Aardbeienvlaai

Niets is fijner voor mij als thuisbakker wanneer er weer volop aardbeien te koop zijn. Aardbeien zijn echt bij veel dingen lekker, zoals door de yoghurt, op een beschuit, op een pannenkoek met een flinke dot slagroom of gewoon op een taart! Ik heb al eens eerder een aardbeienvlaai gepost, maar soms moet je vernieuwen. Dus bij deze aardbeienvlaai 2.0. De net wat verbeterde versie, de heerlijke frisse verbeterde versie. Ik gebruik voor deze vlaai een stevige bakkersroom. Normaal maak ik room in combinatie met bloem, maar nu met custard. Net even wat steviger en blijft beter in de vorm zitten. Genoeg gebazeld, hier het recept voor de vernieuwde aardbeienvlaai! 

aardbeienvlaai

aardbeienvlaai 

Voor 10 tot 12 puntjes

Ingrediënten:
Vlaai: 
– 200 gram tarwebloem
– 100 ml melk
– 15 gram roomboter
– 2 el kristalsuiker
– 2 el olijfolie
– 5 gram gist
– 1 eidooier
– 2 gram zout

Bakkersroom:
– 500 ml volle melk
– 3 eidooiers
– 45 gram custardpoeder
– 150 gram kristalsuiker
– Eventueel vanille stokje

Topping: 
– Bak ontkroonde en gewassen aardbeien
– 350 ml slagroom
– 150 gram mascarpone
– 3 el kristalsuiker
– 1 zakje taartina + 2 el suiker

+ vlaaivorm 24 cm diameter, spuitzak met gekarteld spuitmondje

aardbeienvlaai

Bereiding: 

  1. Deeg: Verwarm de melk totdat deze lauw aanvoelt en los de gist hier in op
  2. Meng de bloem met het zout en maak in de bloem een kuiltje
  3. Vul het kuiltje met alle andere ingrediënten voor het deeg, giet de melk met gist er langzaam in
  4. Roer beetje bij beetje wat bloem door het midden totdat alles goed met elkaar vermengd is
  5. Kneed het deeg tot een soepel deeg
  6. Vorm een bal van het deeg en laat hem afgedekt minimaal 30 minuten rijzen op een warme en tochtvrije plek
  7. Room: breng 2/3e van de melk samen met de suiker en het vanillemerg aan de kook
  8. Klop in een andere kom de eidooiers los en voeg de custardpoeder toe
  9. Meng de overige melk daar door heen 
  10. Giet wat van de gekookte melk bij het custardpapje, roer door en giet alles terug in de pak en breng aan de kook
  11. Laat het al roerend indikken en dek af met plastic folie
  12. Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius en vet de vlaaivorm in
  13. Rol het deeg uit tot een lap van circa 3 mm dik en bekleed de bakvorm hiermee, druk de randjes goed aan en verwijder het overige deeg
  14. Prik wat gaatjes in de vorm en giet deze vol met de bakkersroom
  15. Bak de vlaai gaar in circa 30 minuten
  16. Laat de vlaai afkoelen in de vorm en verwijder de vlaaivorm, laat koud worden in de koelkast
  17. Topping: snijd de aardbeien door de midden en beleg het midden van de vlaai hiermee
  18. Bereid de taartina zoals op de verpakking staat met circa 200 ml water en 2 el suiker, laat deze wat afkoelen en besmeer de aardbeien met een laagje zodat ze niet meer van de taart af vallen
  19. Leg de taartbodem in de koelkast zodat de taartina op kan stijven
  20. Doe de slagroom samen met de mascarpone en 3 el suiker in een kom en klop tot een stevig en luchtig room
  21. Vul de spuitzak met slagroom en versier de taart met toefjes slagroom

Eetsmakelijk! 

 

aardbeienvlaai
About Author

Hoi ik ben Dorien! Op doortjeskeuken.nl deel ik mijn passie voor bakken met jullie. Bak je een recept van mijn blog? Deel het op social media met #doortjeskeuken, dit vind ik echt heel leuk! Volg mij verder op Facebook en Instagram en blijf op de hoogte van alle nieuwe recepten.

1 Comment

  • Jeannette
    19 juni 2019 at 10:08

    in het recept staat….bij Topping…bak ontkroonde en gewassen aardbeien…wat bedoelt u daarmee ?

    Reply

Leave a Reply