Appelkruimelvlaai

appelkruimelvlaai

Brrrr, de temperaturen zijn flink gezakt vergeleken met vorige week. Dit gecombineerd met regen en wind is het toch echt herfst. Eigenlijk vind ik dit niet zo heel erg. Het betekend namelijk weer bakken met appel en kaneel. De heerlijke geuren die de herfst echt kenmerken in mijn keuken. Deze appelkruimelvlaai is zeker een topstuk die simpel lijkt, maar heerlijk smaakt, een zusje van deze heerlijke kruimelvlaai met bakkersroom. Na wekenlang zwoegen met mijn scriptie en andere opdrachten heb ik nu eindelijk een beetje rust gekregen. Het is nog even spannend of alles een voldoende is zodat ik daadwerkelijk kan afstuderen, dus afleiding door bakken is ideaal. Daarnaast is een stukje vlaai ook echt heel rustgevend.

APPELKRUIMELVLAAI 

Ingrediënten:
Bodem
– 200 gram bloem
– 2 el suiker
– 2 el olijfolie
– 100 ml melk
– 5 gram instant gist
– 2 gram zout
– 1 eidooier
– 15 gram roomboter

Vulling
– 3 golden delicious appels
– Handje rozijnen
– 15 gram maizena
– 50 gram water
– 1 tl kaneel

Kruimels
– 110 gram suiker
– 100 gram koude roomboter
– 150 gram bloem
– Zakje vanillesuiker
– Snufje zout

– Poedersuiker
– Vlaaivorm 24 cm diameter

appelkruimelvlaai

Bereiding:

  1. Bodem: Maak de melk lauw
  2. Meng de bloem met het zout en maak een kuiltje in de bloem
  3. Doe in dit kuiltje de boter, de eidooier, de suiker, de olie en de melk
  4. Doe de gist in de melk
  5. Roer beetje bij beetje het bloem door het midden en kneed tot een soepel deeg
  6. Het deeg is goed wanneer je er een vliesje van kan trekken
  7. Vet een kom in met wat olie, leg het deeg hierin, dek af en laat 30 minuten op een warme, tochtvrije plaats rijzen
  8. Vulling: Schil de appels, snijd deze in blokjes en doe ze in een pan met een klein laagje water
  9. Doe de rozijnen en kaneel erbij
  10. Breng de appels aan de kook
  11. Maak een papje van 50 gram water en 15 gram maizena en doe deze bij de appels en roer goed tot het gebonden is
  12. Zet het vuur uit
  13. Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius en vet de vlaaivorm in met bakspray
  14. Rol het deeg uit tot een plak van 3 mm en bekleed de bakvorm hiermee, druk de randjes goed aan en verwijder het overtollige deeg
  15. Prik wat gaatjes in de bodem en vul deze met de appels tot de rand
  16. Kruimels: Doe de suiker, bloem, boter en zout in een kom en kneed met de hand tot kruimels
  17. Bestrooi de vlaai met deze kruimels
  18. Bak de taart gaar in 30 minuten tot de kruimels goudbruin zijn
  19. Laat de vlaai even 10 minuten afkoelen en verwijder daarna uit de vorm
  20. Laat de vlaai helemaal afkoelen
  21. Bestrooi met poedersuiker voor serveren

Eetsmakelijk!

About Author

Hoi ik ben Dorien! Op doortjeskeuken.nl deel ik mijn passie voor bakken met jullie. Bak je een recept van mijn blog? Deel het op social media met #doortjeskeuken, dit vind ik echt heel leuk! Volg mij verder op Facebook en Instagram en blijf op de hoogte van alle nieuwe recepten.

10 Comments

  • Inostrate
    7 november 2017 at 20:00

    Fijne appelvlaai, niet al te zoet al met al, behalve de kruimeltjes natuurlijk, en de appels lekker voorgegaard!

    Reply
    • Dorien
      10 november 2017 at 13:46

      Goed om te horen!

      Reply
  • Ankie
    6 juni 2018 at 08:54

    Hi Doortje,

    Kan ik met dit recept ook een kersen kruimelvlaai maken, of moet ik dan nog met andere dingen rekening houden??

    Gr. Ankie

    Reply
    • Dorien
      14 juni 2018 at 12:22

      Ja hoor dat kan! Alleen dan zal ik de (verse) kersen in wat water aan de kook brengen, 3 el van het kookvocht pakken en dit mengen met 4 el maizena, dit weer tot koken brengen en dan zijn de kersen gebonden!

      Reply
  • Mariska
    8 september 2018 at 17:15

    Hey Dorien,

    De appelkruimelvlaai is heerlijk, heb alleen een vraag. Welke ovenstand bak jij hem? Ik heb hem in het midden vd oven gebakken met onder- en bovenwarmte. Maar na een half uur waren de kruimels niet bruin geworden. En de vlaai wel. Heb de grill even aan gezet, toen kregen de kruimels na 2 minuten een bruin korstje maar werd de rand van de vlaai iets zwart.

    Reply
  • […] eens tijd voor een vlaai. Ik heb wat rond gekeken en heb uiteindelijk gekozen voor het recept van Doortjeskeuken.nl. De rede dat ik dit recept heb gekozen is eigenlijk heel banaal. Ik had namelijk nog een […]

    Reply
  • Anoniem
    16 april 2019 at 13:59

    Dag,
    heb alles klaarstaan om deze vlaai te maken maar nu zie ik dat ik de verkeerde appels heb gekocht.
    Tenminste, dat denk ik.
    In de tekst staan golden delicious, maar die op de foto zijn dat niet.
    Kan ik ook Elstar gebruiken? Of Goudreinet? En zo ja, wat moet er dan aangepast worden aan het recept?

    Reply
    • Dorien
      16 april 2019 at 14:02

      Elstar en goudrenet zijn beiden ook mooie appels op te gebruiken! De verhoudingen blijven hetzelfde. Succes!

      Reply
      • Anoniem
        16 april 2019 at 14:20

        Fijn dat je meteen reageerde!

        Reply
  • Daniel
    5 juni 2019 at 13:51

    Hoi!
    Groetjes vanuit Malaysia ??!
    Voor de familie hier jou recept gebruikt en het was errrug lekker! Zo’n vlaai hebben ze hier nog nooit gehad 😀 Het was goed gelukt (ook met potato starch ipv maizena (kon ik hier niet vinden)).
    Ik bewaar je recept en ga het zeker vaker gebruiken!
    Groetjes,
    Daniel

    Ps, je website heeft een onbeveiligde verbinding… Misschien iets om aan te denken?

    Reply

Laat een antwoord achter aan Anoniem Cancel Reply