Voor mijn verjaardag van vorige week heb ik deze Amerikaanse appeltaart gebakken. Nu hoor ik jullie denken: wat is dan het verschil tussen de Nederlandse en de Amerikaanse appeltaart? De Amerikaanse appeltaart heeft een deksel en het recept voor het deeg is net even iets anders. Daarnaast is de vulling net even iets anders. Met andere woorden: een leuk en lekker alternatief! Het recept komt uit het boek United States of Cakes.
Belangrijk is dat het deeg zo koud mogelijk wordt bewerkt dus het deeg mag niet te lang worden bewerkt. Zo wordt de taart mooi en krokant.
AMERIKAANSE APPELTAART
Ingrediënten:
Deeg
– 360 gram tarwebloem
– 2 gram zout
– 20 gram poedersuiker
– 260 gram koude roomboter
– 75 ml ijskoud water
Vulling
– 5 zoetzure appels
– 30 gram bloem
– 10 gram maizena
– 4 gram vanillesuiker
– 3 gram kaneel
– 110 gram roomboter
– 60 gram kristalsuiker
– 70 gram basterdsuiker
– 50 ml water
Bestrijken
– 1 eidooier
– 1 el melk
– Kristalsuiker
+ vlaaivorm 24 cm doorsnede en poedersuiker
Ingrediënten:
- Meng de droge ingrediënten voor het deeg door elkaar
- Snijd de boter in blokjes en meng dit met de keukenmachine tot een kruimelig deeg
- Voeg beetje bij beetje het ijskoude water toe en meng tot het deeg wat samenhang vertoont, niet langer! Je kunt het deeg ook met de hand maken, maar zorg voor koude handen en bewerk niet te lang
- Verdeel het deeg in 2 stukken en wikkel ze in plastic folie
- Laat minstens 3 uur in de koelkast koud worden
- Vet een vlaaivorm in met wat boter
- Rol een van de stukken deeg uit tot een plak met een dikte van 3 mm dik en bekleed de vlaaivorm hiermee, laat het deeg 1 cm over de rand hangen, snijd overtollig deeg weg
- Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius
- Vulling: Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in dunne partjes
- Leg de partjes in de vlaaivorm
- Meng de tarwebloem, maizena, vanillesuiker en kaneel in een kom
- Doe de boter, kristalsuiker en basterdsuiker in een pan, voeg het water toe en verwarm alles tot de boter en suiker zijn opgelost
- Voeg het bloemmengsel in porties toe en roer goed door elkaar
- Laat het geheel zachtjes koken totdat het iets dikker is geworden, blijf roeren
- Schenk het mengsel over de appelpartjes
- Klop de eidooier en slagroom en bestrijk de deegrand ermee
- Afwerking: Rol het tweede stuk deeg uit tot ongeveer dezelfde afmeting als de bodem
- Leg voorzichtig als een deksel op de appelvulling en duw voorzichtig de deegranden met een vork voorzichtig op elkaar, het mag er best wel wat rommelig uit zien
- Snijd de overtollige randjes weg
- Snijd een paar sneden in het deegdeksel zodat de stoom tijdens het bakken kan ontsnappen
- Bestrijk de taart met het eidooiermengsel en strooi wat kristalsuiker over de deksel
- Bak de taart 15 minuten in het midden van de oven, verlaag daarna de temperatuur naar 180 graden Celsius (ovendeur niet openen) en bak hem circa 40 tot 50 minuten totdat de taart een mooie kleur heeft
- Laat hem helemaal afkoelen en bestrooi met poedersuiker
Eetsmakelijk!
1 Comment
Thanasis
27 juli 2017 at 16:09Stap 16: is het slagroom of melk? Bij ingrediënten staat namelijk melk.
Gr T. de Winter