kerst: zet ’m op, laat ’m rustig garen en geniet zonder stress van een heerlijk kerstmaal.











Dit heb je nodig:
- 1,2 kilo goede riblappen van de slager
- 2 speklappen
- 100 gram Gerookte spekreepjes
- 4 tenen knoflook
- 2 sjalotten
- 1 grote winterpeen
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 2 eetlepels bloem
- 200 milliliter runderfond
- 750 milliliter merlot
- Takje tijm, rozemarijn en laurierblad
- 400 gram kastanje champignons
- Zilveruitjes
- Zout & peper
- Roomboter
- 2 eetlepels azijn
- Verse krulpeterselie
Zo maak je het:
- Haal de riblappen 30 minuten voor gebruik uit de koelkast en dep ze iets droog met keukenpapier, snijd daarna in stukken van circa 5 bij 5 cm, bestrooi daarna met zout en peper
- Smelt een klont roomboter in een stoofpan en doe de helft van het vlees in de pan en braad aan alle kanten stevig aan, haal uit de pan en braad de andere helft goed aan, haal daarna uit de pan
- Snijd de speklappen ook in reepjes en doe deze in de pan en braad ze aan, voeg als laatste de gerookte spekreepjes toe, braad mee en haal daarna uit de pan
- Snijd ondertussen wortel in plakjes, de sjalotjes in halve ringetjes en snijd de knoflook fijn
- Doe de sjalotten, wortels, knoflook en nog wat boter in de pan en bak voor een aantal minuten tot de sjalotten beginnen te verkleuren
- Voeg de tomatenpuree toe en bak voor 2 minuten mee, voeg dan de bloem toe en bak wederom voor 2 minuten mee
- Blus af met de fond en wijn, roer het geheel goed door en doe het vlees terug in de pan, doe een takje tijm, rozemarijn en laurierblad in de pan, zorg dat het vlees onder het vocht staat, voeg anders nog wat water toe. Doe ook wat azijn in de pan, doe de deksel op de pan
- Verhit het geheel voor 20 minuten op het vuur, maar laat het niet koken
- Haal van het vuur en zet de pan in de EcoStoof voor 3 uur
- Check na 3 uur of het vlees mals is, zo niet? Zet de pan wederom voor 20 minuten op het vuur en verhit het, maar breng het niet aan de kook. Zet daarna weer terug in de EcoStoof en check ieder uur even of het vlees nu wel mals is
- Was en snijd 15 de champignons in kwarten en verhit wat boter in een pan en doe de champignons hierin
- Bak de champignons mooi gaar en breng op smaak met zout en peper, voeg daarna ook wat zilveruitjes toe, bak kort mee. Doe ze daarna bij het stoofvlees en roer even door
- Serveer de Boeuf Bourguignon met aardappelpuree, gekookte aardappelen, pasta of rijst, garneer met verse peterselie





No Comments