Appeltaart
Niets is lekkerder dan af en toe gewoon een verse appeltaart, althans dat vind ik. Ik word helemaal euforisch als ik die overheerlijke geur in de keuken ruik wanneer er weer een appeltaart in de oven staat. De appeltaart is hier niet meer weg te denken, bij elke verjaardag bak ik er wel eentje, of gewoon voor in het weekend. Om de appels lekker vochtig te houden tijdens het bakken gebruik ik koud bindmiddel. Dit is een wit poeder dat ik met suiker en kaneel meng en zo door de appeltjes verdeel. Dit koud bindmiddel zorgt er voor dat er geen vocht uit de appels lekt en daardoor niet uitdrogen tijdens het bakken, zelfs niet als de appeltjes bovenop liggen. Dit koud bindmiddel is vast wel te verkrijgen bij de banketbakker. Ik zeg doen, want zo wordt een appeltaart stukken, maar dan ook stukken lekkerder!
8APPELTAART
Ingrediënten:
– 350 gram zelfrijzend bakmeel
– 200 gram roomboter
– 200 gram witte basterdsuiker
– 1/2 ei
– 1 zakje vanillesuiker
– 2 gram zout
– 1 tl citroenrasp
– 1 kilo appels (goudrenet, elstar, jonagold)
– Handje rozijnen
– 50 gram kristalsuiker
– 3 tl koud bindmiddel of custardpoeder
– 1 tl kaneel
– 1/2 ei
– Eventueel abrikozenjam
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en bekleed de springvorm met bakpapier en vet de zijkanten in met boter
- Meng de boter, suiker, 1/2 ei, zout, citroenrasp en vanillesuiker door elkaar met een mixer met deeghaken of met de hand
- Zeef het zelfrijzend bakmeel en meng dit door het botermengsel
- Bekleed de bodem en de randen met het deeg, houdt 1/3e van het deeg apart
- Schil de appels en snijd deze in blokjes
- Maak een suiker/kaneel/koud bindmiddel (of custardpoeder) mengsel en meng dit met de appeltjes
- Mocht je rozijnen willen gebruiken, wel deze eerst in lauw water, giet daarna af en doe deze bij de appeltjes
- Vul de taart met het appelmengsel en rol het overige deeg uit tot een plak
- Snijd repen uit deze plak en bekleed zo de bovenkant van de taart, met de overige resten kan je de rand mooi afwerken
- Bestrijk de taart met de andere helft van het ei
- Bak de taart af in 60 minuten in een voorverwarmde oven
- Verwarm wat abrikozenjam en besmeer de taart hiermee
Eetsmakelijk!
No Comments