Jeetje, wat heb ik veel werk gehad aan deze taart! Ik wilde zo graag een apple upside down cake maken, maar iedere keer wist ik maar niet hoe ik de karamel moest maken. Gisteren heb ik 5 keer de topping proberen te maken, maar iedere keer lukte het mij gewoon niet. Ik houd niet van opgeven, dus na lang struinen op het internet heb ik een recept gevonden waarbij de topping er goed uitzag. Na een goede nachtrust ben ik vanmorgen weer begonnen. Het was even spannend hoe de cake er uit zou zien na het bakken, maar wauw, wat een toppertje die topping! Heerlijke zoete aardappeltjes met karamel! Alleen ik wilde heel graag een ander soort ‘cake’ erbij maken. Helaas was deze minder goed gelukt. Veel te sponsachtig! Dus opnieuw de keuken in en poging nummer 2 (van de cake in ieder geval haha). Deze is velen malen lekkerder dus goed genoeg voor op Doortjes Keuken. En als je denkt, he die komt mij bekend voor? Dat klopt! Het is dezelfde cake als die lekkere kaneeltulband van de vorige post.
APPLE UPSIDE DOWN CAKE
Ingrediënten:
Cake
– 200 gram zelfrijzend bakmeel
– 115 gram roomkaas
– 175 gram suiker
– 170 gram roomboter
– 1 tl vanille essence
– 3 eieren
– 2 gram zout
Appels
– 3 jonagold appels
– 90 gram roomboter
– Snufje zout
– 1 el kaneel
Karamel
– 220 gram suiker
– 80 ml water
+ Taartpan (Geen springvorm!)
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 160 graden hetelucht, vet de taartvorm in met bakspray en bekleed de bodem met bakpapier
- Appels: Schil de appels en snijd deze in partjes
- Smelt de boter totdat deze wat bruin kleurt en doe de appelpartjes erbij samen met het zout en de kaneel
- Roer met een houten lepel de appels door de boter totdat de appels iets bruiner kleuren
- Haal van het vuur en laat goed afkoelen
- Karamel: doe de suiker samen met het water in een pannetje met dikke bodem en laat op middelhoog vuur koken totdat de suiker lichtbruin kleurt, roer absoluut niet!
- Haal van het vuur zodra de karamel lichtbruin is en giet deze in de taartpan, pas op: heet!
- Leg de appelpartjes op de karamel vanuit het midden naar buiten in een cirkel
- Cake: Klop de roomboter zacht, voeg daarna de roomkaas toe en klop tot egaal mengsel
- Voeg de suiker toe en meng goed
- Klop één voor één de eieren er door heen samen met de vanille essence
- Doe de zout en zelfrijzend bakmeel bij het beslag en klop tot een luchtig mengsel
- Giet het beslag op de appels en bak de apple upside down cake gaar in 50 minuten
- Haal de taartpan uit de oven en laat 20 minuten afkoelen in de vorm
- Pak een bord groter dan de taartpan, leg deze erop en keer de taartpan voorzichtig om, zo valt de cake op het bord
- Laat de cake goed afkoelen alvorens in de koelkast te zetten
Eetsmakelijk!
2 Comments
A bite of cravings
29 maart 2017 at 18:13Hihi, je hebt het misschien wel vaak opnieuw geprobeerd maar dan heb je ook wat.
Hij ziet er heerlijk uit! X
Karen
2 juli 2017 at 19:31Wij zijn dol op deze taart / cake!! In paar maanden tijd al vaak gemaakt. Familie, collega’s en vrienden smullen ervan.
Voor de appels gebruik ik de helft van de boter. De laatste keer de schil aan de appels laten zitten, zag er ook mooi uit!