Appelkruimelkoek

appelkruimelkoek

Het mag nog even, het bakken met appel. Nu we langzamerhand weer richting het voorjaar gaan merk ik aan mijzelf dat ik veel meer zin krijg in het bakken van zomerse en fruitige baksels. Maar het is toch nog echt februari dus dat betekend het maken van winters gebak. Dan gaat er bij mij het belletje rinkelen: appel en kaneel! Deze appelkruimelkoek is perfect voor de winter, perfect voor de sombere regenachtige dagen, van die dagen om lekker thuis te blijven. Voor deze appelkruimelkoek maak je zelf de appelcompote, erg leuk en erg lekker. Ik heb nu echt genoeg gebazeld: bij deze het recept!

APPELKRUIMELKOEK
Voor 12 stuks

Ingrediënten:
– 250 gram roomboter
– 300 gram bloem
– 250 gram suiker
– 1 zakje vanillesuiker
– 1 kilo appels
– Schil en sap van 1 biologische citroen
– 150 ml appelsap
– 70 gram maizena
– zout
– 1 el kaneel
– 3 eieren
– 50 gram amandelmeel
– 1,5 tl bakpoeder
– Poedersuiker

appelkruimelkoek

Bereiding: 

  1. Bekleed een bakblik van 15×20, met hoogte van 3,5 cm met bakpapier en vet de randjes in met wat boter
  2. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appel in kleine stukjes
  3. Breng de appels samen met het citroensap, 75 ml appelsap en 50 gram suiker aan de kook en laat deze 5 minuten doorkoken
  4. Roer 20 gram maizena met de overige 75 ml appelsap glad en voeg deze toe
  5. Kook de appelcompote circa 3 minuten verder, laat daarna goed afkoelen
  6. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius
  7. Smelt 125 gram roomboter en meng deze met 175 gram bloem, 100 gram suiker, zout en de kaneelpoeder tot een kruimeldeeg
  8. Klop de overige boter samen met de overige suiker en vanillesuiker romig
  9. Voeg de zout en citroenschil toe
  10. Klop een voor een de eieren er door heen afgewisseld met 50 gram maizena
  11. Zeef de bloem, het amandelmeel en het bakpoeder boven de kom en klop dit kort door het beslag
  12. Verdeel het beslag over het bakblik
  13. Verdeel de appelcompote eroverheen en verkruimel het kruimeldeeg over de appelcompote
  14. Bak de appelkoek in circa 45 minuten gaar
  15. Laat de koek afkoelen en bestuif hem daarna met poedersuiker en een flinke dot slagroom

Eetsmakelijk!

About Author

Hoi ik ben Dorien! Op doortjeskeuken.nl deel ik mijn passie voor bakken met jullie. Bak je een recept van mijn blog? Deel het op social media met #doortjeskeuken, dit vind ik echt heel leuk! Volg mij verder op Facebook en Instagram en blijf op de hoogte van alle nieuwe recepten.

1 Comment

  • ohladybake
    1 februari 2016 at 12:13

    lekker zeg…meteen zin om er eentje op te eten
    liefs

    Reply

Laat een antwoord achter aan ohladybake Cancel Reply