Kruimelvlaai

kruimelvlaai

Herinneren jullie de lekkere slagroomvlaai nog? Ik moest plots van mijn broer drie taarten bakken en daar was de slagroomvlaai een van. Ik had toen ook deze heerlijke kruimelvlaai met bakkersroom gemaakt. Een simpel vlaaitje, maar zo lekker! Soms is een simpel taartje juist het lekkerst. Deze vlaai heb je eigenlijk best snel gemaakt, het hoeft alleen gedecoreerd te worden met poedersuiker en that's it. Geen afkoeltijden voor de room want deze kan je gewoon warm in de vorm doen. Maar goed, ik ben gewoon dol op het bakken van vlaaien. Genoeg gebazeld, bij deze het recept voor deze lekkere kruimelvlaai:

KRUIMELVLAAI
Voor 10-12 punten

Ingrediënten:
Vlaaideeg
- 200 gram bloem
- 2 el suiker
- 2 el olijfolie
- 100 ml melk
- 5 gram instant gist
- 2 gram zout
- 1 eidooier
- 15 gram roomboter

Vulling
- 750 ml volle melk
- 3 el bloem
- 220 gram suiker
- 3 zakjes vanillesuiker
- 1 vanillestokje
- 6 eidooiers

kruimelvlaai

Kruimeldeeg
- 110 gram suiker
- 100 gram koude roomboter
- 150 gram bloem
- Snuf zout

+ Poedersuiker, vlaaivorm 26 cm diameter, taartkartonnetje

Bereiding: 

  1. Deeg: verwarm de melk totdat deze lauw aanvoelt en los de gist hier in op
  2. Meng de bloem met het zout en maak in de bloem een kuiltje
  3. Vul het kuiltje met alle andere ingrediënten voor het deeg, giet de melk met gist er langzaam in
  4. Roer beetje bij beetje wat bloem door het midden totdat alles goed met elkaar vermengd is
  5. Kneed het deeg tot een soepel deeg
  6. Vorm een bal van het deeg en laat hem afgedekt 30 minuten rijzen op een warme en tochtvrije plek
  7. Room: breng 3/4e van de melk samen met de suiker, vanillesuiker en het merg van het vanillestokje aan de kook
  8. Maak in een andere kom een papje van de eidooiers, bloem en de overige melk, roer goed totdat alle klontjes er uit zijn
  9. Giet wat van de gekookte melk bij de eidooiers, roer goed en giet dan alles in de pan met de gekookte melk
  10. Breng het mengsel al roerend aan de kook totdat er clubjes ontstaan, laat de room even indikken
  11. Haal daarna van het vuur en dek af met plastic folie
  12. Kruimeldeeg: meng de bloem samen met de suiker en het zout door elkaar
  13. Snijd de koude roomboter in blokjes en doe deze bij het bloemmengsel
  14. Wrijf alles door elkaar totdat er een kruimelig deeg ontstaat, zorg ervoor dat alles goed vermengd is
  15. Verwarm ondertussen de oven voor op 160 graden Celsius
  16. Vet de vlaaivorm in met wat boter en bloem of bakspray
  17. Rol het deeg uit tot een plak net iets groter dan de vlaaivorm
  18. Bekleed de vlaaivorm met het deeg, druk goed aan en verwijder de randjes
  19. Prik met de vork wat gaatjes in de bodem zodat de lucht tijdens het bakken kan ontsnappen
  20. Vul de vorm met de bakkersroom net iets onder de rand en bedek het met de kruimels
  21. Bak de vlaai in circa 25 minuten gaar, laat daarna even afkoelen in de vorm
  22. Leg een groot bord op de bovenkant van de taart, keer de taart om zodat de bodem er uit valt, leg een taartkartonnetje op de onderkant en draai dan weer om, nu is de vlaai uit de vorm gehaald
  23. Laat de taart helemaal afkoelen en laat hem daarna koud worden in de koelkast
  24. Bestrooi de kruimelvlaai voor serveren met poedersuiker

Eetsmakelijk!

kruimelvlaai

4 Responses

  1. Hoi Dorien,In je recept staat dat de gist opgelost moet worden in lauwwarme melk. De gist die ik gebruik (instant/gedroogd van dr. oetker) zegt dat de gist niet opgelost hoeft te worden in een warme vloeistof maar meteen gebruikt kan worden. Hoe moet ik deze gist in jouw recept gebruiken?
    • Klopt! Ik gebruik ook instantgist maar ik vind het altijd fijn om de gist in de melk te doen zodat het mooi gemengd is, ik denk dat het een gevoelskwestie is haha!
  2. Hallo,ik zou graag de kruimelvlaai willen maken .Maar welke bloem gebruik je voor de banketbakkersroom?
    • Kan zowel gewone tarwebloem als custard gebruiken. Kijk anders bij mijn recept van bakkersroom!

Leave a comment